用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一齊傾下91校網 沙田區
樓主: beansan
go

一齊傾下91校網 沙田區   [複製鏈接]

有聖經堂,有詩歌紙,詩歌班暫時未有通告收到,可能高年班有,呢樣暫時唔係好清楚^^

nelson諾諾 發表於 12-9-14 13:11
我小朋友剛升小一返培基,返左兩個星期感覺好好,好開心,每日約有二至三樣功課,極少抄寫,並以獎勵形式教 ...
要成功叩入培基應該都唔容易...... 你小朋友都好叻啊 ! ^_^

tpmak 發表於 12-9-12 15:11
你們好, 我本打算比個細女好似家姐讀王錦輝, 點知成3000人搶位, 機會好微, 現在唯有轉抽, 不過細女冇分, 有 ...
原來咁多人考王錦輝, 請問王錦輝中學如何?

tks!

回復 goofyfyfy 的帖子

多謝,不過我諗我小朋友都唔算係好叻個種,佢仲有好多進步空間,我小朋友係幼稚園成績都係中上,未係最top個幾個,亦都無十八般武㙯,當時課外活動都係網球,enopi ,同埋英文拼音,根據上年叩門經驗,最主要都係睇當時表現.

妳地就好啦, 20分在手都可以講下策略, 我得15分等運到

dollyyuki 發表於 12-9-14 14:16
妳地就好啦, 20分在手都可以講下策略, 我得15分等運到
得15分既大有人在 ( 其實即係冇分啦 ) .... 又想博下入一線學校 ... 博唔到要叩門入一線學校又係難題..... 博到又怕佢讀得辛苦 ( 即係大家都辛苦 ), 二線學校又唔太認識,  唔放二線學校為第一志願, 又會覺得你冇誠意, 二, 三, 四 ....志願都唔知點填至係穩陣, 有d又話唔簡佢冇得叩門 .... 又驚佢入左d課程人地話比較淺既學校,  遊戲未開始已經發夢入左間唔係咁鍾意既學校, 漫漫長路 ....

我頭先交左表去禮賢(私校)同培僑(直資)啦~~ 超多人交表

Stone2007 發表於 12-9-14 12:32
你就好啦,我有排都無得瞓

我都煩緊架~~
我自已都吾知自已想點????
因為始終心儀係培基,都好想第一輪照揀培基,第二輪博大抽獎,吾得再叩門起碼有誠意分
我真係怕吾揀111咩機會都無。
但又真係搵命博,博吾到。。。。。。。周圍叩門!!!!好大壓力
所以我真係煩煩煩

tammy0419 發表於 12-9-14 15:53
我都煩緊架~~
我自已都吾知自已想點????
因為始終心儀係培基,都好想第一輪照揀培基,第二輪博大抽 ...

Exactly ......  >.<"

回復 goofyfyfy 的帖子

小一選校,真係令我好大壓力

回復 tammy0419 的帖子

剛剛先開始,個game仲有成年,放鬆心情,思路會更清晰,越心煩越緊張更易出錯,加油

回覆:tammy0419 的帖子

我都好大壓力,仲要我有兩個小朋友一齊選校!
我又係得15分!當然心儀培基、沙呂、但填111博叩門,其實機會好渺茫,我全家都冇抽奬命,所以填朱小好似冇咁揾命博,但我又想選有宗教的學校,本身不是教徒,但我覺得有宗教的培養,小朋友成長會好些,加上升中派位有保證,當然想選啦!
1516博唔博好呢?

tammy0419  孖b?  發表於 12-9-15 20:33

培基無要求要填111先可叩門,校長係我地叩門時開放禮堂給家長發問問題時,講過:培基揀學生唔睇填第幾志願,但如小朋友叩門表現出現同分數時最終先睇填第幾志願尼揀選

引用:培基無要求要填111先可叩門,校長係我地叩

原帖由 nelson諾諾 於 12-09-14 發表
培基無要求要填111先可叩門,校長係我地叩門時開放禮堂給家長發問問題時,講過:培基揀學生唔睇填第幾志願 ...
所以我將手持一間二線!再叩門!
謝謝你

回復 tammy0419 的帖子

支持你加油^^

goofyfyfy 發表於 12-9-14 15:05
得15分既大有人在 ( 其實即係冇分啦 ) .... 又想博下入一線學校 ... 博唔到要叩門入一線學校又係難題.....  ...

同意您講法, 宜家真係好矛盾, 好想搏一呂, 但知一抽唔中就唔知去左邊... 叩門 chance 又細... 而家又未有 offer... 又唔知自己小朋友跟唔跟得上.

有朋友既小朋友入左沙呂, 但跟唔上, 成日見家長, 最後重要退學,,,

tammy0419 發表於 12-9-14 15:50
我頭先交左表去禮賢(私校)同培僑(直資)啦~~ 超多人交表

我都今日交禮賢, 又冇咩人喎

dollyyuki 發表於 12-9-15 00:03
我都今日交禮賢, 又冇咩人喎
我交個陣排到出街,好彩都算快,因為有三個人做收表

回復 nelson諾諾 的帖子

謝謝你支持

引用:Quote:原帖由+nelson諾諾+於+12-09-14+發表

原帖由 tammy0419 於 12-09-14 發表
所以我將手持一間二線!再叩門!
謝謝你
咁㨾叩門壓力冇咁大。去年我手持三缐去叩門,Dpressure 大過哂當年既JUPUS

tammy0419  可以分享下嗎,thz  發表於 12-9-15 23:27
‹ 上一主題|下一主題