用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利男女英文中小學, 請問有冇人知中學interview係 ...
go

聖瑪加利男女英文中小學, 請問有冇人知中學interview係點? [複製鏈接]

聖瑪加利男女英文中小學, 請問有冇人知中學interview係點架?  
   3    0    0    0

去年分兩次.

第一次成個幾鐘: 用電腦考中英數; 然后西人考英文會話,中國人考普通話 (單對單)
第二次就見校長之類 (電話通知約見,要見家長)

thanks Ceci333 :)
請問小兒成績係 Band 2 中至尾, 可以考進機會高嗎?

應該有機會.Band2中好些.Band2尾就不清楚.因為位不多.但要注意,面試時最好著校服,雖然沒規定,但看起來比其他沒著的印象要高一線.

thanks Ceci333

引用:去年分兩次.第一次成個幾鐘: 用電腦考中

原帖由 Ceci333 於 12-09-02 發表
去年分兩次.

第一次成個幾鐘: 用電腦考中英數; 然后西人考英文會話,中國人考普通話 (單對單)
電腦考中英數,是什麼意思?要考小朋友typing skill , basic 電腦editing, 中文輸入法?

回復 fion6406 的帖子

不是考電腦,是題目放在電腦上,答案答在電腦,不用紙張罷了.

引用:回復+fion6406+的帖子 不是考電腦,是題目

原帖由 Ceci333 於 12-09-04 發表
回復 fion6406 的帖子

不是考電腦,是題目放在電腦上,答案答在電腦,不用紙張罷了. ...
是否有Answer 選擇還是要打速成?

回復 antia 的帖子

相信不用懂速成,因我小朋友都不懂什么輸入法,但也有2nd interview.

antia  呢間是否有SWIMMING POOL?是否乘坐西鐵到MEI FOO , 行幾耐到呀?  發表於 12-9-5 15:26

如我女係BAND ONE 已至BAND TWO 頭讀呢間是否適合??

我上左佢地網站, 原來操行要有 B+ 先可以 INTERVIEW, 但我女上學期B+, 但下學期係B-, 咁咪連伸請的機會都沒有??? 有無人答到我?,

回覆:聖瑪加利男女英文中小學, 請問有冇人知中學interview係點?

去年interview:

1. Mandarin 問問題,單對單
2. 英文:有個鬼佬同佢傾計,比較生活化問題
3. Maths: 係pc 做paper, 全英版

2nd interview:
1. 主要見家長,答仔女既優點缺點,點解選擇佢地,等等
2. 見學生,問下問題(Cantonese )

PS:我亞女今年呢間學校S1, 上年第1round 自行已經收左,讀ssp 中文小學,band 1中果隻,操行A-. 開左學認識好多同學,包括原校生,至於外學生band 2較多。今年外校生收突晒,應該有成50幾人,所以共開4班S1. 我亞女好內向,好害羞果隻,自從8月開始返bridging course 後,返學放學都好主動同班內/外既同學say hello.

antia 發表於 12-9-6 17:37
我上左佢地網站, 原來操行要有 B+ 先可以 INTERVIEW, 但我女上學期B+, 但下學期係B-, 咁咪連伸請 ...
對嚟interview學生咁高求??我見佢地讀緊成班喺附近屋邨食lunch時言行,,,都係B- 甚至C+啫

引用:請問呢間學校是Band幾,校風好嗎?唔讀呢間選

原帖由 leequeen 於 12-09-13 發表
請問呢間學校是Band幾,校風好嗎?

唔讀呢間選擇大抽奬Band 2 頭學校,
Band 2頭,英文中學一間,校風我覺得ok. 我都日日送亞女返學,間中接下放學咁啦。我當時都比小學校長問,點解吾抽英中先,而放棄大抽獎。

回復 fupigpig 的帖子

學校話明係唔比小一至中六學生出外吃午飯,要係學校買飯或訂飯,Fupigpig 你何時見過學生出外午飯?????

我好想知係咪學校講大話

Kittymummy,

你既資料好詳細呀, 唔咳晒

請問是不是要中英數都高於84分才會收, 我小朋友4年班回港插班, 5年班只考得英70幾 其他都係6十幾, 已全班第3名, 全級34人考 15名, 有機會嗎

引用:請問是不是要中英數都高於84分才會收,+我小

原帖由 devilbaby666 於 12-09-17 發表
請問是不是要中英數都高於84分才會收, 我小朋友4年班回港插班, 5年班只考得英70幾 其他都係6十幾, 已全班第 ...
有,我見好多收band 2 頭/中學生(亞女話),吾好理佢幾分,最緊要有得in, 好多連表都吾收。總之封信吾係話reject 既,waiting list 都有機。加油!

大頭mama 發表於 12-9-14 02:14
回復 fupigpig 的帖子

學校話明係唔比小一至中六學生出外吃午飯,要係學校買飯或訂飯,Fupigpig 你何時見過 ...
我無識人讀呢間,有朋友呢邊住,我耐不耐去搵佢食晏,見過不止一次佢地食野,我唔會知佢地學校乜規舉,唔排除我見到佢地食晏係放早日子~
其實同區另一間直資都一樣有人讚有人彈,人人準則唔同,校風呢D最好自己觀察,返放學時間喺學校附近就知!

正如我女早年試考附近一間基督教直資,收左都唔讀,校風唔係我所要求,學校理念亦唔係我想要一套,不過都一樣有人會鍾意~ (要求不同,無分高低)

‹ 上一主題|下一主題