用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該點選擇呢???
go

應該點選擇呢??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我本身係48校網, 而囝囝如果呈分報兆強的話, 我係會手持25分, 應該入讀係冇問題
但我眼見48校網既中學, 好少band 1 中學, 而入讀band 1中學率好低,

如果你係我你會唔會放棄兆強而去博九龍塘小學呢??
係唔係好博呢??

報直資/私小, 我小朋友係成舊蕃薯咁, 應該幾難考入
   0    0    0    0

回覆:應該點選擇呢???

妳都好坦白 - 借地址!

我會自行入左李少強, 再去叩九龍塘小學. 如有料,叩門都可以入.

有朋友去九龍塘租左2年, 成2萬蚊租/月. 到頭來, 派左去黃大仙某小學,佢都唔知係邊樹, 終於去返九龍塘某小學叩門成功. 佢小朋友係讀九龍塘名幼,靠實力去叩門成功才能獲得人"尊敬".

就算比妳借左地址,到最後派唔到,又叩門不成功,妳會否後悔? 請三思.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

九龍塘你target 邊間 "係抽" 架  ?

如果20分 - LS (九龍城定九龍塘 - 我唔識分) 就好似值得放LSK..如果九龍塘官小就好似不值放 LSK, (不過九官你會有20分 - 九官宗教不計分 ??)     

不如手持 LSK 去 考 其它更心儀的私小 / 直資 or 抽獎過後去 knock door 好似安全些..  

醒目開學勳章

fw9166 發表於 12-8-31 16:19
我會自行入左李少強, 再去叩九龍塘小學. 如有料,叩門都可以入.

有朋友去九龍塘租左2年, 成2萬蚊租/月. 到 ...

謝謝回覆,多謝意見,咁我就呈分到兆強啦 thx~

醒目開學勳章

HaYi 發表於 12-8-31 16:26
九龍塘你target 邊間 "係抽" 架  ?

如果20分 - LS (九龍城定九龍塘 - 我唔識分) 就好似值得放LSK..如果九 ...

咁我就手持lsk,然後試下去考私小啦~ 謝謝意見

醒目開學勳章 貢獻勳章

你住嗰頭,就當然兆強好啦
你話你有20分,夠膽嘅咪試吓抽囉,唔駛借地址架!特別係女仔,20分如果唔係最熱門嗰間,都應該有d機架 (女校多嘛!)

kk80400  原來係咁,明白 謝謝  發表於 12-9-1 11:44
恐龍家

聽講女仔20分肯定入聖家

回覆:kk80400 的帖子

Which school in net 41 do u have 20 pts?

LS & 聖家係天主教, LSK係聖公會基督教... !!? 果5分係邊方!?

如果是女仔九龍塘會有值得抽的如聖家..但棲主個係仔 wow.. 所以唔知男仔 九龍塘區有咩學校 可以有20份 (宗教分是咩教咩宗?)   又值得放LSK 去抽..   

LS 是九龍塘定九龍城區??  如不排 LS 應該是九官 ? 但九官是官校, 冇宗教分, 所以好似唔會有20分, 得15分 ? (除非個5分不是宗教分...??)  so   唔明中...

(我冇參加過抽獎,  唔知有冇理解錯 ?)   

醒目開學勳章

cwclsh 發表於 12-8-31 21:06
LS & 聖家係天主教, LSK係聖公會基督教... !!? 果5分係邊方!?

嗯 LS 係聖家天主教, 唔係聖公會 所以係冇分加,

醒目開學勳章

ha8mo 發表於 12-9-4 12:17
20分不就是
1. 適齡兒童
2. 首名子女

如果係LSK係
適齡兒童
舊生子女
宗教

如果係其它聖公會學校就只
適齡兒童
宗教
首名子女

學上面前輩咁話,係九龍塘係冇乜聖公會學校選,所以聖公會果5分冇乜著數(係九龍塘網的話)

hugub  拔萃小學   
Diocesan Preparatory School
係聖公會  發表於 12-9-4 14:05
‹ 上一主題|下一主題