用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小兒可能係亞氏保加,怎算?少點接觸外界嗎? ...
go

小兒可能係亞氏保加,怎算?少點接觸外界嗎? [複製鏈接]

如果小朋友有呢方面問題,除了上小組訓練外,平時生活上怎樣處理呢?多點帶他接觸外界?還是相反?因他不太喜歡,身邊也沒有朋友仔,但有個阿哥,帶他出去好辛苦,壓力好大,怕佢搞搞震,別人又未必明和諒解,怎辦?
   0    0    0    0

引用:如果小朋友有呢方面問題,除了上小組訓練外

原帖由 小ice 於 12-08-31 發表
如果小朋友有呢方面問題,除了上小組訓練外,平時生活上怎樣處理呢?多點帶他接觸外界?還是相反?因他不太喜 ...
你小朋友有咩情況令你感到有壓力?

回覆:小ice 的帖子

你小朋友幾大呀?做了評估嗎?

不要理會別人

家下已經無分,一律叫自閉譜系。唔好估,去做評估。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

已評估
帶佢出去感壓力,佢间中會大叫發脾氣,有時我也不知為何

小ice 發表於 12-8-31 12:06
已評估
帶佢出去感壓力,佢间中會大叫發脾氣,有時我也不知為何

佢地大叫、發脾氣一定有佢地嘅原因, 可能係因為有d野令佢地不安, 如環境嘈、 太多人、 燈光 ... ... 一d一般人唔會為意嘅野.

當佢地大叫、發脾氣時, 若情況許可, 帶佢離開現場, 去個靜d嘅地方,

做家長嘅, 要嘗試理解佢, 唔好責備佢.
等佢冷靜後, 誘導佢講出原因, 教佢可以點應變/點抒發情緒

小朋友幾大? 係邊度做評估?
如果係政府 CAC 而小朋友上小學的話, 佢地有個類似"家長學堂"嘅課程, 可以學到點幫助小朋友.

如果因為個仔發脾四就唔同佢去街,咁有機會你一定要同佢出街咁點算~~

別人眼光唔好理咁多,多讚美,多鼓勵個仔,同佢去多d唔同的地方~~

加油~~~

明白,即係同佢去多啲唔同地方,接觸多啲人,唔好理人眼光,怕瘀。。

‹ 上一主題|下一主題