用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇95網家長一起交流下
樓主: Ling0426
go

有冇95網家長一起交流下 [複製鏈接]

din 發表於 12-9-10 13:02
回復 sammiyy 的帖子

自行分配收六十幾人, 只有十幾人有15分, 其他都有20分以上 ?  有咁多宗教及兄弟姊妹 ...

自行分配有63位, 學額嘅一半, 我以為15分係無行, 因為我聽人講tko世襲都幾多, 但校長話有十幾個15分我就想博下
我見有報告指將天自行收學額一半數, 但宣基, 循遁及wws點解會在自行收多過學額嘅一半? 差不多多5-7個, 係世襲多還是其他原因? 有無人知?

ohmama 發表於 12-9-10 12:52
另外, 宣基有"親親宣基"活動, 快些網上報名.

宣基我都報咗名, 諗住聽多D睇多D

sharon1018 發表於 12-9-6 20:59
回復 Ling0426 的帖子

其實你講既呢幾間,我最鐘意係宣基既..

天主教小學
你指將天??我就係怕好谷好多功課,
所以先唔敢同個仔報,我有20分架

sammiyy 發表於 12-9-10 12:26
我想報將天, 之前去過簡介會問過馬校長(or副校?!唔記得咩post), 佢講其實有5分宗教嘅人唔多, 去年自行有收 ...

仲有5分係父母/兄姊既畢業生

sammiyy 發表於 12-9-10 14:35
自行分配有63位, 學額嘅一半, 我以為15分係無行, 因為我聽人講tko世襲都幾多, 但校長話有十幾個15分我就想 ...

因為多兄姊同校,如果多過3成(如125人x30%),就會o係派位度扣

回覆:有冇95網家長一起交流下

想問去左將天的媽媽,知唔知小一安排坐位係一行行定一組組

回復 B媽-Blue 的帖子

小一至小四都係一組組的

老師話方便討論

我見到係T字枱, 4人一組

宣基有"親親宣基"活動,

回復 B媽-Blue 的帖子

我就聽學校家長話..功課冇以前咁多...而家半個鐘至一個鐘就可以做晒..
你有二十分..可以考慮報下...幾多興趣班架..( 我就冇你咁多分,不過都會試下既)

回覆:有冇95網家長一起交流下

其實我喜歡將循校舍,上次示範課比我感覺良好,但又驚佢太淺!
將天我喜歡佢夠深,多功課。但而家啲人又話小咗!
聖安德肋,基德,信義會,明道等,好少聽人講會揀!咁揀呢啲咪好大機會
王余家潔同梁潔華也是好選擇,王,朋友個女讀緊話而家好多功課,5年前確是很小。
點解沒有人提及將軍澳的兩間佛教學校?
係景林那間是全將軍澳最大校舍!
今次15分唔想落空再驚過,其實只要不選黃永樹,將天,宣基,馮晴等都好大機會!因為個個都話黃永樹!除世襲生,個個都想著自己15分嘛!
我其實想揀明道,因為覺得不是大熱,而且上年派位是將軍澳最好,校舍夠大。
但又想就返朋友揀馮晴!可以一齊返!

講真都唔明點解你們要怕功課多?課程深呢?以前我自己讀書時聽陳瑞祺勁深勁多功課都唔鍾意!而事實上最後人地小學出來的學生是很好!連最差的一群都派到好中學!小朋友由小培養佢,你比咩佢,佢就學咩!

有冇人知將天幾點前要返到去學校?

B媽-Blue 發表於 12-9-10 21:18
因為多兄姊同校,如果多過3成(如125人x30%),就會o係派位度扣

ic, 所以呢幾間係非常多世襲

將天的功課真係好深,常識係英文,我個女口既幼稚園同學仔跟得好辛苦!

回覆:CKHUNG 的帖子

今日睇完將天英文示範課,俾我想像中淺,而且老師英文一般,反而中文示範課顯得深啲(個人見解)

bebesoky 發表於 12-9-20 20:16
今日睇完將天英文示範課,俾我想像中淺,而且老師英文一般,反而中文示範課顯得深啲(個人見解)

...
係!甘你有心水未間邊一間小學呀

引用:Quote:bebesoky+發表於+12-9-20+20:16+今日

原帖由 asc210 於 12-09-20 發表
係!甘你有心水未間邊一間小學呀
我喜歡果兩間唔熱門喎

尋日我都有去睇將天英文示範課, 我又覺得ok, 小四有咁樣程度我好滿意, 將天比wws務實很多, 答家長問題很認真, 又有示範課, 比起wws介簡會校長只識認叻, 無實際講到在教學方面, 不會正面回答問題, 之前5,6月份介紹會的表演好似做show咁, 相信兩校比較將天會突出d, 星期六會去埋將循簡介會睇睇

bebesoky 發表於 12-9-21 09:08
我喜歡果兩間唔熱門喎

我都係, 一 間是將天, 另一間是 聖安德! 我仲諗緊

引用:尋日我都有去睇將天英文示範課,+我又覺得ok

原帖由 sammiyy 於 12-09-21 發表
尋日我都有去睇將天英文示範課, 我又覺得ok, 小四有咁樣程度我好滿意, 將天比wws務實很多, 答家長問題很認 ...
將循我睇過示範課,只可以說小朋友好聽叫內儉囉,只答model answer,老師唔叫就無反應,如果文靜型就啱既

引用:Quote:bebesoky+發表於+12-9-21+09:08+我喜

原帖由 asc210 於 12-09-21 發表
我都係, 一 間是將天, 另一間是 聖安德! 我仲諗緊
你兩間算熱啦,我明道和梁潔華無乜人鍾意或講

‹ 上一主題|下一主題