用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 包書
樓主: AndersonMama
go

包書 [複製鏈接]

回覆:包書

細仔升小一,全包。就算大仔今年升中一,依然包書,作業都包。

引用:SCOTCH/3M有種BOOK TAPE(2”、3”也有

原帖由 Mighty 於 12-08-31 發表
SCOTCH/3M有種BOOK TAPE(2”、3”也有)、是用来保護書&BAR CODE的、図書館用緊、BUT一般店舗没有売 ...
請問邊度有得賣

唔會用.

書會包晒, 作業除外.

hoihoima 發表於 12-8-31 17:29
回復 alice44 的帖子

My child will go to P1 next week and I am still thinking whether to wrap the bo ...

不是有弟妹, 有人需要就比佢, 英文書六年都有留起, 數學書就留一年, 其餘的就會回收. 如果唔包書角縐起, 本書亦會快殘, 我自己覺得書keep得好d, 讀都讀得醒神d, 唔想好似攞佢本梅菜咁.

引用:想問大家知唔知邊度可以買到書套呀?+我行過

原帖由 chanwendy 於 12-08-31 發表
想問大家知唔知邊度可以買到書套呀? 我行過幾間文具店都只得包書膠, 冇書套賣. ...
大眾有2款呎碼,搵不到就問下店員,已適合大部分小學書本,美亞就有更多不同呎碼

回復 alice44 的帖子

alice44, thanks for your sharing.  I heard that the books would be more heavier after wrapping.  Let me try not to wrap the books in the first term and see how worse it would be.

如果好似我個仔,用到第二日D書面開始爛,最好就包

引用:我有包,感覺整齊企理d。

原帖由 MaiGao 於 12-08-31 發表
我有包,感覺整齊企理d。
我都係呀!

書本只揀部份來包. 作業全都唔包.

醒目開學勳章

引用:想問大家知唔知邊度可以買到書套呀?+我行過

原帖由 chanwendy 於 12-08-31 發表
想問大家知唔知邊度可以買到書套呀? 我行過幾間文具店都只得包書膠, 冇書套賣. ...
天地圖書有書套賣,一set兩個,$4.5一Set。
有好多唔同size,最好帶埋本書去度!

一個學期2冊, 即一本只用兩個幾月, 包書唔環保, 又重, NO GOOD

我個仔升小二。
因為環保所以全部書都包,書唔殘先可以比人再用。
少用的作業唔包。功課簿我都有包,如果唔係佢地用鉛筆好快污糟,功課污糟我覺得老師印象唔好。
書用完包書膠會再用返,第二年用尼包書。
其實都好睇小朋友,女孩子通常都用得企理d。

小兒學校不主張包書, 原因一來 令書包過重, 二來不環保.  所以, 我沒有為他包書. 就算要留給妹妹的書也是這樣. 要他學懂得如何妥善保存書本, 珍惜一切來得不易.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

係啦其實課本平均只用2-4個月, 如果唔諗住轉贈/售或留俾人好似無必要包書啦. 我覺得用膠紙包四隻角就算啦.

我今日買了隻超輕身的包書套, 我比較過, 真係好輕....

回覆:JHsbb 的帖子

請問在哪裡買呢?幾多錢一套?

linglau815 發表於 13-7-7 00:26
請問在哪裡買呢?幾多錢一套?

我係商務買的, 16.5有20個, 到時你可以拎上手對比唔係超輕個隻, 差好遠.

回覆:JHsbb 的帖子

有不同尺碼嗎?

我循環再用一年,第二年用到啲包書膠爛晒,試過無包書,用到本書好似梅菜咁
‹ 上一主題|下一主題