用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請問係咪真係好多蚊
go

請問係咪真係好多蚊 [複製鏈接]

因仔仔有g6pd比較麻煩,蚊患是否很嚴重,多唔多小朋友搽白花油或蚊貼

0    0    0    0

引用:因仔仔有g6pd比較麻煩,蚊患是否很嚴重,多

原帖由 ahqq 於 12-08-31 發表
因仔仔有g6pd比較麻煩,蚊患是否很嚴重,多唔多小朋友搽白花油或蚊貼
學校叫學生唔好搽白花油呀。

是呀! 好多蚊,第一日啊囡中了四口

我仔由崇幼上崇小都冇少比蚊咬

醒目開學勳章

真係好睇個小朋友'野'唔'野'蚊, 囝囝返咗4日學, 尋日重出操場玩, so far ok!

我個女d 肉好衰, 好野蚊, 咬左起哂水x, 又會腫哂.....所以我都貼左蚊貼!  (我都唔會用白花油, 我另外個仔都係g6pd)

回覆:請問係咪真係好多蚊

蚊帶加花露水吧!  試試有冇用,莪述油都可以

回覆:請問係咪真係好多蚊

我自己交form嗰曰,好早去到,大約8点,係門囗排隊,排咗大約8個字咗右。(已經著咗長褲,噴咗蚊怕水,蚊貼,都冇用)最後都被蚊釘咗9囗。

要兩曰先消腫

回覆:roychg001 的帖子

我見D蚊貼好大味,請問我仔G6pd貼唔貼得蚊貼?咁你個仔幾大,點防蚊?D人話有D粉絲用蠶豆做,咁係咪成世都唔可以食粉絲,尤其是出街食例如D粉絲煲?請指教

我個仔得一歲半, 不過我家姐個仔已經18歲, 都係g6pd呀, 所以我都唔驚....

我冇比亞仔用蚊貼, 不過試左chicco果隻蚊怕水, 佢話係天然o既, so far 我個仔茶左都冇野.....好彩佢冇家姐咁"野"蚊

平o既粉絲係用蠶豆做呀,所以出街就唔好食啦....不過自己煮, 可以去街市買d 用綠豆做o既粉絲 (睇下成份), 咁亞仔就可以食啦....
‹ 上一主題|下一主題