用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反洗腦,倒不如反蘋果,東方
樓主: msyung
go

反洗腦,倒不如反蘋果,東方   [複製鏈接]

引用:我再次重新,我自己都不喜歡國民教育,不過

回覆:反洗腦,倒不如反蘋果,東方

引用:呢件事邊個係最大得益者呢,+想想成件事點解

原帖由 alanwong238 於 12-09-07 發表
呢件事邊個係最大得益者呢, 想想成件事點解無灣轉, 你就明我講既野。 呢d咪係叫選舉工程!!!

...
正睇bk有啲回應就知有系統啦!剛開學有几多媽咪得閑大篇大篇社論咁post出黎!
當然我唔排除真有媽咪咁熱心!但洗版式的社論唔係一兩個普通c9會做的事!
但我身邊確有大人覺得呢班細路真係咁勁,可以咁有組織把國教事件變到六四事件咁!
星期日投票,星期五黑絲帶行動,星期三四叫反國教的人投民主、公民!咁明顯都有人信!
但我記性好,我仲記得公民外傭案,民主一早出賣香港!

Snakemama  未清場、未鎮壓,點可以同「64」相提並論?!  發表於 12-9-8 10:07

回覆:whywhywhywhy 的帖子

每個人對國民教育科的意見都不同, 無論在內容上, 方法上, 表達上, 教法上, 抗爭手法上, 大家都唔同.  就算在呢個小小的論壇, 都有多種不同的聲音, 容許唔啱聽的人發聲, 唔啱聽的政治人物發聲, 聽完給人一點尊嚴及尊重下台. 鬥圍鬥大聲唔俾人講嘢, 講嘢你又唔俾聽,  呢種精神, 會唔會違反反對洗腦的民主核心價值?  

點解唔同意見時, 一方叫人五毛? 另一方就叫人廢青?  普通市民就唔得?  我相信現在的活動絕大絕大部分是如你我的小百姓, 好多老師參與其中, 我亦相信就算過了9月9日, 人潮都不會散.  

有時看傳媒, 報紙好電子傳媒又好(左中右都好), 只是想知新聞, 並不是立場. 你有立場我明白, 但在報導件消息事情新聞時, 唔好加啲減啲改啲再來啲煽動嘢來造勢及誤導市民, 咁做會唔會和日日講民主自由有所衝突?

小小家長意見

mandy304  totally agree  發表於 12-9-8 11:08

引用:每個人對國民教育科的意見都不同,+無論在內

其實, 大家做反對or 讚成之前, 有無深入研究下乜野叫人做國民教育 ? 清楚了解及明白嗎 ? 還是人反我反, 人讚我讚呀 ? 睇番而家新既一代, 無受過呢種教育, 又是怎麼樣 ? 我無反對or讚成, 因為仲未攪清楚好多野. 大家冷靜d 吧 !

唱國歌,其實係一件好正常的事
但現在一有唱國歌的時候,好多人就即刻覺得這些事已經是洗腦。
即刻會有人話你。呢D就係俾D傳媒和部份政黨過份洗腦的現像。
希望大家可以正面的去批評,如指引有問題,就叫更改指引,哪一個部份不可做,就叫停。如國文教育科不推,改為以往的德育及公民教育便可。要實際一D來提出建議。可惜,現在一提建議都俾人話呀,呢D叫言論自由?年輕人真的沒被班政黨影響佢地的思想?

mandy304  totally agree  發表於 12-9-8 11:09

alanwong238 發表於 12-9-7 08:49
我本身無既定立場, 多日來係網上睇各方演繹, 終於認為你地係以莫須有既罪名去做一d與選舉工程有關既事。cy  ...

alanwong238.

習近平粉絲點會無立場?

莫須有美X話學民思潮並唔係棋子,其它嘅左仔仲複緊十抹黑嘅舊調,真係幫倒忙!

Bcat 發表於 12-9-7 22:44
黃之峰父母係公民黨!
當然識玩政治啦.
而家文革呀?

alanwong238 發表於 12-9-7 09:31
Bear Bear劉今天想單挑黃之鋒, 但佢又唔肯應戰。唔係成日話要同cy舌戰咩, 今次又唔出來

...
Bear Bear 乜水?30萬人工嘅局長死咗去邊?兩次城市論壇都唔敢去!

引用:報紙可以選択不買、没有報紙、也可以取得広

原帖由 Mighty 於 12-09-04 發表
報紙可以選択不買、没有報紙、也可以取得広大資訊。 但如果学校有洗脳教育、小朋友是没有選択権、所以作為 ...
正確~

alanwong238 發表於 12-9-7 10:20
你個問題好簡單, 你大可叫班政黨叫胡紅玉將佢地既承諾用白紙黑字寫低, 呢個做法對雙方都公道

...
alanwong238,

唔好掉轉嚟講!胡紅玉呢個係開展委員會,入得呢個會就即係認同開展,有冇咁儍仔?

根本政府冇跟程序做,課程諮詢期只有4個月,兼冇諮詢家長,又無公佈諮詢意見結果,點服眾?最好嘅方法就係好似西九咁,撤回再諮詢!

alanwong238 發表於 12-9-7 13:03
之前係冇架, 不過越來越覺得反對者只以一些莫須有既罪名來反對, 另一遇到有異己的聲音, 便加以討伐, 完全係 ...
"一遇到有異己的聲音, 便加以討伐, 完全係唔比人講野"

咁多抹黑論走出嚟,都仲話人吔唔比佢地講嘢?

Bcat 發表於 12-9-7 23:05
紅衛兵的特質:  
事情非黑即白,滿腔熱血, 但不能接受意見不同人仕, 還要批鬥意見不同人仕, 沒有商討空間.

夜欄人靜,你對住塊鏡形容自己呀?幾貼切,幾有文彩丫!

alanwong238 發表於 12-9-7 11:50
這是偽民的選舉工程中得重頭戲, 高潮迭起, 9月9日後燦爛歸於平淡

9月9日之後,如果陸續有嚟,點先?
‹ 上一主題|下一主題