用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反洗腦,倒不如反蘋果,東方
樓主: msyung
go

反洗腦,倒不如反蘋果,東方   [複製鏈接]

GCG 發表於 12-9-6 14:56
大家唔駛笑睇, 因為看來呢個〈國民教育〉將會原汁原味推出,無灣轉了, 真係比班黃毛豆釘整死。

請問呢D豆 ...

"害人不淺"??? 嘩!你咁講都得? 暑假前政府就係好似你咁當班"豆釘"冇到, 完全唔理人搞到今日地步, 唔好忘記仲有一班家長走出來架. 人家光明正大,做乜要私底傾??

GCG 發表於 12-9-6 13:33
唔怪得個豆釘咁"寸"! 佢性格何妨不是被佢父母洗腦!
咦!你講嘢都幾凉簿噃,係咪被你父母洗腦???

GCG 發表於 12-9-6 14:56
大家唔駛笑睇, 因為看來呢個〈國民教育〉將會原汁原味推出,無灣轉了, 真係比班黃毛豆釘整死。

請問呢D豆 ...

係政府唔見得光!係啲身有屎嘅人先鐘意開啲唔見得光嘅會!

Snakemama    發表於 12-9-6 19:04

grace_xian:  "佢被人洗咗腦"

Bcat:   "小朋友比人推左出黎, 佢地又血氣方剛, 入世未深, 自以為啱就去到盡.

令人擔心"

GCG: "唔怪得個豆釘咁"寸"! 佢性格何妨不是被佢父母洗腦!"

【明報專訊】胡指學民非工具 尊敬其立場

對於左派人士質疑學民思潮是「選舉棋子」,胡紅玉回應稱,學民不是工具,認為學生「很叻、可以令一個運動成功」,尊敬學民思潮的立場
=====================================================

胡紅玉有冇搞錯?妳被蘋果洗咗腦呀?妳咁講嘢,一啲唔中肯,連EK家長嘅見識同觀察力比妳好,妳仲可以留喺行會架

baba987 發表於 12-9-6 21:39
其實大家成日話洗腦!
講來講去大部人都無睇過,不如講啲point 點樣洗到大家腦呀??
baba987:   "其實大家成日話洗腦!"
--> 講來講去大部人都無睇過,不如講啲point 點樣洗到大家腦呀??"

咁似CY講嘢嘅。成日都話點樣洗到大家腦,post左上嚟又唔

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2449524&extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2448822&extra=page%3D2

baba987:  "澳門又唔見話洗腦!"

--> 乜你唔知澳門早已一國一制咩?澳門23條己立法,香港要唔要跟?

baba987:  "其實只係一班有政治目的嘅人,怕香港啲小朋友聽得多愛祖國後,以後真係好似日本,漢國今愛國,佢哋就達唔到政治目的,反中國!
白痴都知係所謂自稱(世界警察)背後陰謀行動啦!"

--> 明報:"對於左派人士質疑學民思潮是「選舉棋子」,胡紅玉回應稱,學民不是工具,認為學生「很叻、可以令一個運動成功」,尊敬學民思潮的立場。 " baba987, 仲唔寫信俾胡紅玉告密?

引用:其實大家成日話洗腦!講來講去大部人都無睇

回復 alanwong238 的帖子

自己睇。不過睇完你都會話係廢話。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2449524&extra=page%3D2

回覆:simpleway 的帖子

其實現在太多反對的聲音,根本聽不到其他的聲音。當一有其他的聲音,就會俾人罵無恥,狗奴才等說話。不是應該從多方面多角度去討論,為什麼不可提出更有效的意見去改善嗎?不應只是反對吧!!現在真的有班年輕人被班反國教洗了腦,很多其實不知道實際的內容,麻本支持一班政黨。當然,我本身亦不支持國教,但不希望看見現在的香港係咁!!!

alanwong238 發表於 12-9-7 08:49
我本身無既定立場, 多日來係網上睇各方演繹, 終於認為你地係以莫須有既罪名去做一d與選舉工程有關既事。cy  ...

我呢個c9真係唔明, 點解你成日講政黨, 又講選舉, 我哋講緊應否根據政府既國民教育指引, 獨立開科喎  

特首話可自行選教材, 咁点解唔可以學校自行決定唔開呢科?  "有老師和學校把關"  嘩!我仲驚! 唔通要我年年新學期, 走去問老師 "今學年貴校老師會點教國民教育呢? 去年X老師內容教得幾好, 今年新嚟既X 老師唔知會點教呢?"

香港既家長已經好疲累, 唔好再加咁多野比我哋擔心啦!

回覆:反洗腦,倒不如反蘋果,東方

引用:Quote:alanwong238+發表於+12-9-7+08:49+我

jimmyk 發表於 12-9-7 09:14
其實現在太多反對的聲音,根本聽不到其他的聲音。當一有其他的聲音,就會俾人罵無恥,狗奴才等說話。不是應 ...

"不應只是反對吧!!現在真的有班年輕人被班反國教洗了腦,很多其實不知道實際的內容,麻本支持一班政黨。"

我又係唔明點解你又係話政黨, 我係家長, 對課程不滿而反對就比人話被政黨利用, 真無辜.

要討論, 咪先叫停, 再討論, 而唔係要先試食一碟大家都唔知係乜既新菜,再討論應唔應該食落肚!
‹ 上一主題|下一主題