用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或 ...
樓主: cmt1010
go

為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目 [複製鏈接]

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

之前最早in的thomas 校長的學校都算多元化了,數學起碼兩條,一條單雙數eg.12,14,??,一條是數學應用題,另外有砌lego,一路砌老師會一路同你傾計,問英文生字,估那個生果最重等等,我覺得邏輯推理和數學方面較多,最後是圍圓圈玩music chair,完了落禮堂聽英文老師說故事,過程是開心的,而家長那邊就問父母,講下個仔一些難忘的事,點解要報他們的小學,對於要上十堂預備課會不會對我們做成不便,校車問題等等

多謝你們的分享,讓家長有多些了解。

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾1張圖,講故事

喵媽  真係比佢笑死! 就算答得唔好都應該野咗d講既!  發表於 12-8-31 17:37
喵媽  亞仔話佢識, 我叫佢講黎聽下, 佢話: 你都冇圖點講呀!  發表於 12-8-31 17:36
恐龍家

引用:我知某些會考英文listening及簡單oral,有

原帖由 flyda 於 12-08-31 發表
我知某些會考英文listening及簡單oral,有筆試但只限選擇題。有些考簡單反應及推理題。更聽過有人講考好深 ...
嘩咁深,我投降了。

flyda  唔駛投降,冇人話一定要答啱哂嘛,啱得多過人哋咪奌囉係咪?  發表於 12-8-31 13:00

醒目開學勳章

引用:之前最早in的thomas+校長的學校都算多元化

原帖由 carriebaby111 於 12-08-31 發表
之前最早in的thomas 校長的學校都算多元化了,數學起碼兩條,一條單雙數eg.12,14,??,一條是數學應用題,另 ...
你個小朋友咁好野,講得返咁詳細比你聽。家長in的問題和你的大致都一樣,所以如果要in家長,家長要做足準備。我覺得這間學校都好重視家長的背景和水平。

smallfoothk  學校好注重家長理念是否一志  發表於 12-8-31 10:00

回覆:cmt1010 的帖子

真係好多都考看圖講故事(中文或英文)喎

有兩幅PICTURE, 找不同

老師問問題, 不介意答案對與否, 最緊要不要只答"唔知"或唔理便算, 叫小朋友儘量思考, 答錯唔緊要.

老師講完故事后, 小朋友答問題(是看看小朋友有沒有專心聽老師講野)

簡單處境問題, 例如, 如果忘記帶書回校......小朋友應如何處理...等等

聽咗咁多! 我揾都對小女的難題係
1) 俾1張圖,講故事
2) 图畫數幅,要小朋友排序
3) 拼七巧板

以上這些可以怎樣在家幫她練習呢? 各位家位有冇意見呀?

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

我個仔這方面都係比較弱,所以我地重點訓練,在玩具反斗城買左套叫tell a story的玩具(玩具本身設計是否好見仁見智),在家中和他一起玩,雖然唔算大大改善了,但起碼令他習慣嘗試去看圖說故事。

引用:我個仔這方面都係比較弱,所以我地重點訓練

原帖由 cmt1010 於 12-08-31 發表
我個仔這方面都係比較弱,所以我地重點訓練,在玩具反斗城買左套叫tell a story的玩具(玩具本身設計是否好 ...
不過我發現男仔比女仔,講故事呢部分是弱些,男孩就是見到乜就講乜,女孩就會加上很多形容詞,助語詞和語氣,可能呢個就是男女的大不同

係呀!細個果時比幅畫阿仔睇,叫佢講下,佢只係話有d紅色,有d黃色,有d綠色....

我小朋友今年不用考學校。

舊年經驗,禮貌重要, 小朋友是否有好學精神比是否答中更重要。

聽過一個真實案例, 校長問問題,小朋友唔識答,反而問校長可唔可以教她,結果得到 offer。

回復 Sumyeema1 的帖子

回復 cmt1010 的帖子

"tell a story" 等我都去揾吓先........

我聽之前考過的人講,考七巧板也有蠱惑的地方,例如老師比一組已砌好的圖形,讓小朋友看一看,然後收埋,跟住叫小朋友砌番……又會比一個如帆船的圖片你,叫你用七巧板砌返出來,真是蠱惑的七巧板

不過都是個句,睇個小朋友品德和習慣多個是否成功完成個task

分類 -----> 枱面有好多筆(例如: 水筆, 木顏色, 鉛筆, 未刨既鉛筆等等), 叫小朋友分類, 初初分兩大類, 之後再分三類等, 再問小朋友點解咁分.

看圖說故事 -----> 一塊板有6-8幅圖, 包括不同情景, 問小朋友發生咩事

聽故事 -----> 用電腦播故事, 祇係聽冇畫面, 聽完問小朋友故事內容

其實來來去去都係咁上下模式.

我個仔係幾年前既參與者, 所以內容比較簡單同淺

小曳人 發表於 12-8-31 07:12
俾1張圖,講故事

我初初聽到都以為講錯... 一張圖點講故事?? 我覺得都幾難架!

小曳人  我都再問多次,係幾張定一張!但個傻仔一口答咗唔識!  發表於 12-8-31 17:29

引用:Quote:小曳人+發表於+12-8-31+07:12+俾1張

原帖由 喵媽 於 12-08-31 發表
我初初聽到都以為講錯... 一張圖點講故事?? 我覺得都幾難架!
冇錯架,真係得一幅圖,我都覺得好難。

喵媽  比我都要唸一唸呀...  發表於 12-8-31 17:37

我覺得學校要小朋友畫畫, 看圖, legco ,講內容, 講故事等等, 都係睇小朋友表達能力, 想像能力, 組織能力,
‹ 上一主題|下一主題