用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學(跑馬地)將會轉直資-你話好事定壞事 ...
樓主: avbee
go

聖保祿中學(跑馬地)將會轉直資-你話好事定壞事 [複製鏈接]

註: 聖保祿所有學校系冇名次排名...........

其實擴建(古物资XXX會己批)及直資....己決定了; 就是等政府批出文件...所以最快是2014年....校長話政府批文件好慢

snkwok  我現在開始每日祈禱:政府做事慢慢慢慢來••••••  發表於 12-9-12 21:24

回復 NatalieBaby 的帖子

小一家長會關校長說了2個重要消息...1)小學擴建(拆走小教堂)起新校社; 可能搬去柴灣海星小學(temporary); 轉全日.........2)中學轉直资(一定收學費; 應同Convent差不多瓜HKD25000/ year)...升中問题; 現在是80-85%升去隔離中學....校話轉直資后; 中學都好願意收我地尼邊學生; 只要我地考好D;叻D味得.......(在我看新收率一定少過依家 80-85%)

但Convent個邊差不多全部收

avbee 的帖子

thx avbee!

avbee 發表於 12-9-6 11:03
註: 聖保祿所有學校系冇名次排名...........

我知道,成績表雖然無名次排名顯示,但學校要排點都排得到嘛,假設直資中學只收小學的99人,依家都話有分Band1和Band2放落統一派位的直屬機制,咁到時又用甚麽標準去決定?抽獎?排名?如何決定這個分水嶺和收幾多人,才是家長必須要知道的重點,考好啲、叻夠,很抽像,都係問清楚小學好啲。

1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

Hi redkoni,

多謝你的意見!

幾年前,看到網友提及直資的路向,會續漸越來越多名校轉直資,下一步將形成官津名校的競争越加劇烈,僧多粥更少,能入讀免費名校更難。

連教育也走向資本主義,衍生貧富懸殊,大家向錢看,學費只會加加加。

回復 redkoni 的帖子

學校知道成積;但吾同你講;  從小一開始每年都年都有幾個留班; 幾個新入 (新入個D當然好勁)

尼幾年問排名; 次次都話冇排名; .......升中標準.  第一輪隔離中學不接收這邊小學申請; 第ニ輪第一位一定要寫聖保祿中學(跑馬地)......電腦會先處理.....所以有D學生試放BPS第一位; 但吾中; 聖保祿中學又吾中.....哭死

kswiss  唔放第1預咗入咗到啦!  發表於 12-9-6 13:42

MUMMYSIK 發表於 12-9-6 13:18
Hi redkoni,

多謝你的意見!

幾年前,看到網友提及直資的路向,會續漸越來越多名校轉直資,下一步將形成官津名校的競争越加劇烈,僧多粥更少,能入讀免費名校更難。

連教育也走向資本主義,衍生貧富懸殊,大家向錢看,學費只會加加加。

如果你曾看過我對直資的一些討論帖子,大概知道我也有同感,學費減免機制只是包裝而巳,我唔想再多講,否則又會再惹火頭。總之,天無絕人之路,人窮志不可窮,錢的確是重要,但也不是萬能。

avbee 發表於 12-9-6 13:34
尼幾年問排名; 次次都話冇排名; .......升中標準.  第一輪隔離中學不接收這邊小學申請; 第ニ輪第一位一定要寫聖保祿中學(跑馬地)......電腦會先處理.....所以有D學生試放BPS第一位; 但吾中; 聖保祿中學又吾中.....哭死

聖保祿天主教小學學生於統一派位乙部第一志願不選直屬中學,即是放棄直屬保留位,第二志願才選直屬中學,即是只能抽第一輪抽完剩番的少量非保留位,Band1學生咁博都預咗衰,Band2學生安安份份第一志願選直屬中學,機會還比這位Band1學生更高,因為SPSS的直屬保留位夠多,更要多謝有這般博的Band1生,其實這小學Band1生第一志願抽直屬保留位十拿九穩。再者,自行階段SPSS應該不是唔收自己人,只是收叻嘅,如果叻嘅走得多,咪收少咗囉,其實愈多叻人走,咁直屬保留位便有愈多位留俾Band2抽,對這小學的Band2生確是好事,對SPSS就梗係唔係咁好啦,所以轉直資的其中一個好處是有screening嘅作用...

自行階段SPSS應該不是唔收自己人,只是收叻嘅,

家長會上說:自行階段SPSS會收自己人,只是收叻嘅

家長會上說:自行階段SPSS會收自己人,只是收叻嘅

醒目開學勳章 王國長老

MUMMYSIK 發表於 12-9-6 09:27
Hi,

朋友12net有2個女,巳計劃抽聖保祿小學,如果中學落實行直資,大家認為是否先入讀小學,幾年後再算?  ...

今年小一版, 有人乙2放聖保祿入左, 所以我答你: 一定有機會
問題係, 機會有幾大呢, 我同其他網友都話, 呢個家長真係超符碌, 我一定唔會叫人咁揀, 其實好多家長就係衰o係"唔甘心"3個字上之嘛, 明知12網乙1擺st paul一定入, 係都要搏marymount, 結果入唔到marymount又見到人地入到st paul, 就dum晒心口話早知唔揀marymount直接揀st paul............咪就係衰唔甘心lor

avbee 發表於 12-9-6 13:34
尼幾年問排名; 次次都話冇排名; .......升中標準.  第一輪隔離中學不接收這邊小學申請; 第ニ輪第一位一定要 ...

你要放棄直屬嗰 99個位而去搏間唔同校網嘅 BPS,冇嘢嘅,後果自負囉。

redkoni 發表於 12-9-6 13:53
如果你曾看過我對直資的一些討論帖子,大概知道我也有同感,學費減免機制只是包裝而巳,我唔想再多講,否 ...

要俾錢,負擔到嘅家長會問:值唔值先?
如果學費係同 SPCS 差不多,咁不如讀 SPCS 喇。

對負擔唔到嘅家長來說比較唔公平,我入呢間小學,目標都係為咗隔離間中學啫,你話轉就轉,我招架不住架。可以申請減免?多謝先,不過如果我預得個女入嚟讀,就寧願節衣縮食去幫佢交學費。明知交唔起嘅話咪揀過第二間囉,冇話冇書讀嘅,不過條氣就唔多順架喇。。

ee 唔知藍田肯唔肯捱吓義氣接收跑馬地啲女女呢?

hongkeikei  藍田和跑馬地地點距離好似遠d喎.  發表於 12-9-10 17:38

Charlotte_mom 發表於 12-9-6 17:08
今年小一版, 有人乙2放聖保祿入左, 所以我答你: 一定有機會
問題係, 機會有幾大呢, 我同其他網友都話, 呢 ...

來年睇怕 Marymount / St Francis 嘅競爭仲激烈!

Rattie 發表於 12-9-6 17:25
要俾錢,負擔到嘅家長會問:值唔值先?
如果學費係同 SPCS 差不多,咁不如讀 SPCS 喇。

對負擔唔到嘅家長來說比較唔公平,我入呢間小學,目標都係為咗隔離間中學啫,你話轉就轉,我招架不住架。可以申請減免?多謝先,不過如果我預得個女入嚟讀,就寧願節衣縮食去幫佢交學費。明知交唔起嘅話咪揀過第二間囉,冇話冇書讀嘅,不過條氣就唔多順架喇。。

ee 唔知藍田肯唔肯捱吓義氣接收跑馬地啲女女呢?

我都估唔到佢哋咁快巳經話決定咗轉直資,仲話巳經等梗政府批添,好似協恩當時都有問卷咨詢過小學,SPSS決定的流程反而靜悄悄,睇吓點發展下去。

如果學費同 SPCS 差不多,梗係讀 SPCS 喇,不過要考得到先得,所以我好羨慕你哋。至於條氣唔多順,咁辛苦讀六年間條上下午,話無就假嘅...如果因為無錢無得讀都好難同小朋友解釋...   

hongkeikei  如果想入SPCS,最佳方法係由幼稚園/幼兒園入,全部直上小學/中學,我幾個Friends都係咁.中間插入位少.  發表於 12-9-10 17:33

Rattie 的帖子

可能st. paul嘅做法會參照英華,英華小學今年升中一嗰批都係唔使比學費嘅,但外來生考入中一就要收直資學費。

‹ 上一主題|下一主題