用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一新生家長日之我見
go

中一新生家長日之我見 [複製鏈接]

八月我以不同身份,出席了數間學校的家長日,當中包括Band 1 & Band 3,發現這幾年間,有個特別的轉變,就是多了很多男家長單獨出席,但他們好小會發問問題,是好是壞你們自己想想啦!可能是觀察型吧!另外,家長問題除了例行的功課量外,竟然多了很多關心放學時間的交通問題,可能真的多了誇區學生,山長水遠至找到理想學校!而最近閙得熱烘烘的國民教育,就完全無人關心,咁又証明什麽呢?其實我個人覺得德育重要過學業成績,多多A都比不上一句禮貌的回應!至於國民教育,唉!非英非中的香港人真的要更多時間適應!

天使麵  身邊有年輕的親友用行動去關心國民教育的情況,可是更多是你同佢傾國教,甚至傾孩子行為態度都不以為然,只顧反問你功課默書成績的親友.....  發表於 12-9-3 00:53
   0    0    0    0
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

樓主想講咩嘢? 爸爸關心孩子是好事
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

主要想講多了隻身上陣的爸爸 or 國教?

我岩岩先係中學家長會出黎,好開心係學校既理念&教學模式同我要求一樣。

仲要聽到我未聽過既教育,就係如因遲到/欠交功課。。。等而記缺點,可以由學生自由決定以服務時數黎洗底(=冇記過缺點)  ,等佢地有改過自身&為自己既錯失付出努力去補救。

vincher  支持义泣做法!!  發表於 12-9-2 22:47
ckm327  我女嘅小學正是這樣做法...改過後可以清晒係數去XD  發表於 12-9-1 20:10

但我地係中學,就真係好少聽到會咁做

回覆:中一新生家長日之我見

其實將功補過有些學校都行了好多年,目的係學生有錯就要罰,比個教訓等佢地驚吓,但學校唔想學生真的記缺點留汚點,所以借口話要服務或多參加比賽才取消缺點!用心良苦

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY
‹ 上一主題|下一主題