用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或 ...
樓主: cmt1010
go

為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目 [複製鏈接]

聽完某d雖唔係難既野, 但平時真係唔會刻意做, 好! 返去再執執佢, d學校都幾費盡心機, 整咁多陷阱, 一於有EK冇難度

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

頭先再問阿仔上次面試問左乜,佢話比左三張相,問邊個係行政長官,但係佢話三個都係女人喎

Sumyeema1 的帖子

嘩,呢招好用!

cmt1010 的帖子

引用:頭先再問阿仔上次面試問左乜,佢話比左三張

原帖由 cmt1010 於 12-08-31 發表
頭先再問阿仔上次面試問左乜,佢話比左三張相,問邊個係行政長官,但係佢話三個都係女人喎

...
如果真係咁問,好陰濕下wor,都無一個係

回覆:carriebaby111 的帖子

可能是阿仔記錯,唔係行政長官,係政務司司長,但他又說三個人都冇帶眼鏡

預埋我喇喂,我地之前已經係戰友啦

回復 喵媽 的帖子

我都問了, 係一張圖, 我開係咩圖, 囝有講, 圖中公仔係9唔答8, 等你自已去諗, 去創作和聯想. 所以就算講咗比你知, 你都train唔到. 考你反應及思維

喵媽  係呀, 除非你知張圖係點, 如果唔係真係要靠小朋友了!  發表於 12-9-1 00:49

引用:預埋我喇喂,我地之前已經係戰友啦 +

原帖由 pakyin1108 於 12-08-31 發表
預埋我喇喂,我地之前已經係戰友啦
haha welcome back
我今天去了九龍塘學校交表,你地交咗未?

我寄去咋

回覆:為了讓家長有一個分享平台,不如開一個帖講下大家聽過或遇過的小一面試題目

你地講嗰d我個仔全部都唔掂,尤其要佢去創作

引用:Quote:原帖由+喵媽+於+12-08-31+發表我初初

原帖由 cmt1010 於 12-08-31 發表
冇錯架,真係得一幅圖,我都覺得好難。
其實都有點路可捉的,根據我個仔的面試班老師說,如果是人物畫,可以看圖畫上的人物先,再看人物的動作,再看背景,而風景畫最好有一個方向去講,不要鍾意講乜就講乜,要盡量詳細,另外小心老師的提問,如:描述,指出等等,小朋友要明白這些字眼

頭先再chok阿仔,佢話面試畫果幅畫是要送給校長的,所以要寫名。唔知會唔會係2nd in時攞返出來,考他記得否?

回復 carriebaby111 的帖子

我囝個張圖, 圖中的公仔,  根本係唔可以聯想在一起的, 根本是2樣東西, 要你串成有關, 都要有番咁上下功力先得, 重要馬上講.

只係問到
1) 畫公園 - (我家小朋友話要求老師教佢畫,老師話:吾可以教佢。唉!係咪代表太依賴? Failed! )
2) 學英文 - 佢形容係學英文,吾知係咪跟老師講英文。
3)   玩廚房玩具 - 應該係觀察小朋友群體活動的表現。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

really so many things to train. don't know if one year can complete triaining all of these.

其實有冇面試班係俾家長呢, 教下我地點IN 同填FORM都好呀, 有時都想個仔衰咗係咪因為關我同老公事

剛剛問亞仔上次仲有考些什麼, 原來還有貨幣...問邊個小朋友多些錢?

貨幣我諗想考下佢有冇邏輯咋?円多d零就=多d錢,人仔就少d,如果真係要小朋友知道個幣值,算吧!我

carriebaby111  我講得唔清楚, 是港幣  發表於 12-9-2 00:32

引用:貨幣我諗想考下佢有冇邏輯咋?円多d零就=多

原帖由 pakyin1108 於 12-09-02 發表
貨幣我諗想考下佢有冇邏輯咋?円多d零就=多d錢,人仔就少d,如果真係要小朋友知道個幣值,算吧!我: ...
不如試下,而家一有時間就帶仔仔去買嘢啦,因為這些都是生活常識,早些學和遲些學都冇分別,咁不如早些學啦,活動教學小朋友學得快樂,成效又快,;另外小心講故事呢part,盡量講完整句子會好d

‹ 上一主題|下一主題