用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問十八區家教會係乜嘢機構?
go

請問十八區家教會係乜嘢機構? [複製鏈接]

最近新聞中特首不斷都有諮詢呢個團體,但係係邊個選佢地出黎代表我地十八區嘅家長?
佢地嘅意見係唔係等如我地嘅意見?
佢地係被選出黎定係委任?如果選舉出黎,我地有冇權投票?
好多問題,唔知有冇家長可以賜教?
   0    0    0    0

每間學校都有家教會,以深水埗為例,所有深水埗區學校的家教會主席推選出一位代表為區代表,然後每區代表開會,互推一位代表,就是18區的代表,當然不是每一間學校的家教會都在區內活躍,代表學校開區會,這樣可能會失去被選的機會.

有錯請指正.

MariaTsui 發表於 12-9-8 21:33
每間學校都有家教會,以深水埗為例,所有深水埗區學校的家教會主席推選出一位代表為區代表,然後每區代表開會, ...
表面及理論上是這樣理解,真實就唔清唔楚囉!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

但係係唔係香港所有或者絕大部份嘅學校自發性加入呢個組織呢?

SCKnight 發表於 12-9-8 23:44
但係係唔係香港所有或者絕大部份嘅學校自發性加入呢個組織呢?
當然唔係啦,睇下d名單就知道,精挑細選.....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

雖然唔知佢嘅名單係乜嘢人,但係若果唔係大部份學校家教會有加入,咁呢個組織嘅代本性咪唔算高囉!
咁特首吓吓話有有足夠嘅諮詢嘅代表性咪唔夠囉!

SCKnight 發表於 12-9-9 06:01
雖然唔知佢嘅名單係乜嘢人,但係若果唔係大部份學校家教會有加入,咁呢個組織嘅代本性咪唔算高囉!
咁特首 ...
他們一個頂九萬啦,口在他們身上,而且兩個添。
投票實際些,今次天意做就人民力量,更多議會暴力,特首及西環自己捉隻老鼠入米缸。

回覆:請問十八區家教會係乜嘢機構?

特首肯早啲溝通就唔駛搞個大頭佛。

但係真係唔想見到議會暴力喺香港發生。
希望多啲理性嘅議員當選啦!

回復 SCKnight 的帖子

好難㗎,有時會誤中副車。
我預計何俊仁及涂謹申會落選,我覺得阿涂最寃枉,他是繼夏佳理,吳藹儀後最勤力的Bill 王,化很多時間做實事,但做實事會俾蛇齋餅糭及議會暴力取代,又是劣幣駆逐良幣的活生生例子。

我暗暗覺得人民力量是"人民幣力量",是建制派B隊。

回覆:請問十八區家教會係乜嘢機構?

若果結果係咁將會係港人嘅不幸!

‹ 上一主題|下一主題