用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請問高年級的課外活動跟小一揀的會否不一樣 ...
go

請問高年級的課外活動跟小一揀的會否不一樣 [複製鏈接]

感覺現在給小一選的這六樣都是比較大路, 相信唔少人依家自己都在外學緊...其他如third language, drama, kung fu...都沒有....請問高低年班揀的是否一樣?
   0    0    0    0

高年班可選的課外活動沒有大變化,但是高年班同學大多數有參加兩隊或以上的校隊或樂團,未必有時間參加興趣班了。

MacMa  agreed!  發表於 12-8-30 14:59

兩隊或以上 ? 嘩, 我覺得一隊已經好夠 (我小朋友剛升P.1, 未experience過, just my personal thought), 冇乜時間了.....操練+平時學習+功課+溫習 + 本身在外的興趣班....etc. 我有時都諗點解APS d學生乜咁勁可以分身做咁多野o既 !
joannespapa 發表於 12-8-30 12:54
高年班可選的課外活動沒有大變化,但是高年班同學大多數有參加兩隊或以上的校隊或樂團,未必有時間參加興趣 ...

HY412  當小朋友鍾意+自願, 什麼都可以極速處理, 阿囡 P.1-P.4 , 校內校外興趣班/課外活動, 每星期都有7-8 樣...日日都係 APS 渡過.  發表於 12-8-30 17:07
MacMa  小朋友都應該manage到!我亞仔在小二/小三(?)開始入管樂團,小四加埋辯論隊,小五與小六就再加排球隊同交響樂團,本身有學鋼琴和畫畫。  發表於 12-8-30 16:51

回復 puibpuib 的帖子

較為學術性的:

P.3 起有 "Typhoon Club Writing School - Writing your own magazine"

P.4 起有 "普通話GAPSK應試課程"

P.5 起有必須參加的 "英語話劇課程" ( 過往由「香港小莎翁」導師來教的)

P.6 有 "英語演說技巧訓練課程 Trinity Guildhall Communication Skills (Group)"

**Macma, 對呀!
"英語話劇課程" P.5 第一學段已開始有, 之後便變為留校補課的必修科.

MacMa  記憶中P.5 "英語話劇課程" 和 P.6 "英語演說技巧訓練課程"  是留校補課的課程之一,學生是必須參加。  發表於 12-8-30 16:43

回覆:HY412 的帖子

咁APS 是否會有Cambridge 的考試課程呀?

HY412  沒有 Cambridge 課程, 但可經學校報名, 阿囡係自己搵英文補習老師自己教同自己上網報名, 沒有經學校.  發表於 12-8-31 09:19

回復 geminiwsl 的帖子

HY412 and McMac , 你地小朋友好勁好capable 呀. 參加咁多野, 做家長會唔會覺得難manage 呢 ? 因為我覺得家長唔多唔少都要成日為佢地既事(incl. 課外活動)跟頭跟尾,跟出跟入, 對一個 working mama 來說有難度囉. 唔知你地係咪全職媽媽呢?

MacMa  唔使担心,初小應該問題不大,佢哋都好enjoy架。  發表於 12-8-31 17:46

回復 marrowcream 的帖子

由囡囡 K3-P.6 第一學段 ( 家庭主婦 ), P.6第二學段起轉為全職.

經驗告訴我, 只要係阿囡自願參加的, 時間管理會好合作, 反之只有一樣活動是強迫的, 就會好勞氣. P.1 下學期已開始訓練她自理 ( 自己執書包/做功課/溫習 … ), P.4暑假訓練獨自坐巴士/小巴回校上暑期班, 自己去返興趣班

我會做一份時間表, 大家每天按表行事若出現應付不來, CUT 減課外活動 ( P.3 只
CUT 掉彈鋼琴 ). 直到 P.5 CUT 掉八成來應付呈分試.

回復 marrowcream 的帖子

我一直都喺working mama,之前仲要八、九點先收工。我無參加學校的義工家長,去學校或外出的課外活動,如無校車,全交工人姐姐接送。

marrowcream  嘩, 咁你同你小朋友真係好厲行呀 !! 叻 x 100. ..希我都可以咁啦  發表於 12-8-31 17:32

marrowcream 發表於 12-8-30 15:29
兩隊或以上 ? 嘩, 我覺得一隊已經好夠 (我小朋友剛升P.1, 未experience過, just my personal thought), 冇 ...
宣道嘅好處係功課量唔會太多(可能有啲家長會嫌少),同埋有第二輪校車(要自費,$30/程)方便參加校隊/興趣班嘅同學,所以參加兩三樣應該唔會覺得太辛苦。

MacMa    發表於 12-8-31 17:46

回覆:joannespapa 的帖子

joannespapa,請問宣小真的是很少功課嗎?不用經常趕功課,就可以多點時間温習、參加課外活動、玩…那大人同小朋友都會開心點是真的這樣嗎?

shirleyysy 發表於 12-9-1 00:06
joannespapa,請問宣小真的是很少功課嗎?不用經常趕功課,就可以多點時間温習、參加課外活動、玩…那大人 ...

P1-P3功課量算適中,自修堂已可完成一大部份,P4開始功課量和程度有明顯提升,第一學段要加倍努力適應,後面應該都能應付。個人覺得宣小鼓勵學生發展多方面能力,有機會參加不同校內團體對孩子來說也是一些寶貴經驗!

回覆:請問高年級的課外活動跟小一揀的會否不一樣

謝謝你的解答。我想再請問,樂器方面,如已交了錢,但所分配到的時間卻不合適,那可否放棄不在學校學?還是給了你時間,就必須在學校學呢?謝謝

引用:謝謝你的解答。我想再請問,樂器方面,如已

原帖由 shirleyysy 於 12-09-01 發表
謝謝你的解答。我想再請問,樂器方面,如已交了錢,但所分配到的時間卻不合適,那可否放棄不在學校學?還是 ...
如不能參加學校的樂器班,可先考慮直接找學校指定的幾位老師安排私人班,通常可以一對一或一對二,學費較高,但好處是時間較多選擇,而且進步會快一些。

‹ 上一主題|下一主題