用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是不是名校幼稚園入名小學機會大?
樓主: athea
go

是不是名校幼稚園入名小學機會大? [複製鏈接]

會,小學(直資和私立)都會收名幼稚園生,還會睇父母背景及職業。

回覆:是不是名校幼稚園入名小學機會大?

有啲私校,你唔係名幼連interview嘅內容都會唔同架,明耍你架

回復 Joechengck 的帖子

thx  a lot

回復 sissysze 的帖子

邊間咁誇?

想請問點解選讀聖保羅男女而放棄男拔萃同英華呢, 可否給點參考意見?

HaYi  SPCo-ed 睇中學成績好似比 DB / YW 好..!  發表於 12-9-11 14:59

最主要嘅原因係因為我住港島,又唔想搬屋。

而且我個囝係比較多嘴同比較曳 (我覺得) ,所以我希望SPCCPS能夠特別係品德上教好我個囝,再者我亦都知道SPCCPS嘅學生係比較乖,我一直都相信近朱者赤這個道理,其望我個囝能夠受同學影響而變乖。

說真,我嘅教法係比較freestyle,盡量比空間佢發輝創意同發展維思嘅潛能,這樣對佢係思維邏輯同解難方面都有幫助,但係有一點點問題……過份嘅freestyle就會教到個囝好多嘴,唸到就講,冇乜禮貌,這個就是我現在遇到最困難嘅問題!

多謝你分享, 其實我一直主攻禮貌, 呢樣係我教仔最自豪架啦 不過讀書溫習就冇谷佢,  E+開恆油都趕唔上,INTERVIEW問D野咁深

有礼貌是很重要的, 也是基本要求. 當一班學生面試就分不出那些是最有礼貌.
反而中英數都达小一的程度, 被取錄的机会会較大. 而名幼的水平都很高, 所以入名小的機会大很多.

回覆:小曳人 的帖子

我認為名幼成功率較高(成功率,非人數)原因有:1)本身家長較緊張;2)就算家長非極度緊張,亦會因其他家長變得緊張;3)考到已非完全沒有train嘅小朋友,但又非一定係勁叻嘅小朋友;4)名幼一般都要學費,所以家庭一般都算能負擔;5)名幼要收費,資源自然較多,小朋友便有更多活動以助學習

其實SPCCPS教法也很'freestyle', 太過quiet 沒有創意的小朋友會比較吃力,不過就要能放能收。

回復 winnietingting 的帖子

Spending more time reading and learning together with your kids also make happy childhood. 名校 be it kindergarten or DSS/private schools all look for happy kids. 'Happy childhood' and 入名校 is not mutually exclusive. In fact it is 'synergistic'.

回覆:Joechengck 的帖子

我諗很難一概而論那一間學生比較乖。
大家對"乖"啲尺度都有點唔同。

回覆:是不是名校幼稚園入名小學機會大?

我反而認為名幼是著重多些品德教育方面,當然學習環境良好,規舉,行為舉止也有一定的基礎,因以上所講的,所以面試表現比較穩定因而名幼上名小的機會較大

Steven819:

其實“Freestyle to learn” 係一個非常好嘅學習環境/文化,但係,好幸地我個囝係”Freestyle to speak” 即係例如老師問問題,我個囝會係未舉手就答,同埋有時老師係教書的時候,我個囝係未舉手嘅程況下就問問題,我現在每一日返學前都要再三提醒佢要尊敬師長

A SamSam:

同意,其實乖係好難定義同量度,我只係用我個人對學校嘅觀感/感覺來决定,或者可以講聖保羅男女係冇男校例如男拔同英華嗰種活潑好動嘅感覺。

‹ 上一主題|下一主題