用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔的女友
go

阿仔的女友 [複製鏈接]

阿仔升中二,一直讀男校,於補習識了讀女校女孩,這是阿仔第一次跟我談感情事,佢整晚心情興奮,望住佢又好笑,又擔心,開學在即,佢成績麻麻,我怕佢影響學業,各位過來人可以分享嗎?

Jackieson  佢肯跟你談感情事已經好好了, 最緊要keep住同佢交談, 知多d佢既近況發展, 可能只是精神上呢. 如果真係拍拖, 叫佢帶個女仔來比你見吓, 認識吓.  發表於 12-9-5 13:23
   1    0    0    0

我唔係過來人. 不過覺得係仔肯開心同你傾係好事. 同teenager最緊要有偈傾先好辦事. 開心見誠同佢講唔反對佢交多個朋友, 呢個世界唔係男就係女, 唔一定同女仔做朋友就一定係拍拖(但要同對方講清楚意向, 係講, 唔係暗示, 咪俾人誤會), 來日方長, 睇定d先.....亦可同佢講清楚你既憂慮(怕影響成績, 你話佢知, 多少總會, 一齊開心又成日掛住對方, 唔開心又成日激心. 唔係d武俠小說入邊d高人練功洗乜閉關/ 禁慾, 要專心嘛!). 總之唔反對佢交多個friend啦. 順帶教埋正確性知識都好, 費事佢好奇, 盲中中自己亂搵料. 防範未燃嘛....

个仔愿意同你分享感受就好,過一段時間就唔一定係拍拖,或者個女仔唔同左羅,你唔提唔問,好似無聽過甘,再過一段時間就會散,上大學個時,男仔已經被過去女生調教得獨立、自信、有主見、對未來有一定方向同目標,12-18歲之間年紀,最難教,好多野都唔知點溝通。e+我明白左,好男人係女人調教出來,

vincher  完全同意俗語所言一一好仔不如好新抱!  發表於 12-9-24 17:25
Joe媽媽  Agreed, 好男人之基礎首先由媽媽培養教出來. 負責任/ 顧家之男人就係由人地個女"迫"出來.   發表於 12-9-5 10:23
ALAL    發表於 12-9-4 18:25
mielmiel  所以俗語有話「好仔不如好新抱」  發表於 12-9-3 13:17

回復 baoying 的帖子

e+女友好識照顧阿仔,我好安落,唔洗我操心

我都覺得子女主動同父母講私事特別係感情事是很好,
我都想呀囝會同我傾..

Jackieson  我都想呀...  發表於 12-9-5 13:10

回覆:kilykilyk 的帖子

佢講些少,我要帶動佢傾,有這些事正常,希望佢健康成長!

Jackieson    發表於 12-9-5 13:10

回復 IreneIrenechan 的帖子

個女仔讀書叻唔叻? 如果叻, 咪鼓勵下仔仔要好像柯景騰為沈佳宜咁努力讀書囉

Jackieson  又係幾好橋wor..  發表於 12-9-5 13:12
like_travel      發表於 12-9-3 17:31

baoying 發表於 12-9-3 13:37
回復 baoying 的帖子

e+女友好識照顧阿仔,我好安落,唔洗我操心

你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖都迫唔到佢聽我的

baoying  E+阿仔讀係大學羅,我都希望囡囡大學畢業先拍拖,但係根本唔到我地話事啊  發表於 12-9-3 20:06

引用:回復+IreneIrenechan+的帖子 個女仔讀書叻

原帖由 BallBallMaMa 於 12-09-03 發表
回復 IreneIrenechan 的帖子

個女仔讀書叻唔叻? 如果叻, 咪鼓勵下仔仔要好像柯景騰為沈佳宜咁努力讀書囉 ...
個女仔讀書應該麻麻,沈佳宜之類女仔太理想了,現實不多,我只是話女仔多數鍾意讀書叻女仔!

我個女今年升中一,
去年已經有拍拖,(不過只是精神上的,沒有出過街),
依家又換左畫啦 ,你話化唔化學呀?
有時都唔洗同佢咁認真,
睇定d先  

引用:我個女今年升中一,去年已經有拍拖,(不過只

原帖由 VV媽 於 12-09-04 發表
我個女今年升中一,
去年已經有拍拖,(不過只是精神上的,沒有出過街),
依家又換左畫啦 ,你話化唔化學呀?
佢都是精神上拍拖,你們講得啱,我應該放開些!

like_travel 發表於 12-9-3 18:07
你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖 ...

希望囡囡大學畢業先拍拖<--- 要小心最後好難搵男朋友
因為好既男仔一早俾人MARK晒
要等人地散左先有機會
又或者做人小三
做野有好多工種都好難識男仔

baoying  的確有穩憂,e+D女仔讀完大學就有部分嫁人,有D大學未讀完就結婚(富二代),D父母怕個仔玩到唔知幾時生孫,干趣拍得好就要拉埋天窗  發表於 12-9-4 19:50

like_travel 發表於 12-9-3 18:07
你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖 ...
E+D人早熟, 有 protential 之好男人, S6/ S7, 最遲 Year 2 已被"有眼光"之好女人 mark 晒 .  

畢業後先開始搵? 好易跌落"剩女網".

不過, 良緣天定, 既來之, 則安之吧!

不過, 樓主之中二生就過早了, 睇緊D好.

說話講番轉頭, 時下男生自理力/責任心成疑, 寧為剩女, 莫為人"湊仔".

MacMa    發表於 12-9-5 12:39

IreneIrenechan 發表於 12-9-3 14:56
佢講些少,我要帶動佢傾,有這些事正常,希望佢健康成長!

我囝佢升中二,都唔多女仔打比佢,男仔就很多,但就話身邊啲男性朋友都有拍拖,
我同佢講拍拖唔緊要,最緊要唔好應響成績,仲笑笑口問佢有無鐘意o既女仔!?
佢話暫時無拍拖這個心,亦未遇到個鐘意,對女仔要求都幾高,佢話要性格好成績好同靚女

Yanamami  咪係! 蛇ma.  發表於 12-9-6 08:45
Snakemama  佢好識諗呀。不過競爭可能大咗D,因為"成績好+靚女"容易,再 +" 性格好"就難好多了  發表於 12-9-5 15:18

jimjimjim 發表於 12-9-4 16:50
希望囡囡大學畢業先拍拖
係喎! 原全無諗過呢一part tim. 好嘢都比人mark 實哂! 但有些男人拍左6 年拖失先同個女人講,溝通不了,同佢分手。筍盤係會咁既! He is my boss just   飛 her girl friend.

Snakemama  果D冇本心啫(係未筍盤都會咁做啦)但我識好多都係中學(form5-7)拍拖,到依家仔女都讀緊中學、大學了  發表於 12-9-6 20:08

like_travel 發表於 12-9-6 19:11
係喎! 原全無諗過呢一part tim. 好嘢都比人mark 實哂! 但有些男人拍左6 年拖失先同個女人講,溝通不了,同 ...

唔係有得拍= 一定有好結果
但係無得拍好似之前TV 0個D盛女就麻煩了
中二當然唔好拍拖,但入到U就要拍下了

回覆:阿仔的女友

我细女F1,每日 都有追求者出現,由F1至F3都有,又电話又情信又whatsapp,總之就煩死人,佢同我講初時都覺好笑,因為好幼稚,但現在有些擔心影響她的學習心情!

VV媽  真係要睇d,但又不能太硬 (我都係得個講字炸),都唔知點做好   發表於 12-9-24 10:31
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY
‹ 上一主題|下一主題