用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一日k1班
go

第一日k1班 [複製鏈接]

已經失控..故意破壞/專登打人錫人..
唉..一早已預料會係咁..
但最後眼淚不受控地出來了..

0    0    0    0

引用:已經失控..故意破壞/專登打人錫人.. 唉..一

原帖由 yuki8484 於 12-08-30 發表
已經失控..故意破壞/專登打人錫人..
唉..一早已預料會係咁..
但最後眼淚不受控地出來了..
踢人

回覆:第一日k1班

我個女都差不多!第二日都係!好在同學仔個嫲嫲好人!佢同我講小朋友未適應啫,慢慢來!佢咁講我即刻眼濕濕!

相信聽日既情況會仲惡劣..今日係適應班..出手打人時好多家長都見到..第一日番學學校幾個老師&主任都比佢打到..唉..我好無奈地眼淚滴了出來

我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係抱個女出門口,令佢無咁激動先!你有無同班主任講小朋友個情況?

引用:我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係

原帖由 idak 於 12-08-31 發表
我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係抱個女出門口,令佢無咁激動先!你有無同班主任講小朋友個情況? ...
上星期的家長會已講了..今天放學后有8位老師一位主任都知道亦同的傾了數句..佢地只答我慢慢黎(相信佢地都唔知點答好..第一日番學情況已經咁差)..唉..我都唔識應該點做了..係呢..你小朋友都係番k1嗎?

引用:Quote:原帖由+idak+於+12-08-31+發表我個女

原帖由 yuki8484 於 12-08-31 發表
上星期的家長會已講了..今天放學后有8位老師一位主任都知道亦同的傾了數句..佢地只答我慢慢黎(相信佢地都唔 ...
你小朋友是否上上午班? 呢類小朋友需要大人多関注,如一班太多學生,老師可能未必會照顧到,你上多兩三個月,睇下情況有冇改善先,再決定會否考慮𨍭下午班,一般幼稚園下午班都比較小人,老師照顧上比較好!
我個仔幼稚園時都係轉咗下午班,對佢真係好些!你可考慮下!

引用:Quote:原帖由+yuki8484+於+12-08-31+發表上

原帖由 JANETHIM 於 12-08-31 發表
你小朋友是否上上午班? 呢類小朋友需要大人多関注,如一班太多學生,老師可能未必會照顧到,你上多兩三個月,睇 ...
我小朋友番下午班..人數同上午班一樣成30人..之前不斷洗腦..社交故事.......最後都係白費..我仲可以點做

回覆:yuki8484 的帖子

你小朋友有冇排E 位,I 位呀?
如果排到I位可以馬上轉過去!
如果未有,找一間小d人讀or 有I位的幼稚園,因有I位的幼稚園老師,會有經驗處理呢類小朋友,同埋佢地比較包容!

回復 yuki8484 的帖子

我個女都係K1, 我今日第三日都頂唔順喊咗﹗因為同班有個朋友, 佢叫我唔洗咁擔心, 只係未適應, 果時我即刻眼濕濕, 個女見到我咁佢就大喊, 但係自己知自己事, 乜都預計咗, 但到面對真係好心痛, 放學老師都話想同我傾幾句, 我都預咗, 等到最後都未走, 講咗個女情況, 上緊訓練, 老師話都見到佢一日比一日好, 都會排隊﹗比D耐性﹗我都同佢講排緊其他有綜合位的幼稚園, 有我都會轉校, 我都覺得比較適合果女, 我都預咗短時間內個女唔會即刻識好多嘢, 其實每日見到囡囡有進步我都好開心, 我都儘量唔會同其他同學仔比較﹗老師都叫我放鬆D﹗

引用:你小朋友有冇排E+位,I+位呀? 如果排到I位可

原帖由 JANETHIM 於 12-08-31 發表
你小朋友有冇排E 位,I 位呀?
如果排到I位可以馬上轉過去!
如果未有,找一間小d人讀or 有I位的幼稚園,因有I位 ...
7月先開始排I位..可能要等1-2年

引用:回復+yuki8484+的帖子 我個女都係K1,+我今

原帖由 idak 於 12-08-31 發表
回復 yuki8484 的帖子

我個女都係K1, 我今日第三日都頂唔順喊咗﹗因為同班有個朋友, 佢叫我唔洗咁擔心, 只 ...
有家長叫你唔洗擔心都好過我小朋友同班d家長係用奇異既眼光望我..今日第二日我堅強左少少..只有鼻濕濕眼水喺周圍無出黎..

引用:Quote:原帖由+JANETHIM+於+12-08-31+發表你

原帖由 yuki8484 於 12-08-31 發表
7月先開始排I位..可能要等1-2年
排I 位快好多嫁!我有朋友個小朋友排半年就排到喇!
你留意下附近的I位幼稚園邊間收得多呢類小朋友!或者問下社工,我估佢地會知邊間會多d位嫁!

你要堅強呀!
我好明白你,我都深同感受!上多d來傾下,會舒服d ga!

我都唔期望佢學到d咩..但求學識同外人相處控制到自己我已經滿足..呢度係我既舒發好地方..無論點同家人或老公講佢地都唔會完全明白..只有呢度既jm會了解..大家都是同路同方向的..大家努力..

你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,早些安排合適訓練比佢,一定會有進步!
加油呀!

引用:你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,

原帖由 JANETHIM 於 12-09-01 發表
你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,早些安排合適訓練比佢,一定會有進步!
加油呀!

...
已報了協康的基礎訓練&社交班..希望學校體諒及包容到佢..我的壓力相信會減輕..

其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理佢地,我視線無離開過囡囡,驚囡囡有乜突發事,耳仔只係聽老師講嘢!諗住返到屋企教個女。老公同家人真係未必會明,最清楚小朋友情況通常都係媽媽!囡囡第三日返學的表現好過第一日,我已經好開心!

加油,我兒子4歲3個月,一直返同一幼稚園由n1到現在k2,上星期先排到期見去醫院醫生,佢話有中度自閉,我個仔响學校好乖,好被動,唔多說話,但都好守紀律,學習能力當然比其他人慢,你最好最好放手比學校的老師和嬸嬸去教導和訓練la,小朋友好快會適應的。

引用:其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理

原帖由 idak 於 12-09-01 發表
其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理佢地,我視線無離開過囡囡,驚囡囡有乜突發事,耳仔只係聽老師講 ...
係..佢地身手好快..又會突然出手打人..真係睇少幾秒都唔得..我小朋友一小時適應班入面..有大半時間都係失控中..但原來佢都有留意老師講既野..番到屋企好多佢都記得..

‹ 上一主題|下一主題