用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 Year 1/ 1TE班 家長好嗎?
樓主: shunfungyellow
go

Year 1/ 1TE班 家長好嗎? [複製鏈接]

回覆:Year 1/ 1TE班 家長好嗎?

Year1同學有得參加架?

有呀....即報名加買埋樂器喇...

回復 kyliepat 的帖子

我一早同小朋友講底我會接佢, 叫佢同homeroom講定先, 再call返學校, 跟手再call褓母講底, 三重保險!!小朋友勁like小提琴, 試完話一定比心機學喎, 咁就即場報名喇! 話哂都叫管絃樂訓練, 個名好得!!

回覆:kyliepat 的帖子

係呀,每次唔駛坐校車都必須由家長致電通知office ,因為佢地會點齊人先開車,免得同學仔自己走左。

我幫小朋友報咗Percussion class,希望佢比心機學啦

醒目開學勳章

回復 shunfungyellow 的帖子

麻煩你
我想問..學野洗唔洗再比?
如果要..又會係幾多錢呢.??

我黎緊都考宏信..我想知道我要預既BUGGET係幾多..

當然要收費啦,不過除番開都係$3-400一個月。仲要睇下佢學乜嘢,有D樂器都唔平架

引用:大家有冇返到去學校個音樂班報名呀?+阿女佢

原帖由 kyliepat 於 12-09-07 發表
大家有冇返到去學校個音樂班報名呀? 阿女佢報左大提琴...
另外我想問個牙科保健嗰$20,點俾學校? CHEQUE??  ...
請問學大提琴收費多少?要自己買琴或是學校代購?

回復 cat221 的帖子

大提琴經學校買$ 2880,樂器就係第一日上堂俾小朋友,學費就學咩都一樣都係嗰個價錢..

唔一定要學樂器,無興趣的可以唔學,或者自己係出面琴行學

大提琴是用完帶回家或是留在校內?如果要帶走而小朋友又搭校車,咁返到學校點算?會有老師幫忙嗎?

呢個真係未知喎....10月先開始學...

引用:大提琴是用完帶回家或是留在校內?如果要帶

原帖由 cat221 於 12-09-11 發表
大提琴是用完帶回家或是留在校內?如果要帶走而小朋友又搭校車,咁返到學校點算?會有老師幫忙嗎?

...
自己的楽器自己保管的。
可以叫工人放學才送去學校。

所有學完既樂器都要帶回家, 因為要練習.

上年大件樂器可以放响有蓋操場近拍咭位置,有職員幫小朋友攞上課室.

學完應該沒有校車接放學

回復 bebe05 的帖子

對, 學完是沒有校車接送的.

今日Miss Tam 病咗冇返學,有代課老師上堂。教數學數數字?!

shunfungyellow, 我小朋友一返來就好唔開心咁話Miss Tam 病咗冇返學, 由一位叫Miss xxxx (哈, 我又唔多留心佢的說話了)上TRI, 係呀, 教數, 上堂做埋功課添
呢排日日都"乙水"小朋友講上堂d野比我聽, 睇來學校的活動教學模式應該幾得意, 用video生鬼教野,  我小朋友同另一個ITE同學仔落校車後, 2隻小鬼都會自己傾上堂d野, 從佢地的談話內容又可得知佢地學過乜. 至少有一樣野可以肯定, 就係小朋友真係可以亳無壓力地開開心心上學去!

Chowpatpat: 你就好啦,我小朋友唔係好肯講學校D嘢㗎!問佢只是答OK囉,真係激死你
我都唔知佢地有睇video,不過應該好開心愉快地學習!

哎呀, 你估佢真係會咁主動咩, 我又"乙水"又"chok"先收到料咋
係呀, 播video教學, 再睇返curriculum guide, TFI堂的resources包括electronic storybooks及multi-media learning resources, 我估就係小朋友口講的video, 唔係just for fun架, 從小朋友口中得知係有教學內容的.
佢地琴日上中文堂仲唔聲唔聲咁默了拼音呀, 玩凸擊, 家長唔洗同小朋友一齊緊張, 真好, 哈!
‹ 上一主題|下一主題