用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果學民和教協發起罷課 ...
樓主: JustAParent
go

如果學民和教協發起罷課 ...   [複製鏈接]

其実教協&学民思潮都応該不想罷課的、但無論有多少反対声音、政府都是充耳不聞、才想到這最後一招。 政府MAAK都推比老師、話老師識教、辺有GUM多時間自編課程? 如果還未有作好教材、点解要在這時候推? 因為CY好想討好主子LOR.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

中英談判都幾年, 大家唔好意氣用事, 罷課課產生負面影響好心遠, 我就擋妳罷課可以解決目前問題, 但我恐怕對學生將來思維負面影響仲或對社會風氣仲大過國民教育, 大家坐下來慢慢討論。

反對罷課,如果說寸步不讓,國民教育關注組比政府有過之而無不及,因為他們有前設「先要撤回」才會談判,但政府已講可以討論,未有最終定案。在未開始討論的情況下一味口號式反對、下台、指駡,毫無討論空間,這不是理性處理問題的方法。

Snakemama  請看今天林行止先生的文章,他作了很好的分析。  發表於 12-9-5 20:54

SmartCandy 發表於 12-9-4 17:45
中英談判都幾年, 大家唔好意氣用事, 罷課課產生負面影響好心遠, 我就擋妳罷課可以解決目前問題, 但我恐怕對 ...

比喻不當.  中英談判在國與國, 平起平坐, 爭的只有利益, 不要說幾年, 談幾十年也不定.

我們和政府, 是公民和公僕, 政府代我們行使權力, 向我們負責, 有責任聽我們的聲音. 這是我在公民教育學的.  難道要我拖著孩子學保釣人士強行進入政府總部宣示我對孩子思想的主權?

回覆:如果學民和教協發起罷課 ...

唔明點解唔肯坐下來先討論!

whywhywhywhy 發表於 12-9-4 00:28
唔支持!過左9/9先再講!
十卜你!

sweetbaby999 發表於 12-9-4 18:52
堅決反對罷課,亦不贊同盲目反對國民教育,為什麼不可以商討內容,坐底再傾!

再十卜!

回覆:msyung 的帖子

sweetbaby999 發表於 12-9-4 18:52
堅決反對罷課,亦不贊同盲目反對國民教育,為什麼不可以商討內容,坐底再傾!

我都十卜呀

我支持雞蛋!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:如果學民和教協發起罷課 ...

唔支持罷課,亦唔支持絕食。萬大事有商量。如果大家都企硬係冇辦法解決分歧嘅!

YY Mom :-D

回復 20072010 的帖子

我都會擔心小朋友會以為不喜歡的就可以以對抗態度去處理!

現在資訊發達, 很多父母有學識,  我覺得現代要洗腦無甘容易掛,  自己十幾年來都是在教會學校讀書,  日日聽道理都說服唔到我入教,  攪到罷課未免太激進了, 不喜勿插

Bcat  完全同意  發表於 12-9-5 21:28
Yanamami  http://www.youtube.com/watch?v=kE3pvls26q0  發表於 12-9-5 09:35
Yanamami  幾歲人仔好易被"洗"....http://www.youtube.com/watch?v=kE3pvls26q0  發表於 12-9-5 09:34

似乎又有人被CY D 偽術 欺騙了、他説国民教育的教材還未落実、既然未落実、GUM又点解現在要硬推? 硬要説学校、老師会識教? 最LOGICAL就係再諮詢、公開諮詢、不是閉門造車個種。 呉慳件話諮詢左、但結果又不可公開、点解? 叫我地点様相信政府? CY本身無誠信、帯着班官又不済事、亞波単也、又不了了之、其実同共産党真係無MAAK分別LOR。 只要当権在位、就万事不憂。

Snakemama    發表於 12-9-5 20:56
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

yy0601 發表於 12-9-4 22:31
唔支持罷課,亦唔支持絕食。萬大事有商量。如果大家都企硬係冇辦法解決分歧嘅!

...
d論點咁似............林鄭,梁愛,.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講番罷課

其實如果搞罷課, 咁係只是罷一科國民教育(可能性少, 因好少學校在今年教), 定所有科目都罷?  咁如果所有科目都罷, 咁如果有家長唔想罷課, 想子女返學, 咁點算? 啲老師教唔教?

Bcat  我會照帶小朋友返學, 我地唔罷課既學生應該繼續上堂.  發表於 12-9-5 21:30

潮日屋 發表於 12-9-4 14:59
不支持國民教育. 但是都不支持罷課.

兩邊都不支持, 那下一步怎行?
‹ 上一主題|下一主題