用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1開學幾曰子女有乜講
樓主: 瑄婷
go

F1開學幾曰子女有乜講 [複製鏈接]

回復 瑄婷 的帖子

我仔都係,應該大多數都係!

回覆:F1開學幾曰子女有乜講

我女話中文好深,好多功課。不過佢一向中文差!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

引用:我女首次入男女校,覺得好新奇,不過唔多習

原帖由 瑄婷 於 12-09-07 發表
我女首次入男女校,覺得好新奇,不過唔多習慣同學多粗口,佢話正副校長無處不在,經常四處巡視

...
間學校band 幾?講粗口?

回覆:antia 的帖子

我覚得學校banding同講粗口冇乜關係,特別係男校.....

引用:我覚得學校banding同講粗口冇乜關係,特別

原帖由 longlokma 於 12-09-15 發表
我覚得學校banding同講粗口冇乜關係,特別係男校.....
係呀!真係乜Band都有粗口!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我女兒話返中學好開心, 好正 ! 因為可以出街食飯 (好自由), 老師好好 (唔惡), 仲有係同學都岩key, 大家同學水準相約, 學習進度快.

回復 orangebb 的帖子

出街食飯真係令佢好開心, 食完同同學行下街, 如果係學校食完就可以打下波, 去下圗書館, 同同學傾下緊 , 好自由,
佢話中學好開心!

orangebb  係呀, 就係你講咁呀 !  發表於 12-9-17 10:40

我個女都係...超鍾意中學生活....好自由....同同學仔一齊時間長咗.....會約埋一齊搭車返學、放學..食Lunch...多咗新朋友....唯一擔心係...佢仍然好似小學咁....無預習同每日溫習呢個習慣....真係擔心佢D成績.....

回覆:celiamum 的帖子

亞仔超鍾意中學生活,咁多科他話電腦最難。

kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

引用:我個女都係...超鍾意中學生活....好自由...

原帖由 celiamum 於 12-09-17 發表
我個女都係...超鍾意中學生活....好自由....同同學仔一齊時間長咗.....會約埋一齊搭車返學、放學..食Lunch. ...
我女無得出街食架,不過佢暫時滿意學校的午飯

回復 celiamum 的帖子

我都有D擔心佢成績, 佢話上堂(尤其科學), 老師問親問題, D同學好多都識答, 但佢就無學過, 可能人地小學已經教定左, 我唯有叫佢努力D, 唔好灰心啦!

你地識唔識子女的同學?我暂時只可上fb了解

celiamum  係FB..佢成日都講D情情塔塔....比人話佢....佢就係FB寫粗口鬧人....
最近....開學唔夠兩星期...就因為係校內講粗口...被記缺點同即日見家長..  發表於 12-9-18 15:16
celiamum  係FB...成日都講D情情塔塔....比人話佢....佢就係FB寫粗口鬧人....
最近....開學唔夠兩星期...就因為係校內講粗口...被記缺點同即日見家長..  發表於 12-9-18 15:16
celiamum  我都係透過FB去了解/認識佢D同學....
比我留意到一個係FB寫D野好有問題...
我就同個女傾...原來我個女都唔鍾意果個女仔...成日都古靈精怪..又講粗口..  發表於 12-9-18 15:13

因為間學校太遠,所以冇識人讀,亦唔識佢 d同學。

celiamum  妳仔仔邊區返學呀?  發表於 12-9-19 13:57

去年阿仔開學後每日都好多嘢講 -- 新同學, 開心及不開心的事, 佢想講就沒問題, 但倒轉頭我問吓佢識咗邊個同學, 個同學點....佢只回一句 "我沒有你咁八卦", 然後封口.

celiamum  我問個女識咗咩新同學,佢都會講,然後..佢問我點解要mark 低個名?.我答佢"方便妳日後同我講學校/同學之間的事情時...容易D溝通..唔會攪錯人物係呀 !"   發表於 12-9-19 13:50

我仔只係講過問左2個同學拎電話,佢講完個名我轉頭已經唔記得左 lu,只係有一個女仔同我仔一樣山長水遠入沙田讀書,咁岩又住隔離座,我先記得個女仔個名。

Meikin 發表於 12-9-19 13:12
去年阿仔開學後每日都好多嘢講 -- 新同學, 開心及不開心的事, 佢想講就沒問題, 但倒轉頭我問吓佢識咗邊個同 ...
我將阿女同學的class list 貼係大門度, 佢一講個名我即刻知係邊個!

阿女都話我: 媽咪, 你好八卦啊!

(但係我細個時, 我daddy, 媽咪記得我成班同學既名呢!)

回復 杰杰媽媽 的帖子

我仔由將軍澳去沙田返學。

我女已經識左好多新同學,由F1 to F5都有,所以每日放學都好多嘢講!大女又係好多嘢講比我知,每日兩耳都新曆聲,我老公就冷笑!

Meikin  Yes, 最緊要佢哋肯講, 而家D細佬好有性格, 唔係你問佢就會話㗎.  發表於 12-9-19 15:26

我唔會就咁直接問,一定會講講下第2d野,等佢自己講我知佢同學既野
‹ 上一主題|下一主題