用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2012-2013年)
樓主: iamderek
go

優才書院家長分享站 (2012-2013年) [複製鏈接]

各位優才家長你地好!!  

請你們指教一下,剛剛收到優才電話叫小女星期6 到MK 2nd in, 之前小女是 1st waiting 的,好緊張。  

請問你們之前有無2nd in 後被取錄的?
2nd interview 的內容大概是什麼?  
要再 in 家長嗎?  謝謝!!

真的很喜歡優才,希望可以成為一份子。

引用:各位優才家長你地好!!++請你們指教一下,剛

原帖由 EuniceET 於 13-09-30 發表
各位優才家長你地好!!  

請你們指教一下,剛剛收到優才電話叫小女星期6 到MK 2nd in, 之前小女是 1st wait ...
我都係今個星期六 second in, 請過來人分享下

回復 Mabello6 的帖子

小兒今年K1, 也是2nd in才入讀優才的.
2nd in內容其實好簡單, 都係問下家長小朋友從 1st in 之後這幾個月裡面有咩變化, 又會問下小朋友有冇其他學校offer, 都係一D好簡單的對答.
至於小朋友方面, 會考下佢地認字, 數字等基本知識 !
其實咁早就叫你2nd in, 應該有機會了, 不用太擔心吧 !

多謝你既資料呀!!  真係好緊張!!
希望可以加入優才里個大家庭!!

回覆:billwu 的帖子

多謝解答,希望入到GT 大家庭

今年年初,李教授同埋幾個優中老師及學生,去美國東岸走左一round, 拜訪左五、六間當地著名中學,除左去學習佢地嘅課程外,仲想安排學生交流活動。

前兩日,見倒派學生去美國交流已經成事,響下學期就會有第一批優中學生,去North Carolina School of Science and Mathematics交流。

呢間美國中學,就非常出名,係一間專收數理資優生嘅政府高中,入學 競爭非常厲害,所有學生要寄宿,學費/食宿全免,學生響各科學比賽獲獎無數,畢業生都以全美頭20大學做目標,亦係美國公立中學改革成功嘅典範。

相信我地班學生去到,一定大開眼界,獲益良多。

‹ 上一主題|下一主題