用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解想個女入間好學校係咁辛苦?
樓主: ching1124
go

點解想個女入間好學校係咁辛苦? [複製鏈接]

回覆:點解想個女入間好學校係咁辛苦?

其實約見你,係因為比你既誠意打動,你有冇從今次既面試中再吸取經驗呢?不如你先收拾心情,諗下邊度仲有進步空間,為將來作準備。唔好灰心,呢度有好多人支持你架!

醒目開學勳章

引用:其實約見你,係因為比你既誠意打動,你有冇

原帖由 ae.mama 於 12-09-04 發表
其實約見你,係因為比你既誠意打動,你有冇從今次既面試中再吸取經驗呢?不如你先收拾心情,諗下邊度仲有進 ...
多謝大家的支持我為大女由派位知結果煩到今日,真係要停了跟住落嚟細女下年升小一又要再煩過

回復 ae.mama 的帖子

贊成,約見你已代表學校無理本身的waiting list,被你誠意感動咗。我最心儀嗰間學校,枉我呢個暑假日寫夜寫,寫咗咁多封信,只求她再見多次小朋友,但都係石沉大海,連見都唔見啦。我們呢班過來人,全部都支持你的。加油呀!

唉!此刻的心,真的不容易受!振作呀!女女們好需要你的,加油!我們個個支持你!
:-P

引用:唉!此刻的心,真的不容易受!振作呀!女女

原帖由 flocfy 於 12-09-04 發表
唉!此刻的心,真的不容易受!振作呀!女女們好需要你的,加油!我們個個支持你! ...
Yes!!! 這裡還有很多有心人的。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+flocfy+於+12-09-04+發表唉!

原帖由 點算好 於 12-09-04 發表
Yes!!! 這裡還有很多有心人的。
多謝大家

冬菇仔 發表於 12-9-4 23:08

贊成,約見你已代表學校無理本身的waiting list,被你誠意感動咗。我最心儀嗰間學校 ...
同感。寫左最多封信果間,朝朝五點幾起身去交信,盼校長見一見我地,結果無晒聲氣…

為人父母真系辛苦哦,不過我想擇校呢樣野,盡過人事,只能聽天命

冬菇仔 發表於 12-9-4 23:08

贊成,約見你已代表學校無理本身的waiting list,被你誠意感動咗。我最心儀嗰間學校 ...

我都係, 寫咗好多封都冇reply, 我已經放棄了!!

樓主,

塞翁失馬,焉知非福?

你有無考慮你囡感受? 當佢見到你情緒反應, 覺得入去一間差的學校, 會唔會開心返學,努力讀書?  不如開開心心接受現實, 比心機讀好書, 唔怕去唔到好學校. 加油.

我好明白你既感受, 亦清楚知道去到見校長都唔收, 有幾唔開心。我試過真係好想喊, 又喊唔出。我們冇可能知道學校如何選人, 事已至今, 只可以收執心情, 接受現實, 惟有寄望下年插P2了。

醒目開學勳章

引用:我好明白你既感受,+亦清楚知道去到見校長都

原帖由 constanceng 於 12-09-05 發表
我好明白你既感受, 亦清楚知道去到見校長都唔收, 有幾唔開心。我試過真係好想喊, 又喊唔出。我們冇可能知道 ...
我收到學校打來约見,真的以為我之前不斷寫信比校長打動咗佢會收我女,點知去到係要我女再一次面試,臨走前我好誠懇哀求希望比個機會我女,但最後收到電話話我女落選了!個刻的心情真的難以形容,我係好想喊,但忍住淚水無喊出來!經過昨天,我而家諗通了,雖然阿女入到間差學校,但只希望佢能用功讀書,讀得開心,已經足夠了!

引用:Quote:原帖由+constanceng+於+12-09-05+發

原帖由 ching1124 於 12-09-05 發表
我收到學校打來约見,真的以為我之前不斷寫信比校長打動咗佢會收我女,點知去到係要我女再一次面試,臨走前 ...
支持你呀!

引用:Quote:原帖由+constanceng+於+12-09-05+發

原帖由 ching1124 於 12-09-05 發表
我收到學校打來约見,真的以為我之前不斷寫信比校長打動咗佢會收我女,點知去到係要我女再一次面試,臨走前 ...
其實你小朋友學術如何?性格又係咪好怕羞嗰啲?在學校而言,去到叩門呢個moment可以揀學生就梗係想有甘好揀甘好,唔係話你小朋友唔叻,而係要明白身邊大把高人

回覆:點解想個女入間好學校係咁辛苦?

忘記背後,努力面前。差學校都可能遇到好老師,真係唔試過唔知。

引用:忘記背後,努力面前。差學校都可能遇到好老

原帖由 babyjean 於 12-09-05 發表
忘記背後,努力面前。差學校都可能遇到好老師,真係唔試過唔知。
更會遇到一生肝膽相照的死黨呢~~~

MAYANGUSPO   學習中有伴係好重要~尤其獨生仔女   發表於 12-9-6 11:42

我也是過來人,真的不知道該說什麼了!不過,我依然相信小一並非人生的結局,堅守信念,加油呀!可能我們中學會重遇呢!
:-P

ching1124 發表於 12-9-4 23:04
多謝大家的支持我為大女由派位知結果煩到今日,真係要停了跟住落嚟細女下年升小一又要再煩過:s ...

我當年都係大囝派得唔理想要四圍揾學校, 到細囡我仍然決定博到盡竟然抽中第1志願, 加油祝你好運

聽您講已感覺到個種尤如過山車既感覺, 千祈唔好認為自己小朋友技不如人, 只係得個幾分鐘時間, 點可能令到一個陌生人有幾了解自己小朋友? 輸既只係運氣, 當然另一邊廂仍要努力向上游, 做好裝備, 去面對將來每一個挑戰先為上策, 緊記每人總會有三衰六旺, 只係時機未到, 小朋友係努力, 上天會知道既, 會有好既安排~加油!!! 大家向住標竿正跑~~~

直跑至係
‹ 上一主題|下一主題