用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升中Banding [複製鏈接]

今日小一簡介會,校長話教育局confirmed 升中Banding 為1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3。LMC 今年9月才會有第一年小六生,理應只有小五呈分試作依據,為何教育局可confirmed?

請問有冇家長可解釋?定我理解錯校長的話?謝謝。

0    0    0    0

回復 NetB 的帖子

開校五年內的新校未有準確TSA分數可作BANDING依據, 所以會按比例將學生平均分作三個BANDING, 開校五年後會有實際TSA分數呈上教育局, 就可計算出該校的學生BANDING百分比, 我是大約這樣理解, 如有錯請指正.

引用:回復+NetB+的帖子 開校五年內的新校未有準

原帖由 helenli 於 12-09-01 發表
回復 NetB 的帖子

開校五年內的新校未有準確TSA分數可作BANDING依據, 所以會按比例將學生平均分作三個BAND ...
我都係咁理解...仲想補充...校長話Chinese(C) 同Non-Chinese(N)會平均分隊。即擧例:- 全班30人
一半(15個Chinese)= 5個派band 1, 5個派
band2, 5個派b3.
另一半(15個Non-C) = 分配同上...
咁即係如我個仔考第六名,都要入band2中學?

引用:Quote:原帖由+helenli+於+12-09-01+發表回

原帖由 kittytse.ah 於 12-09-02 發表
我都係咁理解...仲想補充...校長話Chinese(C) 同Non-Chinese(N)會平均分隊。即擧例:- 全班30人
一半(15個Ch ...
I think so

咁non-Chinese 可能著數少少?

回覆:升中Banding

唔知學校考試係咪會公開名次呢?

喂喂各家長, 大家會否等升中派位之餘, 都去考下直資中學 ?
唔好錯過呢個機會, 我地的小朋友在呢一方面應該會比其他小學有小小優勢的.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

一定會啊。有主動權點都好D。

bchi  你你.... 你.... 你到底係邊個姐 ?????  好神秘又好好人的家長 ))))) :;pppp:  發表於 12-9-4 11:25

引用:喂喂各家長,+大家會否等升中派位之餘,+都去

原帖由 bchi 於 12-09-04 發表
喂喂各家長, 大家會否等升中派位之餘, 都去考下直資中學 ?
唔好錯過呢個機會, 我地的小朋友在呢一方面應該 ...
你係咪講顏x玲吖?
好似話考頭10名去顏xx應該冇問題,是否?

kittytse.ah 發表於 12-9-5 15:19
你係咪講顏x玲吖?
好似話考頭10名去顏xx應該冇問題,是否?

咪理, 總之除左派位, 自己都出去in 下其他直資或心儀學校.  我地班小朋友talk 得, 有優勢架 ^ ^

頭10名,  若係頭10名, 實冇問題啦.  

總之我地唔好放過任何機會.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

以LMC學生質素,應該唔會差得去邊!! 將來我都會比阿仔考直資中學!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回復 bchi 的帖子

It's good to hear that

有冇升中update?

kittytse.ah 發表於 12-9-2 00:27
一半(15個Ch ...

因為分開華語和非華語兩班,所以全班考第6只係15人之中既第6名,唔係30人之中既第6名,而且全級唔係得一班,應該以全級名次為準。

回復 helenli 的帖子

好老實咁講,5年之後用tsa成績黎分banding,我驚到時band 1既比例會降低。
以我所知,林文燦英文科tsa成績優秀,達到9x至100%;但中文及數學科,尤其係數學既表現真係幾強差人意,呢點可能因為外籍學生o既數理邏輯較弱有關。

除左英文有優勢外,其他科目可以講完全落後於其他學校。

回復 benny2014 的帖子

exactly

benny2014 發表於 13-10-8 22:04
除左英文有優勢外,其他科目可以講完全落後於其他學校。
那我就放心了,我正正驚學校英文差過其他學校,那樣的話我還不如讀隔離牧愛了。

benny2014  外藉學生本身用英文溝通,英文當然比較好,但如果只計本地學生就未必好得過其他學校。  發表於 13-10-9 20:42

回覆:benny2014 的帖子

其他科目完全落後其他學校?有實質資料嗎?還是你個人感覺?其他學校所指是哪些學校?請具體說明。

回復 helenli 的帖子

數學科TSA成績可以作參考嗎?
‹ 上一主題|下一主題