用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔知點做?
go

唔知點做? [複製鏈接]

小朋友讀幼兒學校兼收位,現讀K2,已經重讀了一年K1,學校的職業治療師說他有自閉症傾向,我覺得佢流流地,三個月前話佢無事,叫我放心,三個月後再見佢就話我仔係自閉症傾向,不過是輕微那種!好奇怪,無論我同兼收老師、職業治療師及校長傾,當我講到小朋友很多時候不望人時,佢地都無野建議給我,給我的感覺係由得他吧!而佢有時在教會的兒童崇拜時會周圍行或自己坐在位上玩車(人地講緊故事或唱緊歌),連我教會有個教左二十多年書的小學老師都話佢係有一些問題,仲叫我再去評估一次,有時人地同佢講野又唔理人,甚至影相要叫四、五次才望一望個鏡頭,三歲多時在兒童智能中心做完評估後便無跟進,我打電話同姑娘講佢的情況又話佢無問題,只係叫我上小一前一年再約期,甚至最後大大聲同我講:有D人係咁架!我想去協康會做評估,應該揾教育心理學家(但係太貴!成四千多元。)定特殊幼兒教師呢?因為我想有一些醫療意見,最怕小朋友仲有一些情緒或其他問題都唔知。如果有需要,可能要再出去自貴訓練,聽有些媽咪說自閉症傾向都可以申請傷殘津貼,是真的嗎?係咪要兒童智能中心的醫生信才可以申請傷殘症及傷殘津貼?
   0    0    0    0

回覆:小冬 的帖子

協康有個綜合評估,可大約知道小朋友邊方面較差或有問題。另可去兒童智能評估中心作評估,只須有西醫寫信転介便可。

回復 bubucatcat 的帖子

有言語遲緩,經一年特訓(入兼收位),仲係遲左七年至九個月,平時都有主動同同學或其他小朋友玩,同人講野有時都一路應人一路望第二度,大小肌肉唔係差太遠,但係同我傾計有時好鍾意問同果數條問題。

自閉症傾向會有重複性語句/動作(如玩手指)、說話節奏/聲調古怪、社交有點古怪、自我中心,如果仲加埋興趣狹窄,例如話鍾意埋啲係咁轉嘅嘢,剩係鍾意玩車,仲只係同一方法玩,冇咩假想性嘅話,都幾有機會係。
只有心理學家同醫生可以評估,幼兒教師只可以做訓練。

理工大學言語治療中心都可問下有做評估和個別治療及小組
‹ 上一主題|下一主題