用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生不吃早餐的問題
go

中學生不吃早餐的問題 [複製鏈接]

我小兒升中後便諸多推搪不吃早餐,我在網上搜集到一些資料說不吃早餐的學生,於學習方面會較差,但他仍是我行我素,各位家長的子女有沒有相同情況,不吃早餐是否真的有問題呢?
   5    0    0    0

回復 stanleypyk 的帖子

有零用錢係學校買嘢食? 有媽咪講連晚餐都唔食, 因為食飽M記先返屋企

Same problem here~~~

回覆:stanleypyk 的帖子

亞仔話剛瞓醒唔想食他只是食兩口便算,不過他在第一個小息(9:45am)會肚餓去小食部買早餐食。

kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

唔食早餐的確會令人冇禁精神,吸收力或許會較差,雖然大清早有些人不習慣吃太多,但小至一個麵包、一杯豆漿/奶,都可令身體能量有所提升,如要返學、返工,我都建議要食少許。
中學生好多時因想省錢都會唔食早餐,建議你可在家安排早餐,如時間許可可煮個通粉,沒時間可吃個麵包,食完先出門口。

醒目開學勳章

暑期開始,大女愛上special k 加豆奶/鮮奶作早餐。

專家教你怎樣吃好早餐

專家指出,吃好早餐首先要注意早餐時間的選擇。吃早餐太早,勢必會幹擾胃腸的休息,使消化係統長期處于疲勞應戰的狀態,擾亂腸胃的蠕動節奏。所以在7時左右起床後20至30分鐘再吃早餐最合適,因為這時人的食欲最旺盛。另外,早餐與中餐以間隔4至5小時左右為好,也就是説早餐7至8時之間為好,如果早餐過早,那麼數量應該相應增加或者將午餐相應提前。

早餐前喝水對健康有利。人經過一夜睡眠,從尿液、皮膚、呼吸中消耗了大量的水分和營養,早晨起床後處于一種生理性缺水狀態。所以,早上起來不要急于吃早餐,起床後應先飲1-2杯溫開水,它對人體內器官有洗滌作用,而且對改善器官功能,防止一些疾病的發生都有很大好處。

早餐的搭配應堅持平衡膳食的原則。將食物分為谷薯類、蔬菜水果類、肉蛋類和奶豆類,如果僅食用了兩類或者少于兩類就算早餐質量差,食用了其中3類則為早餐質量較好,如果能食用夠這4類則為早餐營養充足。

醒目開學勳章

回覆:中學生不吃早餐的問題

甘話仔女不食早餐的家長,有幾多人會係屋企食早餐,我見我公司?的同事,絕大部份都是返到公司先食,問佢地點解不在屋企食,大部份答寧願訓多陣,你係其中一份子嗎?如果你都不願係屋企食,點要求仔女都你屋但食早還?

我到依家都還堅持一家人輪早一齊食早餐,雖然要好早起身,最多佢地出左門口之後我再去訓多一陣

Yukyuk 發表於 12-9-7 08:53
暑期開始,大女愛上special k 加豆奶/鮮奶作早餐。
Thanks for your sharing

我昨夜都為了這個問題折騰了一晚, 由於亞仔適逢發育期, 佢仲肯係屋企食早餐, 但份量吾多, 因為每天都只食麥包及清水, 我都食到吾想再食, 而我又要返工, 根本沒甘既時間同精力去每日為佢煮早餐, 真係好煩

我在小孩讀幼稚園時己堅持每天早上煮早餐 , 因為小孩一早吃不下經常要倒掉 ,我就將份量較少些但亦堅持每早有早餐吃.久而久之小孩己習慣一早起身一定要吃早餐而且份量還不少.

我家小朋友由細就唔中意食早餐,煮了又來倒,又辛苦,我要返工的,
所以家下只係硬性規定一定要飲杯奶,發育期營養肯定不夠了,不過都不知可以點做,煩惱中!

回覆:curryson 的帖子

我有時自己整,有時買麵包蛋糕,但要日日唔同款式都幾頭痕,請問各位有冇早餐菜單建議?

醒目開學勳章

回覆:longlokma 的帖子

烚疍+ 茄汁豆配多士
豆奶/鮮奶

我利用兩張濕透的廚房紙放在電飯煲內,可以在很短時間把室温雞蛋弄熟,都幾滑下!

醒目開學勳章

早起而不吃早餐,等如慢性自殺。

煮好早餐都唔愿食,又話食左午餐食唔落啊,好勞氣啊,其實知道會影響健康,但係都唔愛惜自己,e+我都無心機理啦,比定早餐錢都係 買D無謂野

醒目開學勳章

引用:早起而不吃早餐,等如慢性自殺。 +

原帖由 Yukyuk 於 12-09-07 發表
早起而不吃早餐,等如慢性自殺。
呢句說話適用於成人及小孩。

引用:烚疍++茄汁豆配多士 豆奶/鮮奶 我利用兩

原帖由 Yukyuk 於 12-09-07 發表
烚疍+ 茄汁豆配多士
豆奶/鮮奶
請問是否電飯煲不用再加水,只放濕紙巾及蛋然後按煮飯掣便可?煮幾分鐘呢?而茄汁豆是罐頭裝那些嗎?

回復 longlokma 的帖子

以下全是15分鐘內的早餐

1. 番茄肉碎通粉

(晚上煮好番茄肉碎膽)

2. 雪菜肉絲米

(晚上煮好雪菜肉絲)

3. 沙嗲鮮牛米

4. 白菜湯上海年糕

( 用晚餐的老火湯)

5. 芝士番茄三文治

6. 碎蛋沙律菜三文治

回覆:sowasabe 的帖子

多謝,煩在大仔不喜歡吃熱辣辣的早餐

醒目開學勳章

回覆:longlokma 的帖子

可以加多少少水,原理系越多疍越少水。
(遲些再補充)

肉醬意粉我會自己調醬,但茄汁豆我會買罐頭。

‹ 上一主題|下一主題