用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友返公文式中、英、數三科
go

有無小朋友返公文式中、英、數三科 [複製鏈接]

有無小朋友返公文式中、英、數三科,唔知上到四五年班有效嗎?
   1    0    0    0

回覆:kinling 的帖子

我小朋友之前是三科一起學的,學了四年左右至小學四年級,因原本教室關閉而轉了另一間公文,可惜那間是沒有中文學的,所以只有學英、數兩科。我覚得幼稚園階段至初小學中文最有用,因對普通話好有帮助;數學越早學越有用,要超越兩三年學年,否則同學校同步便沒意思了;英文可以keep住學至升中,如升英中便可停學,因學校教材已經足夠

longlokma 發表於 12-8-31 23:46
我小朋友之前是三科一起學的,學了四年左右至小學四年級,因原本教室關閉而轉了另一間公文,可惜那間是沒有 ...

請問公文中文是教什麼的呢? 是否全普通話? 有會話嗎?

回覆:有無小朋友返公文式中、英、數三科

回覆:siutingto 的帖子

公文不是一般補習中心,是以自學為主,要學生自己跟足要求,聽CD做練習。每週一堂其實是為了解學生進度而非教導。

回覆:唔係化 的帖子

公文中文初階段是學普通話,由拼音學起,很有用,我小朋友小一前學了大半年已可以自己看拼音用普通話讀文章,打底非常好。但一定要勤力,真的每天聽每天讀。不過中階段後公文是閱讀理解為主,對普通話學習帮助不大了。

多謝給我意見,但我發覺我女兒看拼音讀普通話是進步了很多,但叫她讀回一篇廣東話課文比較困難,是否正常呢?

你女兒幾多歲?

回覆:longlokma 的帖子

7歲半 啦!^_^

即是升小二吧?理應可自行閱讀一般中文故事書了,如果

Sorry,按錯發送了...如果她明白故事內容而只是有些字不懂廣東音如何讀,我想也是正常吧,始終還是初小啊!

佢其他得的,但可能讀慣了普通話,我感覺他讀廣東話無甘流暢:

我都覺得公文是自學. 對於年幼的幼稚園學生,家長的陪教是最重要.
囡囡K1下學期上公文英文. 她喜歡聽CD. 邊讀英文.  而我負責陪坐和指導. 有時,一晚KO 三份功課,初初每當她完成習作.我便獎她貼紙. /一粒糖/一齊玩'玩具'/ 看YOUTUBE。 囡囡專注力很低,坐不定,周身郁. 可幸的是每天的公文功課,幫我TRAIN 她坐定定. 現在升K2. 坐定定寫ABC, 中文字. 10到20分鐘.問題不大.

回覆:有無小朋友返公文式中、英、數三科

大仔由 K1 開始三科一齊。六年級時完成了中文及英文。

現在細仔升P.1,開始𨍭去公文讀中文。

個人覺得公文式中文係最好,講普通話、拼音、閱讀理解都較出色。

細仔 K1 開始,反反覆覆報過好幾間學普通話,私人補習都試過。效果始終冇大仔同齡時咁好,所以最後都揀番公文。

公文式英文,個人覺得一般。因英文始終是活動、互動一點比較容易明白、掌握。

至於公文式數學 .. .. 個人比較喜歡 E.nopi ,小朋友很快學會加、減數。

總括覺得公文式最好是由幼稚園開始學,很快見效,上小一會很輕鬆。

longlokma 發表於 12-8-31 23:46
我小朋友之前是三科一起學的,學了四年左右至小學四年級,因原本教室關閉而轉了另一間公文,可惜那間是沒有 ...

你好..我仔仔升K3的暑假開始學了英文至今己一年. 到12月再學中文..中文正如你講很有用, 英文係串字進步咗..經朋友講英文一路學會好有用..

至於中文, 身邊無乜朋友仔女有學..我想問一路學對學校中文課程有大幫助嗎...

回覆:jojoplanet 的帖子

坦白說,我覚得公文中文一路學上去,過了學普通話的階段後,對應付學校中文科作用不大,除非你小朋友平時甚少閱讀課外書,否則可以選擇放棄不繼續讀

longlokma 發表於 12-9-3 20:52
坦白說,我覚得公文中文一路學上去,過了學普通話的階段後,對應付學校中文科作用不大,除非你小朋友平時甚 ...

佢唔係成個課程都係普通話教嗎? 阿仔剛升A1其實我都係諗住學多一年睇下點, 因為P3可能用一對一咁學教埋中文個D等佢可以學埋ORAL.

英文你覺得又如何?原本聽朋友講諗住一路學阿仔學緊C但係我琴日睇佢D英文書發覺好似同學校本書個D差不多..咁係咪繼續學意義不大呢?

回復 jojoplanet 的帖子

我囡小二開始讀公文中,當時佢已學會拼音,所以由3A開始,到現在讀DII。但係佢對中文的考試成績沒有什麼幫助,閱讀理解不見特別好,作文又沒有特別好,錯別字都頗多。現在佢升小四,我都諗緊佢讀不讀,因為佢無咁多時間,同埋還要找時間同佢補閱讀理解,似終考試成績緊要點。

公文數睇來都系吾適合我
‹ 上一主題|下一主題