用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校巴虐兒
樓主: 莎女
go

校巴虐兒 [複製鏈接]

【on.cc 東方互動 專訊】新學年開始,小學校巴荒日益惡化,更險釀學童失蹤!沙田一名小五男生日前遭校巴拒載,校巴負責人竟給男童4元要他轉乘巴士,結果男童「搭錯車」迷路,其母驚聞兒子「失蹤」受驚近3小時,幸獲好心人借電話給男童通知家長接回。男童家長炮轟校巴公司罔顧學童安全,要求部門徹查事件。校方亦表示非常憤怒及震驚,即時派出學校社工安撫男童情緒,會向校董會匯報事件。

Detailed news:-

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120910/00176_023.html

mingmingba  而家報紙講0既野唔好太認真,發水程度極高,老作新聞唔係咩新鮮事,睇過就算了  發表於 12-9-11 09:21
mingmingba  而家報紙講0既野唔好太認真,發水程度極高,老作新聞唔係咩新鮮事,睇過就算了  發表於 12-9-11 09:21
mansuper   My GOD!!!  發表於 12-9-10 20:25
Charlotte_mom  痴線, 有無咁衰格呀!!!!!  發表於 12-9-10 15:47
aleelee  好離譜喎!  發表於 12-9-10 15:35

我仔仔幼稚園時都有搭保母車. 都係短車程但要搭好耐時間. 到站時間又唔準. 有時仲要校車轉校車.(那時只有3歲左右) .
因免咁細人仔要咁辛苦.最後只有麻煩我奶奶去學校接阿仔.
如果好似以上既新聞既情況咁差我覺得你點要要另想一個方法去接送.
決定權在家長手上. 唔可以決定了俾佢坐校車後. 就懶晒佢話佢點點點唔好.
如果真係咁唔好 你又俾佢坐.   咁你都有責任的.

我女之前幼園都係要坐成粒幾鐘..........結果我選擇行多十分鐘去另一個站上落, 因個度只要15-20分鐘車程.

你唔滿意佢時間, 你可選擇不搭, 可憐有D家長, 想搭都無 . 人家開個站比你係人情, 唔開係道理!!

或許樓主可以試吓搵吓有無保母車, 睇時間會否好一些!!

回覆:校巴虐兒

其實樓主不如簡屋企附近的學校啦! 奉勸如果無back up plan 就不要出去讀,出去讀又要拍校巴兜路,咁樓主想法同現實有好大出入喎!

回覆:校巴虐兒

我女今年升小一,就係無校車坐囉。
當年我女NK1班,本來10分鐘車程,咪又係坐左一個鐘,我又唔覺有問題。佢仲好開心,話坐校車有朋友仔傾計添依家想搭都無

回覆:莎女 的帖子

對於一個上幼稚園的孩童,每天花差不多三個小時在路上,個人認為是太長了。

既然樓主認為這幼稚園只是不過不失而樓主也有困難安排人手送小孩上學,建議樓主在家附近(步行距離在10分鍾之內)找過另一家普通不太熱門的幼稚園,每天省下來的兩個多小時可以用作小孩的休息、玩耍、運動、閱讀或上興趣班的時間,幾年下來會對小孩的成長及發展有很大的幫助。

最後,也希望樓主可以從不同的角度看眼前遇到的困難,樓主的小孩還只是在幼稚園,以後在學習及升學的路上還要面對很多不同的挑戰,閣下的身教將會發揮很大的影響。

祝好運!

‹ 上一主題|下一主題