用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲未選定邊一間
go

仲未選定邊一間 [複製鏈接]

頭都大埋,一來未去OPEN DAY
(兩間心水同一日同一時間)
二來仔仔有自閉問題
到而家都未決定到
   1    0    0    0

明白既,係好頭痛,咁你去咗比較想了解多d果間先,另一間之後先問人攞料,你果兩間都係官津校?可唔可以親自打電話去如實講,睇下對方可唔可以係電話俾多少少資料你

huisylvia 發表於 12-9-2 15:17
明白既,係好頭痛,咁你去咗比較想了解多d果間先,另一間之後先問人攞料,你果兩間都係官津校?可唔可以親自打電 ...

原本選A校(跨區),已經上網了解過,各方面都好OK
因為係舊校多舊生,又係天主教小學,自行c硬
我自己去過睇,感覺唔好,位置一般,返學好可能日日都塞車

B校係原區心水,因為唔多人分享,所以只係了解左少少,仲有好多野想問
1996年創校,無宗教,次熱,15分都好有機會入到,
b校又係娘家附近,我o係呢區住左12年,
有歸屬感,好熟呢區,第時選中學會認識多d
至阿仔出世,個個星期都o係呢區玩,佢自己都話想o係呢區讀

但a校好似比b校好
打去問,佢地叫我open day自己問

咁你覺得個仔既學習模式同學校教學模式會邊間配合d,
因我仔都有語言同社交遲緩,去政府醫生check,
佢仲話佢既某d行動只可以用有自傾去解釋,
但又唔可以斷佢係自傾
所以係揀學校時我會以上述果點作出發先,
第二就係有無愛心同包容,尤其對呢d仔黎講,
其次先講學術

huisylvia 發表於 12-9-2 16:07
咁你覺得個仔既學習模式同學校教學模式會邊間配合d,
因我仔都有語言同社交遲緩,去政府醫生check,
佢仲話佢 ...

A校:上佢個WEB同問過該校學生,睇黎都OK
B校:資料唔多

始終用家唔多(即係有特殊需要),真係讀過先知
其他人話2間功課唔多,壓力唔大,但B校可能對升中有利

我個仔雖然係自閉,但讀書係好好
唔想因為各種原因而浪費左佢

所以我覺得你可以單刀直入打去親自問下學校,
睇佢地態度同之前有無教過呢類學生,
佢地肯答你,咁即係比較有愛心同經驗,
可以考慮

引用:所以我覺得你可以單刀直入打去親自問下學校

原帖由 huisylvia 於 12-09-02 發表
佢地肯答你,咁即係比較有 ...
打左,都係叫我去open day

引用:所以我覺得你可以單刀直入打去親自問下學校

原帖由 huisylvia 於 12-09-02 發表
佢地肯答你,咁即係比較有 ...
打左,都係叫我去open day

回覆:B媽-Blue 的帖子

你話仔仔有自閉但讀書好好,即係亞氏保加?若係,選學校會有所分別。

引用:你話仔仔有自閉但讀書好好,即係亞氏保加?

原帖由 LWL1212 於 12-09-03 發表
你話仔仔有自閉但讀書好好,即係亞氏保加?若係,選學校會有所分別。

...
應該唔係,佢三歲幾先識講野,醫生冇話佢係亞氏保加

醒目開學勳章

回覆:仲未選定邊一間

不如講埋校名,小朋友嘅能力,或者大家可以分析下.如果照你簡單咁講,我會選b,畢竟熟悉果區,突然發生乜嘢事娘家都有人去照顧,同埋天主教學校課程會唔會都較深呢.

回復 B媽-Blue 的帖子

我仔都係3歲至開始講上野咋....

sharon26788 發表於 12-9-3 10:41
不如講埋校名,小朋友嘅能力,或者大家可以分析下.如果照你簡單咁講,我會選b,畢竟熟悉果區,突然發生乜嘢事娘 ...

A校:聖文德
B校:梁潔華

中文方面,仔仔可自己睇書,讀到同講返個故事出黎
可以認讀幾百個字,做閱讀理解,重組句子,但寫字一般

英文同一般K3-P.1咁上下程度

數學已完成小一課程,學緊小二
‹ 上一主題|下一主題