用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2012-13 五年級家長請進
樓主: 陳師奶
go

2012-13 五年級家長請進   [複製鏈接]

poonsline 發表於 12-9-17 18:42
17/9

E1:  do oral research and hand in on 25/9
阿仔話Comprehension本書在老師手上,不知怎樣做改正,又不知怎樣"Bring Comp 1" 呢?

回復 joannespapa 的帖子

Cyrus話5C, 5D班未有住!

Cyrusmum 發表於 12-9-17 21:57

Cyrus話5C, 5D班未有住!
但係今日有張Comp Worksheet要改正,又冇啲問題,都唔知點改,唔想空白,唯有靠估

Cyrus話miss Tang未對晒,所以唔駛改住!

Cyrusmum 發表於 12-9-17 22:33

Cyrus話miss Tang未對晒,所以唔駛改住!
咁都冇咁驚,Thanks!

重改緊個guided writing,自五年班以來差唔多冇一日可以10點前做哂上牀瞓

大家加油啊!

GW corr 心陶都做咗個幾鐘 , 比我 "鵝"到佢九彩
咁佢又基本上十點可以瞓到, 不過我cut晒佢啲活動咁滯, 除咗星期二要學小提琴外, 1, 3, 4 都係3:30 開始做功課, 好彩既6:30 前完成, 沖涼食飯, 唔係就食完飯要繼續開工

每日講得最多個句就係 "快D啦!!!"

回復 poonsline 的帖子

阿仔話有人GW 15分滿分唔使改正,佢就係全級第一名嗰位同學,真係同人唔同命

Haha! 等我琴日都鵝我仔唔做錯咁多嘢咪無咁多功課囉! 篇GW實係錯得好多至要全篇抄多次啦,唔通錯少少都要咁改咩? 估唔到真係有人啱晒,唔怪之得獨霸多年榜首啦!厲害!厲害!

18/9
C1: 聆評簽名
E2: smart L2.1, L2.3,  L14.1,4-5, 8-9
M1: Edu (A) P.5,7,9

18/9

C2: 1) 詞15組<水的希望> + 改
    2) 溫習默書

E4b: 1) Smart L2 & L10 (4)

M4a: 1) 良5上 P.48
         2) 良5下(4) (1-16)

I.T.: 1) 簽功課指引

簽通告

回覆:2012-13 五年級家長請進

E1: Smart 2

已欠四次,冇眼睇

MacMa  睇緊D,真喺會記缺點架!小五至小六的成績表要見人(升中報自行),有D學校連小四的成績表都要睇。  發表於 12-9-20 16:45

回復 puipuimother 的帖子

18/9  仲有:

C1 :  成語 P2

E2 :  bring WR + newspaper

原來昨天欠提5A班要簽資訊課功課指引

19/9
C1: 詞<水的希望>15行
分結構段<水>
E2: smart 2.4, 2.5(GE)
Dict on 27/9 page boy+unseen
phon ws corr
M1: 良下4
常:簽專題指引
明帶音樂手冊(亞仔認為是樂團手冊)

19/9

C2: 1) <水的希望> 文工 (乙,丙)
       2) 明交良(2) + 對 + 改

E4b: 1) GHL (2) corr
         2) Bring Smart + WR
         3) Prepare Smart L14

常: 1) 簽專題指引
     2)  27/9  -  帶中國城市資料
     3)   9/10 -  帶中國城市歷史資料 & 旅遊景點 x 2 (我諗係图片)
     4) 26/10 -  帶中國城市美食
     5) 26/11 -  帶旅遊行程資料
     6) 18/12 -  交初稿
     7)   8/1   -  同學互評專題
     8) 16/1   -  交正稿 + 口頭匯報

回覆:2012-13 五年級家長請進

E1: Comp re-corr

5D 普工

20/9

C1:  [水] 工P.2
        明默書

E1:  bring Smart
       bring back all the CLB tomorrow

M2:  工(3) (除挑戰題及LCM)

20/9
A 班 生工

M1: 工(3)

E2: L.H.1
      Comp 1 B,C,D in booklet

Thanks MacMa!而家日日提心吊膽,可以做嘅都儘量做啦!真係要感謝post功課嘅家長!

20/9 (5A)

C2: 1) 明默書
       2) 明交26週(4,5)
       3) 交工
       4) 簽聽評(一)
       5) 詞改
       6) 良(3) + 對 + 改 + 查詞語 (下Day 5) (28/9)

E4b: 1) Read EL newspaper 2-3, 7, 9 + Do 11
         2) Make 5 sentences (too..... to...)
         3) Smart L14
         4) Study Dict

M4a: 1) 5下良(5)

音: 1) 逢Day 5 帶音樂拉鏈袋(擺WS)

‹ 上一主題|下一主題