用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 Year 1/ 1TE班 家長好嗎?
樓主: shunfungyellow
go

Year 1/ 1TE班 家長好嗎? [複製鏈接]

回覆:Year 1/ 1TE班 家長好嗎

LA都是我考慮中的其中一間,選校真的很矛盾,一方面唔想太過填鴨,另一方面又想他們學到應有的知識,在學術上唔會被傳統學校的學生差,但又要有開心快樂的童年,想問各位家長,你哋怎樣取捨、權衡輕重呢?LA是一間新校,又未取得IB認証,學費又貴、真的好矛盾,吾知道值唔值得去搏!另外仲想問各位家長,LA除咗學費,仲有無其他雜費?

點解我會揀呢間學校就係因為佢唔填鴨/我自己唔想做怪獸.
自己係津校出身,細個一到考試媽媽就會變怪獸. 入唔到精英班/讀唔到書就係地底泥咁,所以自己對津校印象唔好.
我由阿女揀幼稚園開始就決定唔會揀津校,而宏信嘅理念就岩晒我.全人發展!
開頭我老公會擔心係咪真係會FREE得滯,佢亦都有問過佢有小朋友喺度讀嘅其他同事.而且我有朋友的小朋友都係讀呢間,讀得好開心.聽到嘅評語都唔係差.
但係如果你要好似元朗D津校咁,(2次小測,2次段考,2次大考),咁宏信就唔岩你喇.....
學費對於其他IB SCHOOL黎講唔算貴,雜費暫時未知,不過應該唔會貴得過幼稚園掛?!

回覆:Year 1/ 1TE班 家長好嗎

謝謝回覆!咁我想問LA嘅程度會否太淺?

我地返左3日學,未開始教書,聽日開始一個星期都係OREITNATION WEEK未正式上堂..所以呢個我諗你遲D再問/問D高年級嘅人會好D..

如果一年級做到用英文PRESENT接近5分鐘,二年級做到講解整個WATER CYCLE都叫淺,那宏信的課程就太淺了!

深或淺是從起點計定還是終點計?

約一年前我仍揀學校時, 有好幾位LA家長比意見, 簡單d講, 傳統學校教的LA未必cover哂, LA教的傳統學校未必有. 始終LA係用IB作課程框架, 好難同傳統學校睇整.

鍾意LA係因為佢嘅教學方法,唔係鍾意佢課程深/淺.佢因主題教學唔同傳統校.同意CHOWPATPAT講法,傳統校有嘅野可能LA冇,LA有嘅野可能傳統校冇..

回覆:Year 1/ 1TE班 家長好嗎?

IB 課程根本比DSE深,大學收生上lB亦睇高一線,有乜要擔心呢

聽說小學部換了外籍校長,封校長負責中學部,是嗎?小學部副校長是不是仍是之前那位?

From Canada, but he is Chinese.

係加左小學部校長,總校長仍係封校長,見今年加多左好多老師和高層人士!

大家交左材料費($80)未呀?

未交呀
知唔知家教會成立咗未?如何加入?

唔知呢,都未有通告,不過第一次家長會話差唔多11月先會正式有...唔知係咪呢?!

我都未交呀, 但所有材料我屋企都有齊, 用自己的好唔好呢?
另外分享一下校巴, 我係天水圍線, 嘩, 放學勁delay呀, 我地在個站度等左成45分鐘!!!! 已打返學校反影, 聽晚晚會我同另–家長會再講.
仲有分享, 小朋友話老師都幾嚴呀, 老師會罰d小朋友如果大叫或嘈

阿女架校巴都係(元朗線),琴日兩點半先到,今日早左到要兩點三..真係餓死佢地,琴日有家長話因為唔夠車,所以阿女架校車係第二轉先兜佢地.

先管後教是上策,開頭嚴些少總比自由放任嘈到上唔到堂好啊!

我囝架校車都算準時喎,只係今日放學遲了7分鐘,阿囝話有同學既家人無嚟接,保母帶了小朋友過馬路後再回來所以遲了

我哋屯門線,昨天返學等咗25分鐘,激死!今日OK,不過都等10分鐘

‹ 上一主題|下一主題