用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 係咪應該開始報主流K2?
go

係咪應該開始報主流K2? [複製鏈接]

大仔現在3.8歲剛入S位半個月,如下年開學想佢入返主流K2,是否應今年10月開始報定名+INTERVIEW?另學校問K1在邊度讀... 應該點答?

因為我想佢先試無I位的幼稚園,如果得下學年就改主流+E。 定或是等下年開學後12月左右再打俾學校睇有無位插班?

另外細佬又係時候今年10月報N班,係咪唔好安排在讀同一間幼稚園呢?
   1    0    0    0

N班幼兒園先有

我指大仔報K2,細仔報N班...

心儀私立幼稚園有N班,唔知幫唔幫大仔報好,怕知道大仔讀過S位,影響收細佬的機會。

剛剛開學, 插班應該無咁早, 可先去學校問定收不收插班, 如果學校學位好爆, 佢可能一早拒絕你, 如果尚有位, 可等明年年頭再決定, 先問左導師小朋友是否準備好出主流, 另外插班也要INTERVIEW, 再過半年執好些去, 信心大些, 預備好一切不需太急

BKVIP  多謝意見。  發表於 12-9-5 15:40

年年都有好多家長轉校報入K2
k3就小有家長先來轉校
所以你可以選擇唔講番過s位,學校都唔會懷疑
當然你要對小朋友有信心,老師唔容易睇到小朋友問題
我都未諗幫唔幫妹妹報N班...

回復 pocoyo123 的帖子

我都係出年年頭,再諗諗小朋友去留問題
前排幾日同媽媽傾電話,她同我講"呀女唔好放棄呀!!有咩唔開心搵我傾,"好感動
你小朋友番小學情況點呀?
順利嗎?

apple~y 發表於 12-9-5 15:15
年年都有好多家長轉校報入K2
k3就小有家長先來轉校
所以你可以選擇唔講番過s位,學校都唔會懷疑

岩岩致電几間無I位的幼稚園問過,K2 唔係咁多學位但都有機會,因為要等有人退學先有位,但通常只有下午班,因為上午班就算有位都大把人排緊隊。

學校申請表唔係要填上之前讀邊間學校咩? 就算唔寫,咁IN 時問係咪可以選擇唔講?

pocoyo123 發表於 12-9-5 15:15
剛剛開學, 插班應該無咁早, 可先去學校問定收不收插班, 如果學校學位好爆, 佢可能一早拒絕你, 如果尚有位,  ...

你小朋友返小學啦? 開學適應嗎?

N/K1早一年跟大隊報,但K2/K3 插班就吾洗咁早。

阿仔之前有冇讀N班? 如果有,咪同人地講話直上K1。如果冇,真係都幾頭痕....可能要作D故仔!

人地問你點解要轉校,話搬屋得吾得?

Capricorn2521 發表於 12-9-5 15:55
N/K1早一年跟大隊報,但K2/K3 插班就吾洗咁早。

阿仔之前有冇讀N班? 如果有,咪同人地講話直上K1。如果冇 ...

其實佢依家呢年應該係讀K1,但岩岩派到S位,打算讀一年S,打好個底先出去讀K2。即使由K1讀起,人地都會問佢咁大個先讀K1?

搬屋佢都可能會問之前個區邊間學校呢,咁可唔可以話間學校無國民教育/有國民教育,學校同家長教學理念不一樣,所以轉校,係邊間就無謂講 你地覺得點?

Capricorn2521  你果間S位的辨學機構有冇其他主流幼稚園架? 如有的話,只填辨學機構名稱。我聽聞有家長係咁,當然....佢小朋友係叻果隻。  發表於 12-9-6 15:53

醒目開學勳章

回覆:係咪應該開始報主流K2?

就算係,in時人地一定會問你對上一間係學校名。
請問你想入果間係咪名校?如果係普通幼稚園,而小朋友in時表現又好、學校又有位,咁你之前讀S位係冇問題。一係你搵有I位既主流學校,果D學校一定唔介意曾讀S位既小朋友。

920pp 發表於 12-9-5 16:32
就算係,in時人地一定會問你對上一間係學校名。
請問你想入果間係咪名校?如果係普通幼稚園,而小朋友in時 ...

就係諗緊細佬同唔同哥哥同一間。其實唔係咩名校,只係區內較有名。細佬如果考到私立當然好,只怕哥哥如同一間會否影響細佬… 唉… 好煩!

如係你地會照講嗎?如果佢地唔接受我應該死心,因為小朋友都唔會讀得開心,家長又有壓力…

回覆:係咪應該開始報主流K2?

我覺得你最好睇下你仔仔嘅能力,連讀 s 位都未讀完,點可以咁早就決定。同s位老師了解你仔仔嘅能力先啦。

bkvip:

正如樓上媽媽所說, 你一定要好清楚小朋友的實力如何, 因佢無讀過主流K1, 所以學校一定會考你小朋友的能力, 要睇收左你有無能力跟上, 因K2課程也不淺, 而且不是I位學校老師又沒經驗教A仔, 如果小朋友尚有情緒問題, 係好難讀下去, 你可在今年買些K1的練習比小朋友試下做, 注意小肌, K2小肌係好需要, 因為會開始有抄寫.

如果你對小朋友有信心, 可考慮我咁樣做, 我同學校講, 我們去年回大陸做野, 在大陸讀國際幼稚園, 所以無香港紀錄, 叫學校同佢做interview, 覺得佢跟到你先收佢,.

apple~y:

開學到現在都好順利, 佢每日也有同我說在學校的趣事, 致今我也未同學校說他是a仔, 希望一切向好

Chichatmima & pocoyo123, Thanks.

其實仔仔讀S位係我決定,想佢操FIT D先入主流。認知、情緒佢OK,係小手肌弱D同專注力弱,學校已日日安排畫線练習作為工課,加上家居訓練,通常教2-3次已經識。社交佢開始建立了,主動同其他小朋友一齊玩,仲分享玩具。上次去沙灘,佢指住另一邊問我︰媽咪可唔可以玩個架車呀? 原來佢想玩人地架沙灘車仔,物主係一個約5歲的小男孩,我叫阿仔自己去問個哥哥,點知個小朋友話唔得,但阿仔都無再扭,所以佢進步左好多。仲主動同我FD 個仔玩沙,叫佢一齊玩啦,反而我FD個仔自己玩。我仔就只好同細佬一齊玩沙。

pocoyo123 發表於 12-9-5 21:27
bkvip:

正如樓上媽媽所說, 你一定要好清楚小朋友的實力如何, 因佢無讀過主流K1, 所以學校一定會考你小朋友 ...

pocoyo 請問你仔係咪都係讀一年s位再出去主流非i位呢?

咁你仔in 時你話在大陸讀國際幼稚園,咁學校有無再追問邊間?

你小朋友好叻,小一相信會面對很大轉變,要開始默書/測驗,真係好大考驗。

其實你仔能力很好啊!
我建議你同班主任及各治療師講下你既期望同計劃,
睇下佢地對你既期望有咩意見。
我仔當年係做了二月份的評估後才決定轉I 位的,
當時我地都有諗過E 位,
但幾乎所有意見都表示我仔適合I位,
只有OT 認為我仔應該要E位,
而ST 認為我仔應該留係S位,
你可以聽多D 不同的意見再衡量仔仔適合哪種服務。

至於你提到細佬報考幼稚園,
如果不是甚麼很難入的名校,
我認為學校唔會標籤埋細佬吧...
如果你真係擔心, 我朋友教我的做法是,
細佬報名時, 當佢係獨子, 唔好填哥哥的資料就免麻煩了,
當然你要衡量細佬Interview 時會否被問到家中有什麼人的問題,
而佢可能會講有哥哥等等的情況。哈哈!

回復 BKVIP 的帖子

你小朋友都幾叻,你唔講係a,人0地都唔多覺啦

其實妹妹一拿了出世紙就報了救世軍幼兒園
呢間都有i位(得6個位)
如果哥哥出年轉到i位都會考慮呢間

YingYin  剛轉了校長,這間是我們那區I位辦得很好的,我最喜歡主任,她好好,令人好舒服,有時我都想返去探佢,她是我最喜歡的幼兒園老師  發表於 12-9-6 15:01

ying yin

轉了校長嗎??我知呢間i位好搶手,唔知哥哥出年有無位
妹妹一拿了出世紙,我就第一次時間報,

醒目開學勳章

BKVIP 發表於 12-9-5 14:56
大仔現在3.8歲剛入S位半個月,如下年開學想佢入返主流K2,是否應今年10月開始報定名+INTERVIEW?另學校問K1 ...
啱啱先入S位, 咁快諗出番嚟入主流K2, 會唔會心急咗啊?

‹ 上一主題|下一主題