用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校巴虐兒
go

校巴虐兒 [複製鏈接]

校巴公司為了收取最大利益, 節省人力物力, 都唔會開多條線比隔兩區, 山頭地方嘅學生, 原本只要15分鐘巴士車程就可返到幼稚園, 現在要1小時20分鐘先返到, 我已一再向學校反映, 奈何學校又推向校巴公司, 教我作為家長如何是好......可憐阿b呀....

JoJo  版主按: 請樓主更改標題名稱, 用上「虐兒」似乎不太恰當及令人不安, 謝謝!  發表於 12-9-7 15:41
   0    0    0    0

引用:校巴公司為了收取最大利益,+節省人力物力,+

原帖由 莎女 於 12-09-06 發表
校巴公司為了收取最大利益, 節省人力物力, 都唔會開多條線比隔兩區, 山頭地方嘅學生, 原本只要15分鐘巴士車 ...
我個仔都係咁呀!明明十分鐘車程返到學校,卻要早一個鐘上車,校車解釋係車完一轉仲有第二要接,為何多左學生搭吾開多條綫呢!

咩叫家校合作? 校巴方面係咪只由校方代表溝通就得? 打比校巴公司只得一肚氣, 左推又推, 司機仲話我知, 唔搭就取消我個站, 我已建議校巴公司, 為了服務更好, 事先應向家長作出咨詢, 民意調查, 當然啦, 最終都係敷衍我, 老實講, 如果係一線學校, 呢個時間, 當然要接受啦....呢間只係不過不失嘅...如果當初知道車程咁長, 我唔會選擇呢間學校...係我決定錯誤..比阿女做細b.....

校巴公司沒有向家長徵詢意見, 編好路線之後, 家長只有接受與不接受, 學校方面沒有另一間校巴公司選擇, 家裡又沒有人手可坐車接送, 向學校投訴, 向校巴公司反映意見, 有用咩? 換來只有一肚苦水....莫非要阿b掇學??

回覆:校巴虐兒

新聞講校巴保險加左好多

醒目開學勳章

我仔係小學生, 呢幾年番學都係比學校打鐘時間早1個鐘上車, 實際車程約15分鐘。
但我明白:經營校車一D唔容易~燃油,燕梳,牌費,工資乜都要加。咁做生意梗係要賺啦.自然就好好利用D時間, 接完一間又一間.佢地應該係搵了最順既路線唔會兜路才出路線的,唔通佢唔想走多轉賺多D咩?

家長都要體諒下學校既苦處. 學校出標俾校車公司投,都有一定既工作量了.
係唔簡單嫁!

每個崗位都有苦處, 家家有本難諗的經, 想賺錢又想服務好, 大家可以溝通下, 並不是執意要家長去接受呢d安排, 或者咁講, 當我地嘅小朋友唔係人囉, 你地想賺錢, 就要虐待小朋友....食完早餐, 午餐就馬上去遊車河...如果因為咁影響小朋友健康, 又係要家長自己負責? 校巴公司係自行安排路線, 時間...已經開學了, 教我如何安排人手交通?

唔好勞氣, 如果可以就自己接送, 否則都要合作, 講都唔會改變,
我囡上年校車都係6:40am上車, 都係要坐成個幾鍾先返到學校, 今年直程cut了, 你想搭都無, 因為無人手又成本高.

無惡意的:  如果咁唔開心不如你唔好搭.唔好俾佢賺!
另搵一個自己心裡好過點.行得通的方法.

今年真的很難找校巴,坐校巴預左要早點上車,如果真的不想小朋友坐校車,就真的要到屋企附近的學校讀書,要知道讀得九龍塘的學校有幾多個真的住九龍塘,坐的士車程15分鐘,校巴分分鐘要一個鐘,每個站都要上車,有時還要等人,這些都是時間,唯有大家互相忍讓

我都聽聞依家d公司寧願做旅客都唔做學校, 又唔駛請保母, 有d學校都好難搵校巴合作,  所以冇辦法了! 一係就同人夾包的士, 不過咁短程又未必搵到...

我有朋友(係老師)在學校負責處理校車問題, 佢又係被家長鬧到七彩, 話學校淨係幫住校車公司, 加價時間又早等等。我朋友被人鬧好無辜, 間公司都唔係學校開, 鬧老師都無用~ D家長唔明, 好難先搵到公司肯做校巴, 如果無校巴, D家長仲慘~

回覆:hialice 的帖子

我以前也對校巴有點意見,但最終也接受了! 希望樓主也早點接受,早點釋懷

回覆:校巴虐兒

自從全日制後, 校巴生意就難做, 由以前上下午班, 兩轉返學, 兩轉放學, 變成一轉返, 一𨍭放, 生意小了一半, 而家放學後有活動, 又要攪第二輪放學走多轉車, 有時學生出去表演, 又要拍難擋幫手, 冇錢收, 真係得個做字, 想吾做學校, 做公司接送, 又吾夠大嗰d旅巴公司玩, 我親戚都係因為咁, 將間旅巴公司賣咗!

既然15分鐘就到的巴士車程,何不就用巴士接送呢?

人手不足, 翻風落雨極之不便, 總之家家有本難諗的經啦

其實我想講嘅係...校巴要服務更周都, 應事先向家長作出問卷調查或咨詢, 而唔係單方面編好路線而"局"家長去接受!! 返學返3個鐘, 坐車要個半鐘, 各位身為家長, 都唔願見到自己子女受苦, 會心痛嘛!
‹ 上一主題|下一主題