用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2012-13 1C班
go

2012-13 1C班 [複製鏈接]

Hi, 各位你地好,我囝囝叫Rex, 多多指教!

2    0    0    0

你好,小一丙的同學仔,我姪仔叫Ian呀,唔知今日佢地第一日返全日會係點呢!佢好好笑呀佢話佢班主任係叫Miss Chan Chan喎!係呢你小朋友被揀左咩野樂器呀同佢會上咩野課外活動呀?Ian就會上敲擊樂同打羽毛球喇!以後可多多交流呀.

回復 Queenielam88 的帖子

我囡囡叫凱晴,都是返敲擊的,逢星期四第2班周sir教.

請多多指教!

Queenielam88  其實唔知被揀學敲擊係有幾多個小朋友呢,以我所知周sir係好勁架,希望佢地會俾心機學到入樂團喇!  發表於 12-9-5 14:55

kit-long 發表於 12-9-5 10:54
回復 Queenielam88 的帖子

我囡囡叫凱晴,都是返敲擊的,逢星期四第2班周sir教.

太好喇,又會咁啱我地都係一樣呀,等我今晚返去同Ian講先,佢中文名叫逸然呀!

回覆:2012-13 1C班

我囝囝會上小提琴班,逢星期三,跟蔡老師,另外佢報咗星期五羽毛球同星期六美術班呀。
今日第一日喺學校食飯,唔知佢搞唔搞得掂呢?!

Queenielam88  Ian都報左羽毛球呀,可以一齊玩!  發表於 12-9-5 14:51
IKE4U  大家好!我囡囡係emmie,佢逢星期二放學上長笛,我會陪上堂。
其餘興趣班在校外上如游泳、合唱和琴。
今日返全日係我比較掛心佢食晏唔知係咪包尾即!   發表於 12-9-5 14:35

你哋會否試下英文朗誦?唔知點解D材料及報名表已在宣小
綱移除了! 咁即係點呢?

IKE4U 發表於 12-9-5 14:39
你哋會否試下英文朗誦?唔知點解D材料及報名表已在宣小
綱移除了! 咁即係點呢? ...

唔明喎,乜你已有內聯網password,因學校話要到9月15日家長會先提供,但報朗誦要在內聯網上自行download張申請表,仲要係在9月14日前交回學校,所以我估小一生係冇得參加喎同唔知佢派張通告俾我地係做乜!

我都未有戶口但前日唔覺意登入宣小個首頁右手邊見有齊各級仲分男女添,
不過好奇怪第二日冇了!

回復 IKE4U 的帖子

我剛剛上過宣小個網站,而家有番張Form喇!仲要係1C班主任Miss Chan做負責老師呀,真係要考慮下報唔報先!
Ian今日食飯好叻仔呀,佢食第一同好乾淨所以老師响佢本自修册度印左個嘉許印呀,佢話全班得兩個有佢勁開心呀!

係呢你地係咪除左亞仔寫在自修册上的兩本書外仲帶晒所有有關上Day 1堂要用的書同所有畫筆返學校呀?真係好鬼重呀!

IKE4U  emmie第一二日都係食第十,第一日都有嘉許印話因為快乾淨同食晒喎,
今日可能冇帶餐墊冇咗呢個印,但另外又多咗兩個印:lovely同不知名印。  發表於 12-9-6 22:26

阿仔尋晩話啲飯唔係幾好食,但佢都食咗半盒,原本以為食C餐(因我喺餐單上冇選到要咩餐,咁按餐單上說明話default會係俾C餐),點知阿仔話老師俾B餐佢,佢見個list今日都會係B餐喎,奇怪。
係呀,除咗嗰兩本書,佢仲帶埋其他課堂嘅書同作業,仲加埋所有視藝科用具,好重,今朝見佢行上樓梯,老師都要幫一幫佢。

Queenielam88  係喇,其實嗰啲視藝科用具係咪可以放响學校自己個位架,咁多畫筆真係次次帶都幾難頂呀!  發表於 12-9-6 09:43

6/9

中:朗讀書p.2,3
     詞工(一) 5組: 1.年級 2.每天 3.老師 4.學生 5.長大

英: Sup Ex1 B,C

數: 明帶作 (寫姓名,班別)

聖:作p.1-3

其:已派接送証(綠色)
     已派樂器班証(pink)
     已派內聯網密碼

IKE4U  非常多謝分享!  發表於 12-9-6 22:28

kit-long 發表於 12-9-6 16:54
6/9

中:朗讀書p.2,3
你真係好喇,我之前見過有高班家長都係每天post出黎同其他家長互相check下!
Ian抄的有少少唔同,你可以參考下:

朗讀書p.2,3 (3次)~~(即要讀3次)
聖作1~~(即第一課)

你問下你囡囡係咪咁. 另外,今日帶晒所有視藝科啲畫筆返去,點知乜都冇用過全部帶返晒返屋企,真係重到死死下,下周又係咁真難頂!仲有你囡囡本自修册有冇給印仔呀,Ian尋日加今日總共給左4個印,佢話集齊10個有小禮物喎,都唔知係唔係!

IKE4U  今日只帶了自修薄提出的書,究竟係咪要帶齊書?  發表於 12-9-6 22:31

hi,我女兒叫Emma,珮樺,她說有10個印仔就可以換禮物

Queenielam88  哦原來係真的!  發表於 12-9-6 22:03

不如我地開fb或whatsapp方便互通咁咪更方便?好嗎?

我諗太多人依個時段登入內聯綱完全上唔倒吖!

Queenielam88  要跟時間表帶Day2啲書呀,好似尋日自修册都冇提要帶聖經啲書但今日都有用聖經作業呀!仲有個宣道website我係由今朝到而家都入唔到呀.  發表於 12-9-6 22:45

我贊成我哋可以喺fb 或whatsapp開個group溝通溝通,唔知15號我哋會唔會有機會見面呢,到時我地可以交換聯絡。

視藝下星期不用帶廣告彩,碟及筆..其他可以帶.

10印仔有小礼物

我都喜歡What's app, 方便..

15號都幾難相認,不如大家現用此處私人傳訊在其中一位家長..由他集合,組羣,大家可以一起發信息. 好唔好?

如大家唔介意,我可以負責開個whatsapp group, 你地pm我(小朋友名+電話)。

O.K 已PM給你

7/9
中:詞工(一)改正
     26週4,6 (12/9交)+核對

英:Sup Ex 1D
     Sup Ex 1B,C Corr.
     Self-into. W.S.

數:作p.1,2

普:聽CD唸課(1) 3次

上綱簽14,15,16號通告
‹ 上一主題|下一主題