用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs 仁立,tough decision
樓主: kenzo
go

APS vs 仁立,tough decision [複製鏈接]

回覆:bryanlkc 的帖子

回復 bryanlkc 的帖子

絕對同意, 你估DGJS, DBS呢D真係好學校咩, 收埋果D小朋友要識得"上山下海", "跳火圈", "吞滾油", 個校長成日上親子王同人講唔好谷, 唔好成日將小朋友SCHEDULE安排得密麻麻, 但係個校長就係專收呢D學生, 無獎唔收, 無成績唔收, 無樂器唔收, 見人講人話, 真係好O既學校, 就好似做到MARYKNOLL咁, 有教無類, 大抽獎, 收到咩學生就教咩學生, 呢D先係好學校

回覆:9284 的帖子

你估La Salle同Maryknoll唔想收啲有特異功能嘅學生?不過佢地佢津校冇得揀。佢地嘅中學唔似直資一條龍咁收番咁多小學生,如果你成績唔係好得,又冇咩比賽表現,你估可唔可以順利畢業並升上名校中學?
有教無類係整個教育嘅sysrem,但個別學校都要因材施教。

同意kenzo,仁立的英文程度只是一般,並不特別深,只是數學教快一個學期。honestly論課程一定aps深過仁立,不過如果我有3個小朋友,我都會揀仁立

bryanlkc 發表於 12-9-4 09:54
回復 alanwong238 的帖子

我覺得官津校 或者直資私校有谷,亦有唔谷。唔可以用學校的種類去分辨好壞。 但 ...
我個仔aps畢業,我唔覺有什麽好,津校唔洗交學費,留番錢學其他嘢仲好,
如果當年派好D,都唔私校。

回復 kenzo 的帖子

比我會讀仁立,當無收過電話

回覆:Himby 的帖子

回覆:APS vs 仁立,tough decision

小兒在仁立讀三年班,一二年班英文的測驗同考試卷並不太深啊!  學的只是cambridger starters程度,當然這只是個人感覺,冇可能有實質數據作比較。至於入林護的人數,我們冇可能知道幾多是自行入幾多是大抽獎入,我只知道仁立的band one學生約有100人,if多人擺林護第1位便多些人有機會抽入,我看不出同英文程度深唔深有咩關係。當然仁立的英文不會淺,但是否深過私校/直資,真係唔敢講。

仁立精英班與非精英班教既內容係不相同的 --> 你指英文科? 真的嗎? 3年班開始不同?  1、2年班我肯定課程是相同的,試卷也是一樣!

引用:仁立精英班與非精英班教既內容係不相同的+-

alanwong238

你仔仔k3已考到starters 14盾好叻仔了! 佢做仁立試卷只得8x分可能只是未適應作答模式而已,同學平時做的工作紙形式類似,所以考試得9x甚至100分都唔係太難。
小三精英班&中普班比其他班多約10個同學,老師要take care較多同學,而且全級考1至80名都是入這2班,同學間的學習差異始終是有的,因此我有點懷疑精英班能否教深些/進度快些。

er....我從來冇話過仁立的英文淺啊! 比起其他津校可能程度會深d,只係你話仁立比其他私校/直資英文深,我唔係太認同!  唔緊要啦,深與淺只是個人觀點與角度而已,無謂再在此討論了。

kenzo  Agreed!  發表於 12-9-4 14:41

alanwong238 發表於 12-9-3 22:57
我有朋友係深水涉某直資名校度讀, 相比過大家既英文考試卷曉程度, 仁立實不比他們遜色。小一唔考現在式唔通 ...
小一課程大家是差不多,只是我個人覺得當小一教的是小二課程又另作別論.

PS: 我是十分認同仁立是一間好好的地區名校,否則我都唔會扣佢門同選擇留低。

如果有3個小朋友,我都會揀仁立!

Himby  I would make the same decision if my situation is like yours.  發表於 12-9-4 15:13
kenzo  That's why I choose to stay in Yan Laap.  發表於 12-9-4 14:41

我仔仔平均幾多分全級考第幾又如何呢
我當然十分認同仁立在教學方面的成就,其實除了學術方面,仁立的校政、老師、支持配套等我都非常欣賞,否則我仔仔便不會叩門入仁立了。
考50名既小朋友已可以係其他普通既官津考頭3名 --> 真的嗎? 有實際例子?

我無講過仁立英文程度比其他直資私校深, 我只話過仁立唔比他們淺。呢兩句係唔同意思 --> 咁唔好意思,我誤會了你的意思,但我真心認為仁立的英文比私校/直資淺呢
‹ 上一主題|下一主題