用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 World Class Arena Vs 澳洲NSW學科評估
樓主: cmtam10
go

World Class Arena Vs 澳洲NSW學科評估 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

今日先知奧數=幾年後既正統數學

受到警告

各位請不要再在這裡互罵,小弟只不過想把最有意義的資料加入小兒的portfolio內。並沒有任何吹虛的intention。謝謝各位!

Yanamami   你無唔妥, 係有人心情欠佳o者.....令人摸不著頭腦.  發表於 12-9-19 07:49

【維基百科】係咁介紹嘅-IMO題目植根於中學數學,但在具體知識方面有所擴展,方法上有更高要求。一般來說,IMO題目的難度較大,靈活性強,富於智巧。要解決這些問題,一般不需要參賽者具有高深的數學知識(例如微積分),但需要參賽者有正確的思維方式,良好的數學素養和基本功,堅韌的毅力以及一定的創造性。原則上,IMO不鼓勵選手利用超出中學範疇的數學知識與工具解決問題(但並沒有明確限制),並會在確定題目時充分考量這點。考慮到上述特點,IMO試題及其備選題,連同各國的一些數學競賽題目和訓練題目一起,代表着一種介於初等數學和高等數學之間的特殊的數學——競賽數學。

cmtam10 的帖子

如果portfolio並無限制頁數,何妨將幾張cert全部放入去?始終你唔知學校看重邊張cert,放多都冇壞,睇嚟你嘅小朋友數學根基唔錯,假如能夠保持對數學嘅興趣,將來必有所成。資優課程有冇用就不太清楚,阿女讀中學都可以透過Standford U搞嘅EPGY報數學課程,可惜太忙冇報到。如果第日你小朋友有機會讀,到時記得上嚟分享。

回復 khmama 的帖子

咁既環境,點敢分享阿!
我地又唔係天才......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 的帖子

唔使咁上心,人有咁多種,點會個個意見相同?啱聽咪吹下水,唔啱聽咪當睇唔到,家長自己有眼睇,識得去分析

masterpiece    發表於 12-9-19 19:00
blueberry123  agreed.  發表於 12-9-19 14:44
Jackieson  totally agree!!  發表於 12-9-19 08:45

Point taken....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

錯過晒學野既機會tim

"...............何妨將幾張cert全部放入去?始終你唔知學校看重邊張cert,放多都冇壞......."

謝謝你的提醒 !!!
‹ 上一主題|下一主題