用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 第二日就話唔返學, 可唔可以唔讀呢間
go

第二日就話唔返學, 可唔可以唔讀呢間 [複製鏈接]

點算??? 佢今朝仲
   0    0    0    0

回覆:tsety 的帖子

你好呀,我都係今年一年級家長呀,你小朋友有冇講點解唔想返呀?係咪咁早起床覺得累咋?

為何?

佢話同D同學仔溝通唔到喎, 又唔想全英語上堂.
佢一向都有上外籍人英英文堂, 咁我問佢你又冇有問? 佢答我咁冇上耐堂

俾啲時間佢啦。

醒目開學勳章

tsety 發表於 12-8-30 14:43
佢話同D同學仔溝通唔到喎, 又唔想全英語上堂.
佢一向都有上外籍人英英文堂, 咁我問佢你又冇有問? 佢答我咁 ...

你小朋友係紅組? 其實小朋友好快會習慣. 我囝囝說. 有2位小朋友唔明老師說什麼. 他們都有問其他同學仔. 多鼓勵小朋友. 始終對他們來說係一個新環境.
我仔返左2日.好開心. 兩日都識左幾位新朋友.

等佢D情緒漸漸冷靜下來先,不用急著決定讀不讀。小朋友未必明白大人的苦心,慢慢聽佢講原因,再按佢D思路幫佢解決問題,做家長的,不能跟隨小朋友的情緒,要同小朋友一齊有共識,先可以一齊進步架。

試下問下老師,了解小朋友上學的情況!

小朋友之前返幼稚園時, 係咪都要用一段時間先可以投入 ??
你可以同班主任講下, 叫佢多留意下你個小朋友, 另外學校都有高年級做student helper, 係幫小一生在早會前或小息時同佢地傾計架.

叫你個小朋友主動d 搵下講廣東話的同學仔一齊玩下, 又或者你可以預備多d 小食, 佢一有小食係手, hohohoh 好快好多朋友啦 ~~  

加油呀 ))))))))))
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

極同意樓上家長的意見。小朋友對陌生環境需要有一段時間適應,找一找原因,與班主任溝通一下,或許問題就解決了。

不用擔心!我囡囡上年都有以上情況因為不太適應小一生活,日曰都話唔舒服,心理影響了生理,仲連續3日發燒。結果第三曰我同班主任商量好等佢在學校休息一段時間無馬上接佢走,最終佢休息完1個鐘就退燒及繼續上堂!當然班主任亦有配合,給她擔當一點班中職務給她多一點歸屬感會有很大幫助!帶多一點小食真係有好多同學仔會自然走過黎,萬試萬零!
時間許可就每天去morning assembly support 佢,我上年成個9月都有去!
真係好快無事架,放心慢慢黎!希望以上分享幫到你!

佢係紅組呀 (得佢一個 所以一講就知 haha)
星期五已同老師溝通過, 佢話亞女 pick up 都幾好, 可能佢係細女同一時間冇晒d同學仔
多謝大家的意見同支持, 我地會努力

醒目開學勳章

回復 tsety 的帖子

過左一星期. 情況如何呀? 相信會好一點. 認識了新朋友. 會有大不同的. 加油呀!

現在好好多了, 多謝關心. 佢而家仲會主動係屋企同我講英文

想問一下各位有小朋友在這校就讀的家長, 林文燦的校風如何?
校長和老師是否有愛心?
功課量如何?

在考慮是否應為兒子報讀這一間....

謝謝!

回復 yky28 的帖子

目前為止各方面都好好!最好係可以一齊上早會!

唔該呀! 咁都可以一試。
‹ 上一主題|下一主題