用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2012-2013年)
樓主: iamderek
go

優才書院家長分享站 (2012-2013年) [複製鏈接]

回復 SumSumBB 的帖子

deleted!

NeoMom  建議唔好開名, 保障返老師的私隱  發表於 13-8-5 16:03

huba 發表於 13-8-3 14:37
以前我都認為優才老師流失率低,但在剛過去這學年最後—天接孩子放學時才知有三位教孩子那班的老師離職, ...

有老師走,係好正常嘅事,只要流失率低,單位%咁,就冇問題。
另外一點好重要,就係留唔留得住d好老師;以我所識果班好老師好少流失,好多都響優小超過五、六年囉。

NeoMom 發表於 13-8-1 13:59
優才的NET制度真係好成功, 比到外籍老師有發揮空間, 唔止Mr. Kennard, 仲有好幾個NET都做左5年或以上 ...
而家全亞洲,對NET老師需求甚高,唔止香港d國際、直資要搶人,中東d首長就大灑金錢要人、前幾年聽講淨係Korea就要入口三萬個NET咁誇張。
Mr Kennard如果相轉換一下環境,應該話都冇咁易。

回復 中天英 的帖子

以剛離開的老師為例,最短的只教了一年,但在我眼中都是好老師。

幾年前美元相對其他貨幣扁了值許多,那些來自加拿大,英國,澳洲的老師而不在本地生根的NET變相減了人工,離開是很理性的做法。

所以留下的NET, 相信是喜歡這個環境的。

huba 發表於 13-8-5 21:28
回復 中天英 的帖子

'以我所知,班好老師好少流失,好多都響優小超過五、六年囉。'

我嘅意思係-- 以我所識果班好老師好少流失-- 已經改左。
其實小弟對初小/旺角班老師認識真係唔多。

huba  Thanks.  發表於 13-8-6 10:12

醒目開學勳章

中天英 發表於 13-8-6 09:02
我嘅意思係-- 以我所識果班好老師好少流失-- 已經改左。
其實小弟對初小/旺角班老師認識真係唔多。
...

初小/旺角班老師真係好好!

恭賀優小連續兩年攞倒西貢學界體育總冠軍。

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/12-13/SchAward/ACRO-SchoolsAward-1213-SK.pdf
http://www.hkssf.org.hk/

最高興嘅係響男、女子,男、乙、丙組,以及各項目都表現得好好。

優才係小班教學,又係男女校,分左男\女,男\乙\丙之後,其實每組得果四十幾人咁多,又唔係果果鍾意運動,響咁多項唔同嘅比賽都有唔錯嘅表現,真係難能可貴。

中天英 發表於 13-8-6 18:47

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/12-13/SchAward ...

又Copyl唔倒條link, 有冇人可以幫下手?

中天英 發表於 13-8-6 18:56
又Copyl唔倒條link, 有冇人可以幫下手?
條link我之前post過,在本主題Post #34

唔好意思,重覆報喜添

中天英 發表於 13-8-6 18:47

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/12-13/SchAward ...
優小除左雄覇西貢學界体育外,有好幾個學生已達到代表香港嘅水凖,响佢地最擅長嘅項目,會係全港最好果幾個之一。

NeoMom,
你仔女讀幾年班?

NeoMom  emailed. BTW I didn't leave a word here, why are you asking me in here :)  發表於 13-8-9 12:08

今期「親子王」有報導優才,值得一看。
「親子王」可于apple store免費下載(只限iPad).

今年KET成績出左未?有冇人知?
以下係過往幾年KET嘅成績:

Pass%    > Merit%
08         96              40
09       100              48
10       100              58
11         99              63         
12         99              66

其實>Merit%已經連續4年上升,我唸再升嘅空間可能唔多喇      

原來GAPSK小普試情況,同KET差唔多,都係處於上升軌道。
             合格%     >優良%
08           97               31
09         100               29
10         100               35
11         100               41

中天英 發表於 13-8-14 11:59
原來GAPSK小普試情況,同KET差唔多,都係處於上升軌道。
             合格%     >優良%
08           97  ...
2012. 合格96%          優良卓越35%

中天英 發表於 13-8-14 11:4孝
今年KET成績出左未?有冇人知?
以下係過往幾年KET嘅成績:

優才語文的公開試成績相當優異。
請問以上ket 的考試成績,係由幾年級同學考獲? 劍橋英語試是同學必須參加的活動之一?

有無 pet 或以上程度考試的統計紀錄?

回覆:優才書院家長分享站 (2012-2013年)

7年班先考PET,基本上係全級都考。

rogerlam123 發表於 13-8-14 18:36
7年班先考PET,基本上係全級都考。

今年G5考flyers好似2x/80人攞15shield
‹ 上一主題|下一主題