用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 點解有家長認為咁樣係好嘅選擇?
go

點解有家長認為咁樣係好嘅選擇? [複製鏈接]

我真係好想講 點解某家長可以覺得自己選擇小朋友上唔上國民教育課 如果唔滿意係應該考慮退學去無呢一科嘅學校 而唔係叫學校比佢小朋友唔上嗰一堂 個個都有唔滿意嘅科目就唔上 咁學校咪好混亂囉
   0    0    1    0

仲有 我覺得 家長咁樣做係會比咗錯嘅訊息小朋友㗎 佢哋會誤以為只要係唔滿意唔喜歡嘅科目就可以唔上 點解唔可以相信學校?點解連內容都未知就首先逃避呢?都未開始 點解會認為唔比小朋友上呢一科就係保護佢哋呢?愛錫子女唔係幫佢哋喺咩都唔清楚嘅情況下去堅決否定㗎 況且 點解小朋友喺無做錯嘅情況下而只係為咗避開某一樣嘢而去靜思區呢?咁樣真係對小朋友好?

如果真是要這樣做, 相信也是迫不得已的選擇, 當大部份學校都辦這課程時, 轉校可轉到那裡 ?

為人父母的, 當然想自己的子女學好, 但如果明知所學所聽的是歪曲的, 那又是否仍是盲從 ?

我明白 所以我嘅意思係首先了解咗先 家長應該了解咗學校教咗啲咩比子女 然後再同佢哋分析 未開始點會知道一定係歪曲呢 到時學校真係教唔係事實嘅嘢先至杯葛都可以呀 係咪 我哋做父母嘅都有責任同小朋友解釋佢哋所學嘅嘢架嘛 "如果會實行 佢要學校比佢小朋友去用作反思嘅靜思區喎" 我只係覺得唔駛用咁偏激嘅手法去對待一件未了解清楚嘅事啫 仲有 點解佢會覺得自己可以用咁嘅手法向學校施壓呢?

何出此言?路過好奇問下.

iwff  如果你不是港同家長,你不會明白的。  發表於 12-8-31 11:26

小兒將升港同小五, 聽聞單元課會有國民教育, 我會靜觀其變, 唔會一口拒絕唔上堂, 因為我都相信學校是一間開放聽家長意見的學校。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

校長已經o係小一新生會上公佈左, 出年唔會有國民教育科
其實個人睇法, 我自己一d都唔擔心, 如果學校今年有講64, 為何會擔心學校出年突然轉軑對小朋友進行洗腦?

Actually, avoiding this subject reflects how much we distrust the current government.

Yes, we have not seen what will be taught.  Yes, we can counter whatever false belief we see fit at home.  

My main concern is the setting up of a database to record all such activities.  I fail to see the need of such and what if this database will be used for "political cleansing" for years to come?  What if one day, students of certain elements will be deprived of certain rights?  

The best way of stopping this from happening is to stop the subject from being centrally structured and make sure no such info can be available for government's reference in the future.

I notice that HKUGA College issued a letter to parents pertaining to "civil and national" education. But only the parents of the current secondary students can log in to read.
Can any share the content of the letter and the secondary school's view on the subject?

一個國民教育有什麼好這麼緊張?就算是小朋友天天上語文數學英語,他們真正學到的又有多少?思想教育最終還是要過思想一關,如果你的小朋友看到的和講的不一樣,他會思考,會學會辨別真偽。如果一門課有編寫錯誤的地方就要去掉的話,那每一門課都不用上了。就算香港人覺得自己不是中國人,可是你出了國,個個都會覺得你是中國人,並且會當你是中國人對待。如果你想別人尊重你,敬仰你,就要自己做的更好,讓自己的民族更強盛。而不是一味的只會‘反對!反對!’。

sylviakk 的帖子

十分同意呢!

回復 opkwan1 的帖子

謝謝。

無錯 一味反對而又無實際有用嘅建議一啲都唔難 我最怕係小朋友以為但凡所有唔喜歡唔同意嘅時候只要反對加反對 永不妥協就可以迫使對方讓步 咁樣會令到小朋友唔再理智同包容接納架 更何況父母嘅見解唔一定係全部啱架嘛 點解仲要覺得自己好為小朋友設想? 真係為小朋友設想 係應該放手比小朋友去接觸再同佢哋討論 唔好再用嗰啲"毒品理論" 嗰個我覺得根本係一個錯嘅比喻 毒品會上癮架 如果學習所有智識都會上癮就好啦 我哋就唔使愁啲小朋友唔讀書啦

我自己可以答
1 小朋友喺學校唔上堂會影響埋其他人,亦影響學校嘅運作 退學只係會影響到佢自己個小朋友
2 當有所不滿 係應該選擇接受與否而作出決定 而唔係用某種手段希望迫使對方就範
3 人哋已經話咗係校本 而嗰本指引亦已經無用 做乜仲要死記住過去咗嘅嘢而唔向前望 學校都未出內容你又知教乜?
4 我係覺得毒品之所以得人驚係佢除咗有害仲會上癮 一接觸就好難處理 教育係要日積月累 接觸咗我哋仲可以分析對錯去作處理 唔會話接觸咗就無得救
我想知點解你會話睇死無人退學? 自己有決定權 無人迫你留低 理念唔同無理由要人哋遷就你 而係自己有種啲放棄 心唔甘情唔願點解要留?
我從來都話只係希望大家冷靜啲 了解咗先 唔好咁決絕去可杯葛一啲未真真正正睇清睇楚嘅嘢
更何況如果對學校已經無咗信心點解要委曲求全留低? 又點解唔想信自己嘅小朋友有分析能力? 我哋住嘅地方係資訊發達嘅香港 唔係消息封鎖嘅北韓呀 點洗腦啫! 我哋有分析力 有判斷力架 除非你覺得你係人講乜你都會信而唔會去驗證嘅人啦 做乜要對自己同小朋友咁無信心呀?
‹ 上一主題|下一主題