用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或 ...
樓主: cmt1010
go

為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目 [複製鏈接]

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

分享去年的面試形式,1)小組聽故事,然後搶答 2)兩人一組面試 3)考簡單的運動,擲豆袋入圈 4)填漏去了的字,例如:b( )y  5)配詞,老師提供一個字,小朋友自行配一個單字,使它成為一個詞語,例如:色,我囡囡就配出紅色 6)畫畫及說圖畫中的故事 7)在兩幅圖畫中找不同 8)讀英文故事書,老師問了該本故事書封面的題目 9)老師叫她在禮物盒中選出一份禮物,然後問她選這禮物的原因 10)數學題,根據囡囡的覆述,題目好似IQ題 11)看圖片,用英語或普通話說出圖中物件的名稱 12)case study,例如:如果你的好朋友跌倒而大喊,你會如何處理?
以上都是每次囡囡面試後,她覆述給我聽的。祝各位小朋友成功!

醒目開學勳章

引用:如題。不過千萬不要開名講邊間學校,亦唔好

原帖由 cmt1010 於 12-08-30 發表
如題。不過千萬不要開名講邊間學校,亦唔好講今年還是以前的題目。否則會有人認為是出貓。只希望大家互相分 ...
真心分享定有意譏諷,司馬昭之心。

fion_yinyin    發表於 12-9-3 01:05

我發覺仲有越嚟越多考英文串字,我都好頭痛,因為一個K2學校都唔係好train 英文串字。

引用:我發覺仲有越嚟越多考英文串字,我都好頭痛

原帖由 sp3014 於 12-09-02 發表
我發覺仲有越嚟越多考英文串字,我都好頭痛,因為一個K2學校都唔係好train 英文串字。 ...
和中文一樣,這個方面我們只可以盡量train, 因為點tip都tip唔中的,同埋要train埋孩子不懂時的應對

引用:分享去年的面試形式,1)小組聽故事,然後

原帖由 lcys 於 12-09-02 發表
分享去年的面試形式,1)小組聽故事,然後搶答 2)兩人一組面試 3)考簡單的運動,擲豆袋入圈 4)填漏去了 ...
多謝分享, 女女好叻,可以講到考d乜

引用:Quote:原帖由+sp3014+於+12-09-02+發表我發

原帖由 carriebaby111 於 12-09-02 發表
和中文一樣,這個方面我們只可以盡量train, 因為點tip都tip唔中的,同埋要train埋孩子不懂時的應對

...
串字真係好難,對於一個五歲的小朋友來說

回覆:carriebaby111 的帖子

Oh sorry, 原來係考港幣,誤會左係考其他國家既貨幣,咁都合理d

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

我有比零用錢細路,等佢地養成儲蓄習慣,所以數錢難唔到佢

引用:Quote:pakyin1108+發表於+12-9-3+01:21+Oh+

原帖由 ha8mo 於 12-09-03 發表
下次可能係討論下如何應對美國QE3
或者港幣應該否與美元脫勾

引用:Quote:carriebaby111+發表於+12-8-31+11:59

原帖由 ha8mo 於 12-09-03 發表
究竟有冇學校公佈過哩個評分準則先
我覺得估估下或自我安慰都係冇意思既
...

haha 冇正式公佈過架  我估  事實邊有小朋友能夠全部識答?咁係呢個情況下,我想看小朋友的反應都是一個參考啩??不過都係冇得估學校的標準,我們做家長的唯有盡做啦

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

my sharing, hope its help

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+12-09-03+發表究竟

原帖由 carriebaby111 於 12-09-03 發表
haha 冇正式公佈過架  我估  是實邊有小朋友能夠全部識答?咁係呢個情況下,我想看小朋友的反應都 ...
咁同埋train個小朋友,堅持,有耐性等等這些品格上的優點,點都不會蝕底的,train了就不會後悔,如果明知但家長不train,就唔知將來後不後悔了

簽名被屏蔽

回復 silvia_ng 的帖子

好詳細, 非常感謝這麼有心的家長

vicky_cheun 發表於 12-9-3 12:17
其實我有一個煩惱,就係interview既時候小朋友只會出現2種反應。
1.)好緊張,緊張到唔太敢答問題。
...
我覺得也是,但好難教佢地清楚,幾時認真,幾時放鬆ga wor... 如果是GRUOP PLAY , 叫小朋友點冷靜? 我和兒子會在家和他玩"情景模擬"遊戲, 俾佢知道幾時可以癲, 幾時要乖...唔知其他媽媽有冇其他好方法?

引用:其實我有一個煩惱,就係interview既時候小

原帖由 vicky_cheun 於 12-09-03 發表
其實我有一個煩惱,就係interview既時候小朋友只會出現2種反應。
1.)好緊張,緊張到唔太敢答問題。
...
其實面試時最好比小朋友做返自己。所以平日的準備好緊要。如果想小朋友面試時有咩表現,最好train到佢平時就係點。不過好似易說難做。

某一間學校問左一個小朋友一題 : 如果警察拉咗你Daddy 和 Mommy, 你會點? 我覺得E間學校問的老師好有問題.係小朋友心目中警察係正儀的, 我地大人時時教唔見咗父母就找差人叔叔. 差人叔叔會捉D壞人. 但作為一個老師居然咁問, 小朋友可以點答?????

回復 BBTao 的帖子

除咗喊, 我都唔知小朋友可以答咩了...
不過我覺得好反感呀...5歲人仔可以點做? 唔通答搵律師呀???
‹ 上一主題|下一主題