用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2012-2013 小一家長
樓主: suiming
go

2012-2013 小一家長 [複製鏈接]

suiming & Amy47,

Please check PM. Thanks!

多謝narnarnar 的資料, 對我哋P1的新手媽媽好有用!

回復 narnarnar 的帖子

Narnarnar,

很多謝您在這裡分享意見!  是在DSE下, 有4X%入大學嗎?  是高還是一般呢?  中學校長有否說目標是多少?

我2個兒子都是在民生書院就讀, 大仔在P.2, 細仔在K.2, 大仔適應得不錯, 可是細仔(11月出生)好像不太適應, 現在每天都哭哭啼啼不要上學, 每朝早跟他周旋, 身心都很疲累.

多謝分享narnarnar,咁我要番工,可唔可以請假只做幾日飯Auntie?

回復 suiming 的帖子

5,6年前我做飯Auntie的時候是有張通告選自己方便的日子, 應該係最少一星期, 每星期會換另一組家長義工, 一班兩位, 但老師話果一星期有邊日黎唔到都唔緊要, 早一日通知她便可以了, 但當接受了這項任務而請假的話, 果班小朋友便會少了一位Auntie照顧, 我都唔想我小朋友果班沒有AUNTIE幫手, 所以都盡量配合, 仲有有時可偷偷去自己小朋友果班偷窺下佢食成點, 又或是告訴自己小朋友果班既家長義工自己小朋友的名字和坐在邊處, 請她留意一下她們的情況, 她們是好樂意向你報告的, (校長講過不會做自己小朋友果班既飯Auntie, 因驚個小朋友要呀媽餵佢食飯, 又擔心呀媽忍唔住要餵佢食飯) 我公司在距離學校廿幾元的士, 我放lunch即刻飛的過去, 做完家長義工飛的番工, 求其咬個麵包就算, 但是值得的!

清楚啦,感激!

Hi narnarnar,

Pls check pm

引用:回復+suiming+的帖子 5,6年前我做飯Auntie

原帖由 narnarnar 於 12-09-13 發表

5,6年前我做飯Auntie的時候是有張通告選自己方便的日子, 應該係最少一星期, 每星期會 ...

回覆:MamaPun 的帖子

請問大家,如果讀開民幼上民小,民小升民中,係唔係跨區的學生都係照升架?

‹ 上一主題|下一主題