用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一齊傾下91校網 沙田區
樓主: beansan
go

一齊傾下91校網 沙田區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

SY_Joanne 發表於 12-9-12 16:11
沙主又如何呢?好似冇乜人談論喎!我上星期六去過學校開放日,應覺校長同老師都好 nice! 學校雖然細,但裡 ...

如果小朋友成績好又積極進取, 唔怕有壓力, 沙主都唔錯架.
但相反的話, 大人同小朋友都會有好大壓力.
因為沙主係一間非常谷的學校, 因為校社細, 佢地只好谷成績來吸引學生報讀.
否則何來競爭力?

回覆:AndyMah 的帖子

真係頭都大哂!想揀間有宗教背景嘅學校!囝囝性格比較文靜,不是運動型!可以坐定定、記憶力強,愛睇書,但又唔太鍾意做功課!一呂唔會揀!沙呂感覺唔太適合佢個!因佢比較文靜!梁小聽講每日有成七、八樣功課,仲個個星期都有中、英文默書!而且聽啲家長講中、英程度麻麻,學校管理混亂!沙循不近屋企,而且升中派位麻麻!c6 就心儀培基,想搏入呢間!如果唔得就試沙主!希望可以係自行/大抽獎入到培基,求神祝福帶領!

nelson諾諾 發表於 12-9-12 01:31
可能個個都係咁諗,變左仲更加多人揀過以前=.=

哈哈, 有道理~

引用:點算。。。好頭痕呀~+我心儀培基

原帖由 tammy0419 於 12-09-10 發表
點算。。。好頭痕呀~ 我心儀培基
真正係睇運氣!除非夠分就唔使煩

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:Quote:原帖由+CHUN927+於+12-09-10+發表朱

原帖由 SY_Joanne 於 12-09-10 發表
冇錯!朱小校長來阿仔幼稚園分享講明今年如叩門要有1:1:1 先有得見!

...
真的嗎?您仔讀那間,可安排朱小校長講talk.

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:Quote:原帖由+caroltsui+於+12-09-10+發表

原帖由 carriebaby111 於 12-09-10 發表
唉……魚與熊掌!如果入了間勁又煩,入了間差仲煩

都係選擇性問題:快樂的童年;孩子的將來;家庭的 ...
絕對認同!

引用:真係頭都大哂!想揀間有宗教背景嘅學校!囝

原帖由 SY_Joanne 於 12-09-13 發表
真係頭都大哂!想揀間有宗教背景嘅學校!囝囝性格比較文靜,不是運動型!可以坐定定、記憶力強,愛睇書,但 ...
祝你成功。求神祝福帶領。第一揀培基,統一派位階段乙二乙三要小心揀,不要派得太後(講座老師教的)。當然希望你自行階段已搞掂,唔洗煩。

beansan 發表於 12-9-14 02:15
真正係睇運氣!除非夠分就唔使煩

夠分真係吾洗煩,
最幣我夠分既係沙主同蕭小呢~~
心儀郤係培基

我未必博大抽獎了。。。。。。。。。。。唉~~

請問有邊間係吾洗111都可以叩門架?

回復 tammy0419 的帖子

你都好,有兩間夠分, 我拎住15分, 都無乜邊間得揀,

回復 Stone2007 的帖子

係咪要揀無宗教分個d易d,
不過我入左都會照去叩門呀~~

請問心儀培基o既爸爸媽媽, 除左培基係英普同升英中%高外, 點解你地會咁like培基呢? 培基好似好傳統, 多功課嗎? 多課外活動嗎? 信仰格品栽培多嗎?

tammy0419  培基吾係傳統~係活動教學!!校風都好  發表於 12-9-14 12:27

tammy0419 發表於 12-9-14 11:59
回復 Stone2007 的帖子

係咪要揀無宗教分個d易d,
如果我係你,會入左先, 到時再叩門, 咁肯定有一間唔差既喺手先.
我就唔知點, 得15分, 唔知摶唔摶好? 我同你一樣都心儀培基.同沙呂, 兩間都好似好渺茫

Stone2007 發表於 12-9-14 12:10
如果我係你,會入左先, 到時再叩門, 咁肯定有一間唔差既喺手先.
我就唔知點, 得15分, 唔知摶唔摶好? 我同你 ...

我都係覺得十五分第一輪一定無機
第二輪真係睇下有無運,
不過我見到培基同沙呂都吾洗111都有得叩門
所以我決定左用二十分入蕭小,到時再叩門
起碼有一間係手,我個心情都會定好多,同無咁大壓力先~
起碼有得瞓先

kit1014 發表於 12-9-14 12:10
請問心儀培基o既爸爸媽媽, 除左培基係英普同升英中%高外, 點解你地會咁like培基呢? 培基好似好傳統, 多功課 ...
培基唔傳統架, 係活動教學, 功課都唔太多.

tammy0419 發表於 12-9-14 12:28
第二輪真係睇下有無運,
你就好啦,我有排都無得瞓

唔該晒兩位~ 雖然有20分, 但都好唔穩陣

我小朋友剛升小一返培基,返左兩個星期感覺好好,好開心,每日約有二至三樣功課,極少抄寫,並以獎勵形式教導學生,校長,老師都非常有愛心,課外活動接近多達100項任君選擇,暫時係我心目中係100分學校,(好似賣廣告-.-
),回想舊年同你地一樣心儀培基,可惜大抽獎派第九志願,心情簡直生不如死,過程亦千辛萬苦,慶幸終有神眷顧終能成功叩入培基,相信今年派位應該比會舊年更難,在此祝願各家長能順利入讀心儀學校,只要肯堅持,排除萬難,總有晴朗的一天

回復 nelson諾諾 的帖子

請問有無聖經堂或詩歌班etc?

tammy0419 發表於 12-9-14 12:28
第二輪真係睇下有無運,
沙呂好似都係要 111至有得叩門啊 !

‹ 上一主題|下一主題