用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 私人訓練
go

私人訓練 [複製鏈接]

b女9 個月大,整體發展遲,現排緊政府,請問有冇d私人訓練介紹可以比佢上住先!

tks!
   1    0    0    0

有冇諗住想訓練咩呀?如果係語言方面我覺得就可以遲啲先,會唔會揾咗ot/pt先?

會唔會搵d playgroup, 或者上體能班 , 我見有時fb 旁邊有d廣告, 有得玩砌大積木/爬行/拋擲豆袋 / 推波活動. 多d同佢玩下.

可以上網看下協康、邁步、耀能等機構有無合適訓練

我BB10個月,現時都排緊PT,我都同你一樣諗法,於排期中揾住私人訓練先,不過仍是聯絡階段。

SORRY,其實我唔係好分得清pt/ot
因為佢而家咩都唔識,我想全面訓練,如大小肌
協康、邁步、耀能係咪一定要佢度做左評估先可以報名? 因為d評估費都耍成千幾,可以上多幾堂喇,有冇d可以直接上堂?

maymba
你而家搵緊邊間,可唔可以講下,tks!

我想搵d 有人上過堂而覺得好,唔知有冇介紹

回覆:sarahkyu 的帖子

ot係職業治療,小肌、感統。pt係物理冶療、大肌。一般都要做評估,因為冶療師可以知道佢嘅能力,從而安排合適治療。不過評估費一般都唔平,同埋我覺得小朋友咁細好似冇乜嘢評。你可以打電話去啲機構到問下,上下啲play group先. 另外,協康有一套書,例出小朋友響邊個階段,應該做到啲咩,可以幫你了解多的小朋友嘅發展同訓練,上佢地websit有。

回復 mckm2007 的帖子

TKS!

今朝係cac見左醫生,跟住係將軍澳醫院排左物理冶療,12月做,但職業治療就仲未有期,起碼下年6月以後!唉,洗唔洗咁耐呀,想問你地係咪都要排咁耐?

有冇d palygroup 係for 遲緩小朋友,因為佢而家咩都未識,又唔識玩,驚去到都係齋坐,晒左,定係再等佢大多少少先,如一歲?

同埋係屋企可以同佢做d咩訓練?

太問題了,希望可以解答!!

thanksssss!

醫院PT我都等咗2-3個月, 而OT就下個月先睇第一次(等咗4-5個月), 不過, 奉勸你唔好對佢地有太大期望, 有時真係一分錢一分貨.

如果你想報playgroup可睇下協康嘅青蔥計劃, 幾好的, 好似呢排就報名, 你打去問問; 至於家居訓練, 當然最好先有人教你點做, 你可以上咗私人PST / OT, 睇下d導師點做, 佢地會俾意見你架喇. 多d同小朋友去公園玩都會有幫助.

希望可以幫到你.
sarahkyu 發表於 12-9-11 15:14
回復 mckm2007 的帖子

TKS!

回復 yauman76 的帖子

咁你有冇出去搵私人訓練?
如果有可唔可以講邊間,邊度,大約幾錢,
tks!

yauman76  已pm給你.  發表於 12-9-12 15:34

回覆:私人訓練

你個女係咪已經喺CAC做咗評估?我個女都發展遲緩,而家13個月,都未坐得穩,仲等緊醫生評估,只見咗CAC姑娘。 揾緊協康會既PT, 話要排起碼4個月。我唯有自己同佢坐多些做多些運動,我都想知我仲可以做乜幫到佢呢?

回復 samakubi 的帖子

我係cac做評估,6個月時開始見姑娘,9 個月就可以見醫生,都算快,我睇呢度d mami話最快都半年,可能我女比較嚴重 而家排醫院 pt/ot, pt 11月上第一次,ot就好耐,唔知幾時先有!

你係幾時開始排cac?
咁你女有冇玩,識唔識拎野?

回覆:私人訓練

Pm咗你

將軍澳醫院PT,幾好人亦都好專業,$60一次,真係好好啦,做運動差不多30-45 mins 我當時等了3個月,現已畢業(但其實有些仍未達標,但姑娘話好多人排)

回復 YingYin 的帖子

幾耐上一次? 定係每上完一次先再排下一次咁?

起初兩星期一次,(佢話一星期一次個D已很嚴重)物理治療師會同你約下一次時間,她很好人,有時唔得閑,工人姐姐帶去,我都會同佢電話溝通一下

可能我遇到果個冇你果個咁好, 8月第一次PT有45min, 第二次cut到30min, 下次仲係小組形式上, 大約4星期一次, 佢話資源有限, 俾唔到時間出黎...  不過最重要係佢好似唔係好攪得掂我囝囝咁, 而且冇乜點教到我地點喺屋企訓練個仔.... 我地唯有當俾囝囝喺度"玩吓"咁. 之後, 我另外有搵私人PT, 個導師好快就睇到同明確指出囝囝有乜嘢問題, handle到佢, 仲好清楚教我地平時點train囝囝, 我地都感覺有好大分別. 不過, 我都會喺兩邊繼續做, 唔好浪費任何訓練嘅機會.

YingYin 發表於 12-9-14 11:47
起初兩星期一次,(佢話一星期一次個D已很嚴重)物理治療師會同你約下一次時間,她很好人,有時唔得閑,工人姐姐 ...

我最初是1對1,然後同一時間2個,我女兒做緊運動,佢就睇第2個,之後又睇返我個女,時間安排好好,沒有浪費時間,我感覺好好,次次都是她跟進的,佢之後會寫低D運動叫我返家做(都有4-5個運動的)每次30-45分鐘,你小朋友可能情況好D,先咁快小組

http://slp.heephong.org/cht/news ... �-12月活動通訊

已經更新了
可以見下有咩需要
希望可以大家 幫到 大家
‹ 上一主題|下一主題