用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果學民和教協發起罷課 ...
樓主: JustAParent
go

如果學民和教協發起罷課 ...   [複製鏈接]

回復 JustAParent 的帖子

天曉得,

雙方不就正在 博奕 嗎?

我仍相信9/9後問題就會解決到!

引用:回復+JustAParent+的帖子 天曉得,+雙方不

原帖由 孺子牛 於 12-09-05 發表
回復 JustAParent 的帖子

天曉得,
人到了關鍵時刻,總要作出決定的,然後為自己的決定負責。

回覆:如果學民和教協發起罷課 ...

問題的考慮點不應是罷課會否教壞小朋友。當你覺得罷課教壞人,你基本上認同國民教育,或者即使不認同但也非強烈反對。你當然不會因為人家不慎碰你一下便打人,但也不會覺得天安門的學生教壞下一代吧。在民主社會,我不同意如國內憤青般打壓不同意見的人,各人有自己選擇的自由,但國教觸及我原則的底線,我個人不會給政府讓步,我支持學民和教協發起罷課。

DiamondHill  一開科就不能再回頭, 法國對不滿事情都罷工啦, 咁又好差嗎?  發表於 12-9-5 12:12
SSL    發表於 12-9-5 11:31

引用:唔明點解唔肯坐下來先討論! +

原帖由 whywhywhywhy 於 12-09-04 發表
唔明點解唔肯坐下來先討論!
理由很簡單。如果你有個女,你會否比佢同個男人同居生仔後,才開始拍拖?

Mighty  Well said!!! 不要再相信CY D 偽術&歪理、没有誠信的人、永遠得不到人民的信任。  發表於 12-9-5 09:27
Mighty  Well said!!! 不要再相信CY D 偽術&歪理、没有誠信的人、永遠得不到人民的信任。  發表於 12-9-5 09:27

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+12-09-04+發

alanwong238 發表於 12-9-5 09:36
有樣野唔同, 國民教育科不是cy上台後才推, 本身討論左好耐, 並不是呢一頭半個月才傾。用你個比喻, 本應有對 ...

這幾個星期, 看了很多很多有關國教的東西, 我們政府的, 澳門的經驗, 國外的, 想不到我身為家長, 時間不是花在孩子其他有用的學科和親子, 而是國教, 真的很討厭!  國教科討論了很久, 真的很久, 不看文件不知, 竟然始於回歸前, 嚇死我了.

「本應有對男女認識了好一段時間, 跟住一齊, 本身個家長(尊貴既議員)又無反對」這真正問題重心所在, 究竟誰是那對男女? 為什麼我不是家長而是議員? 我看不見一對熱戀中的男女, 我只看見, 有幾個色魔看中了我的兒女十多年, 早期他們還有所顧忌, 後來有個姓曾的毛手毛腳, 現在姓梁的已在脫‎褲子, 你做家長阻不阻止? 「不阻,反正反抗也無用,說不定將來生出來的很英俊呢」可以嗎?

idy926  like  發表於 12-9-6 10:30
SCKnight  個比喻好中呀!  發表於 12-9-5 10:54

silvia_ng 發表於 12-9-4 09:49
兩睇啦...睇佢罷幾耐先。我個人都反對呢科要獨立成科, 而且唔應該只講好, 不講壞。中史科都會講秦始皇有好 ...
同意簫阿姨睇法!以前學中史時老師都有用唔同角度去睇一啲比較負面評價嘅歷史人物。
好似雍正係唔係一個暴君?汪精衛係唔係天生就係一個漢奸?點會一面倒!

學生上堂時如果有興趣了解近代中國國情,老師有冇彈性去同學生研討?定好似班人代講唔好教負面嘅嘢?我都好擔心囉!我唔想我嘅小朋友喺第二時變成一個是非不分嘅奴才。

alanwong238 發表於 12-9-5 11:00
好明顯cy今次係比曾生擺上台, 上屆政府定了時間表, 今屆局跟,唔跟又怕得罪左派, 跟又怕比人話洗腦, 真係點 ...

難得有人終於看到問題係邊!就好似呂明材校長講,點解國教之前講左咁耐無人題,要到七月開始就群起反對呢??
精明眼都知同9/9選舉有關!

JustAParent 發表於 12-9-5 01:11
理由很簡單。如果你有個女,你會否比佢同個男人同居生仔後,才開始拍拖?
你咁講我真係惊,所以如果我女係咁我會坐底同佢傾,問清點解佢要同居生仔後再拍拖!
唔係我惊佢絕食擺課來抗議呀!

Bcat    發表於 12-9-5 21:33

再想(雖然好似遠左少少),CY都好想再推23條出嚟,如果23條遇上國民教育的話,試問啲良心老師可以點教啲學生正反兩面呀!

我諗好多家長反對擺課絕食除了因為關心小朋友外,就是點解完全無相量討論空間,完全無向政府表達過那個地方有問題要政府修改,一開始就係撤回!
如果大家提出國民教育有問題的地方,而政府堅拒不修改,咁大家先再用其他方法吧!到時我都會為我小朋友站出來反對!

引用:我諗好多家長反對擺課絕食除了因為關心小朋

既然CY話講左好耐GA LA、又無急切性、GUM点解要這一刻来硬推、不可以先徹回、再討論問題点、然後再推出? 同埋点解要将中史変成不是必修科目之余、又将国民教育科推出、非常矛盾。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

不支持罷課.  過左9號情況唔知會唔會有進展.

whywhywhywhy 發表於 12-9-5 00:06
我仍相信9/9後問題就會解決到!
我相信唐英年,問題一定會解決到.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sweetbaby999 發表於 12-9-4 18:52
堅決反對罷課,亦不贊同盲目反對國民教育,為什麼不可以商討內容,坐底再傾!

十十卜

引用:既然CY話講左好耐GA LA、又無急切性、GUM

不支持罷課.  唔鐘意大家應該一齊冷靜下來解決. 呢次問題雙方都有責任.  如果咁樣教小學生, 第時小學生唔鐘意測驗, 唔鐘意默書. 唔鐘意上學. 佢地就反家長, 反家長行動升級. 罷上學, 罷測驗, 罷默書.........情況就一樣.  家長們, 咁你認為理智嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題