用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文最緊要。 乏視中文。
go

英文最緊要。 乏視中文。 [複製鏈接]

某某中學 , 中一分班, 以英文成績分為英文班,

餘下來的, 以數學成績來分為數學班,

3    0    0    0

beywat496 發表於 12-8-31 17:25

英文班的同學未必中文唔叻,佢地都可以英文、中文和數學都好好架,唔一定係忽視中文。如果家長可以掉轉來看的話,除英文和數學班之外的這兩班不就是中文科的精英班。

alice44  AGREE.  發表於 12-9-1 09:29
:verycold: :verycold: :verycold:

點解咁執著分班呢,有時幾班都係同一個老師教個科

beywat496 發表於 12-8-31 17:25

因為全港成績中以英數差異大,中文比較平均。

杰杰媽媽 發表於 12-8-31 18:07

阿仔學校係四班,每科用兩個老師任教不同班別,唔知係味等佢地有得比較呢?上有好者,下必有甚焉,實策略也!不過上到高form開始分科分班就可能唔同。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中、英、數, 三科, 英文最緊要。 中文最乏視。

你睇下今年幾多學生拎吾到3322,就係衰左中文手上,你就知中文幾緊要

醒目開學勳章

時代唔同, 以前得UE係必修, 中/數睇自己有無興趣揀!

cy101 發表於 12-9-1 01:42
時代唔同, 以前得UE係必修, 中/數睇自己有無興趣揀!
你說以前係好耐以前? 剛剛玩完的高考, 中文 & 英文係必修科.

jessc  都唔係好久以前o者。
中國語文及文化科係1994年先開始必考。
那屆仍有high level, 揀high level就可以避中文入中大  發表於 12-9-1 12:12

醒目開學勳章

alice44 發表於 12-9-1 09:38
你說以前係好耐以前? 剛剛玩完的高考, 中文 & 英文係必修科.
係呀, 唔係近代既AL!!! 唔好爆我年齡!

kwongck  不用介意年齡;而且女士大D更有女人味,除非妳是白韻琹之類,一笑。:  發表於 12-9-1 10:41
alice44    發表於 12-9-1 09:47

中文都好重要架, 唔好偏科啦,
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

琴日星島教育先講DSE中文科3級達標49%

jessc  都唔係好久以前o者。
中國語文及文化科係1994年先開始必考。
那屆仍有high level, 揀high level就可以避中文入中大  發表於 19 分鐘前

1994年, 18年都唔叫耐?! 可能每個人的時間觀唔同啦!

2012年中英數通識達標情況:

中文  英文  數學 通識
5**  0.8%  0.7%  1.1%  0.8%
5+  8.4%  7.6% 12.0%  7.5%
3+ 49.8% 50.1% 56.5% 71.7%
2+ 79.3% 79.2% 79.0% 90.8%

中、英文皆為3+:26877人 (38.80%)
英3+,但中2-:1745人 (2.52%)
中3+,但英2-:7765人 (11.21%)

咁大家自己決定中英那個影響大吧

PS: 其他比較:
中5**、英5**:121人 (0.17%)
中5*+、英5*+:743人 (1.07%)
中5+、英5+:2410人 (3.58%)
中4+、英4+:10631人 (15.35%)

中5*+、英2-:5人 (0.01%)
中2-、英5*+:54人 (0.08%)
這班先係整個DSE遊戲的最傷的那班,
其中一個英5**但中文1; 一個英5*中文U

552  可不可以俾埋4+  中文  英文  數學 通識 %, thx  發表於 12-9-1 13:34
愛收集舊書包、背囊的傻人

中3+、英3+、數3+、通2+、最少一科3+:8682人 (12.0%)
中3+、英3+、數3+、通2+、最少一科2+:8734人 (12.0%)

中3+、英3+、數2+、通2+、最少一科2+:26448人 (36.4%)
中3+、英3+、數2+、通2+、最少一科3+:25378人 (34.9%)
中3+、英3+、數2+、通2+、最少一科4+:20007人 (27.6%)
中3+、英3+、數2+、通2+、最少兩科4+:14099人 (19.4%)
咁你發現到甚麼呢?

中3+、英3+、數2+、通2+、其他只有1和U:104人 (0.2%)

醒目開學勳章

仲咩爆晒D年份出黎!!!

Charlotte_mom 發表於 12-9-1 00:22
你睇下今年幾多學生拎吾到3322,就係衰左中文手上,你就知中文幾緊要

你說的對。而家中英數通都不但要叻,還要平均。港大講明四科主科佔的比重是80%。今年好多同學副科好好,都係衰係主科唔夠人好,或者衰係中文手上。

醒目開學勳章

杰杰媽媽 發表於 12-8-31 18:07
同一個老師教, 吾同班, 都有分別架.................<=======呢個係我女講既

jessc  有聽過,有老師教同級兩班係兩種態度。  發表於 12-9-2 20:56

再俾多項數據:

中文比英文成績高:
5個grade:5人
4個grade:124人
3個grade+:933人(1.35%)
2個grade+:5869人(8.47%)
1個grade+:23852人

中文比英文成績低:
5個grade:15人
4個grade:91人
3個grade+:646人(0.93%)
2個grade+:3376人
1個grade:14039人

另回覆:
英文4+:23.60%
中文4+:26.91%

回復 Charlotte_mom 的帖子

全對!而家嘅文憑试好似走番以前嘅升中试一樣,一定要中英數三科合格(而家要加埋通識)先可以攞到大學入場卷,所以中文同數一D都唔可以忽略。
‹ 上一主題|下一主題