用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) TT幼勇班揮手區,大家可在此交心得
go

TT幼勇班揮手區,大家可在此交心得 [複製鏈接]

大家過了三日的適應班,覺得學校和老師的教學安排如何,大家可以講吓意見!
   1    0    0    0

ok ah, 老師都有心機.

Do we need to bring all the books everyday?

應該要呀帶哂呀!!

終於有地方落腳啦^^

大家好, 我係凱悅mami,
你哋的寶貝有搭校車返學嗎? 昨日返學校車遲10分鐘到, 放學又遲咗25分鐘先返到, 你哋有類似情況嗎

你好呀, 我係雅瑩媽咪呀, 我個女都有坐校車呀, 我重慘呀, 反學遲左30mins(曬死左), 成12點55分先有車到, 放學好dd, 不過都遲左15mins呀

wah, 反學遲左30mins!! oh, so they just could have 2.5 hours at school, so rush for kids.  For me, the school bus was on time. Hope later, they can improve, otherwise, its not fair to kids.

yes, 有地方落腳, 我們可以交流一下, good. I m 晴晴媽咪

HIHI, 我係睿希媽咪, 我覺得3日的適應班安排得好好, 有流程及課堂, 最緊要係漸漸引導孩子將會獨自上堂, 令我囝囝第一天坐校車都無哭.

至於等校車方面, 昨日返學等了20分鐘, 放學遲左15分鐘, 保母話唔清楚我個站係邊, 我接受開學會混亂,預左會遲d 但唔接受"唔清楚我個站係邊", 之前明明話會試行, 我見上午班的同學是車等人, 難道司機們不會溝通一下嗎?無理由一個識路一個唔識路,

另外, 你地仔女適應下午班的時間嗎? 希希今年第一年下午班, 他是morning bird, 今朝仲要7點前已起床, 上校車又唔訓, 唔知之後點算?

我都明開學, 都會亂d 嘅, 希望遲下會好d啦.....我唔想日日白等呀, 又熱又曬!!! 私機都唔得閒同我地講原因啦, 佢都趕住走......因為都成12點55分啦.....
我個女都都係第一年下午班, so far 都ok, 因為佢平時下午都唔訓呀啦.....不過尋日放學就係車訓左......

昨晚我囡囡同我講佢全日搭咗3架校車, 聽到我一頭霧水, 佢話返學搭兩架, 放學搭一架
我今日問咗校車EE, 原本係真架 架車係載劍明+祟真學生, 祟真學生要在劍明門口轉返崇真直屬校車! 點解校車之前唔事先申報呢雖然就算講咗都係會照搭, 但我覺得家長有必要知道囉如果阿女唔講我都唔知咩事

我報咗課外活動5days, 係有校車載的, 不過要早一個半鐘上車(10:20am), 講明要遊車河(11:45到), 真係報又難唔報仲難啊! 好似返全日班咁

我囡囡之前都係報下午班, 所以影響不大, 佢昨日放學沒有瞓, 一直到11:00pm才瞓到今日10:30am

下, 你重煩, 亞女要轉車添呀!!  你住邊呀, 我住黃大仙....
我都報咗5日課外活動,  不過都未問幾點上車.......希望唔使太早啦......

如果要轉車都應該通知家長ma, 始終是安全問題, 我都報了5日興趣班, 之前話約11:00上車

Ma On Shan, 如果要上課外活動係頭站上車, 要去遊車河沙田大圍遊埋去四小龍載人一路遊返學校

引用:昨晚我囡囡同我講佢全日搭咗3架校車,+聽到

原帖由 Minime_mami 於 12-09-07 發表
昨晚我囡囡同我講佢全日搭咗3架校車, 聽到我一頭霧水, 佢話返學搭兩架, 放學搭一架
我今日問咗校 ...
偏遠地區通常用“街車“覆蓋,有機會要轉車。我仔個架放學都要去九龍塘轉車,接埋根德,国際小朋友。返學唔洗。之前家長會個晚校車叔叔話我知。

請問妳地同子女報咗乜嘢興趣班呀? 交流吓,我就同啊女報咗英文PHONIC同普通話

今日接放學,校車遲了10分鐘,還可以接受,今日收到很多通告,包括要求家長做義工,若時間可以都考慮吓

回復 Minime_mami 的帖子

Minime_mami, 幾號車? 23?

今日老公接放學遲了十五分鐘,仲話以後都跟這時間,睇來都要打去問下返學是否一樣改遲,唔想阿仔晒住等。另外你們有無留意挍車有無安全帶?我見一架車都幾多學生,冇安全帶確實危險

回復 jujufamily 的帖子

that's right! no.23

回復 roychg001 的帖子

me too...and 畫班 (阿囡request)
‹ 上一主題|下一主題