用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路?
樓主: YingMa_1
go

是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路? [複製鏈接]

回覆:yuki8484 的帖子

當佢用佢臉頰貼住我臉頰,雙臂攬實我,微微嘴笑時,真係好sweet! 一切努力都是值得,我把他帶到世上!我們要相信努力和愛會讓一切改變!

因為小天使係上天賜比我地,因為上天知道我地會愛錫佢,會用心照顧佢,相信我地能力,同時天下父母都愛仔女,那怕有任何缺憾,喺父母眼中都係最好的,而且佢地天真又純潔嘅性格係好難得架!!

我女兒快將六歲,回望過去的六年,路是有點艱苦.但看到女兒近來的進步,我覺得沒有白行的.我信明天會更好,大家都要努力呀!

回覆:是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路?

love!

回復 szesze.betty 的帖子

可否分享女兒小時是怎樣的,現在又怎樣?好想看到一些具體的例子,心便會好過點.

回覆:是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路

好簡單因為我是他的媽媽!

因為佢係我個仔!沒有人想他有事的,但知道他是自閉之後,我同老公也接受不了,直到我們想清楚了,大家就一起去找機構看看有什麼COURSE是適合個仔的情況去JOIN,用的$$$是多了,訓練的$$也不是平!

但為了仔仔有機會進步的話,我們可以去的都全部和個仔去,為的只是一個目的/機會,只要是有機會可以訓練令他情況有好轉/進步,我們也會去做的!

各位MOTHER & FATHER,其實有好多同路人的,好多問題我們開始時也不知怎樣做,之後有機會JOIN左協康會的TALK,聽了有些有經驗的家長分享之後,覺得方向開始清晰了,所以大家也要加油呀!!!

回復 yuki8484 的帖子

是呀.....其他的目光我們只能視而不見, 今天小兒的幼稚園已經正式為半天返學, 3~5日三天由9:00~10:30, 今天正式由9:00到中午12點才放學, 我太太根不能離開, 我個仔一見佢走, 就發癲, 或者發現唔見左媽咪, 佢都會去開門走, 去搵....其他的情況還算可以, 但下周開始, 學校已要求我太太將時間減半, 我發現我個仔好喜歡返學, 只是一見唔到媽咪, 就好驚....如果佢唔盡快離開媽媽...呢家幼稚園將不能再收容他......我大女返小一, 中午12:40放學, 時間剛剛好, 否則都唔知算接個女放學.................................所以...作為母親的你們......真的值得我們尊敬, 更應體諒你們所受的壓力

引用:回復+yuki8484+的帖子 是呀.....其他的目

原帖由 Samnor 於 12-09-06 發表
回復 yuki8484 的帖子

是呀.....其他的目光我們只能視而不見, 今天小兒的幼稚園已經正式為半天返學, 3~5日 ...
係學校話再係咁收容唔到你小朋友??
我見過既就算唔係A仔..第一次番學離開父母既小朋友喊成個月都有..唔會淨係得A仔第一年番k1先會有咁既情況..有無不斷同小朋友洗腦話比佢知番學係點?講社交故事?加油啊

因為愛

God doesn't give u the people u want, he gives u the people u need. To help u, to leave u, to hurt u, to love u and to make u the person that u were meant to be.

回覆:kicks_collector 的帖子

Thanks for the inspirational words. I will keep reminding myself...

I don't have an A son, but I have one with severe cerebral palsy. More than half of the brain completely damaged. He will be mentally and physically disabled.  I also have another son with moderate brain damage although he can go to normal school. I always wonder why it is me. But afterall they do make me a better person. More patient. More forgiving. More positive.

回覆:kicks_collector 的帖子

我和老公每個月都用了很多很多錢在這個孩子身上,但從不後悔,本來算是節儉的我和老公,在孩子身上居然如此“奢侈”,而且也明白這是付出與得到相差甚大的一條艱難的路。有時也很佩服自己,不過,我相信這是作為母親或父親的本能,是一種無法比擬的愛,無法解釋,但會去做,世界上有些事情無法解釋。也不需要解釋。

「自閉症會使妳成為一個真正的母親,更懂得謙卑和感恩,在自閉症中親嘗出何謂無條件的愛的真滋味。」(摘自網上) 實在係很感動的鼓勵。願共勉

xixi1218  多謝分享,GOOD  發表於 12-9-22 23:20

醒目開學勳章 王國長老

我覺得是父母本能,真正愛孩子的就是如何辛苦,只要是對孩子好的都會去做,
我很幸運,兒子只是PDD-NOS,不是典型自閉兒,面對問題輕微很多,
我先生也很正面,現在的訓練都是先生請假帶兒子去,我們一同去上課程見社工,
多點了解兒子的情況,記得兩三年前大家四出打探問資料,
一同去考慮如何幫兒子,中間真的有很洩氣的時間,但我倆從未想過放棄,
因為孩子沒得選擇,我們不理他,他不會有進步。對於孩子的問題,
我兩夫婦花了很多時間和精力,金錢上我都不去計,幸好還是可以負擔得來。
我和先生說是上天給我們這個孩子,或許是知道我們不會放棄他,
知道我們無論如何都會一樣愛他,所以賜我們一個樂觀開心的孩子。

我倒轉咁唸,點解要唸小朋友有自閉,條路一定係艱辛苦?好多人既小朋友無樹無幹,佢地唔見得快樂。

唔好著眼辛苦,多想小朋友帶俾你既喜悅,咁樣一條咩路都唔會覺艱辛。

我地既小朋友只係同“一般”既有少許不同而已,但係都係我地既寶貝,神所賜予既產業同禮物。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

其實無諗過有冇得揀,因為生左出黎,邊捨得佢?

而現在好慶幸及早教育佢,明白佢,佢成長左好多,仲識錫我地,雖然佢係a, 佢都係一個好可愛既小朋友,係我既beloved son.  
‹ 上一主題|下一主題