用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
樓主: carriebaby111
go

2013年度小一家長加油站!   [複製鏈接]

pakyin1108 發表於 12-8-29 16:21
多謝大家分享自己既經歷和感受,我都調節好自己,唔會比太大壓力比小朋友,各位加油,等大家報喜希望 ...
希望大家是戰友,不是敵人!! 就算今次全軍覆沒都沒有關係, 因為我們大家一起經歷和成長過, 不要因為別人成功而令自己和孩子受不必要的壓力, 因為REJECT不是因為我們的孩子不行, 而是整個教育的不行....我們決定12月去馬來西亞的LEGOLAND慶祝完成面試

ha8mo 發表於 12-8-29 17:54
我在其中一間小學的admission policy見到以下一節:

For fairness, P.1 places will be allocated in pro ...
我都相信會這樣

carriebaby111 發表於 12-8-29 17:37
上星期我帶仔仔去IN, 看見都有兩三個小朋友在場外哭得很可憐, 真的很可憐....那刻我在想, 如果我是那小朋友 ...

點只fling 開隻手, 喊打喊殺, 我都見過

家長應把握自行分配學位及統一派位兩次機會,選定心儀學校,填報為首志願。就算派位未如理想,在學生『叩門』時,也會把學生有否在前兩階段填報我們學校作為首志願,納入考慮因素」。建議家長「不論學額多與少,也不宜因怕競爭而不報讀心儀學校,放棄機會」。

SY_Joanne    發表於 12-8-30 12:39

garyyu 發表於 12-8-29 19:02
家長應把握自行分配學位及統一派位兩次機會,選定心儀學校,填報為首志願。就算派位未如理想,在學生『叩門 ...

回覆:2013年度小一家長加油站!

我都會揀幾間直資同私校,同樣會報津校。津校派到自行嘅,首先會定一定,再看看心儀直資或私校,如果考到就係額外獎賞。

如果心儀的學校唔收我的小朋友,我會覺得是他們走寶,無論點,我都已經覺得自己的小朋友做得很好了。

cmt1010 發表於 12-8-29 22:00
如果心儀的學校唔收我的小朋友,我會覺得是他們走寶,無論點,我都已經覺得自己的小朋友做得很好了。 ...

係呀, 被拒絕亦不是一件壞事, 讓孩子知道這個世界是會有人可以向你SAY NO, 但要學會被SAY NO 是正常, 我覺得是好事因為,可以從小訓練他們堅忍和鍥而不捨的心

SY_Joanne    發表於 12-8-30 12:40

回覆:carriebaby111 的帖子

多謝你的分享。我都有給了他很多心理準備,講解了小一面試的流程,只是玩下,和老師傾下計,有禮貌就ok。他唔係話驚面試,只係唔捨得媽咪,所以喊。我都冇鬧佢,亦都覺得佢喊得好可憐。所以咪掙扎緊係咪應該唔再報私小直資,等佢唔洗咁可憐。但另一方面又怕派位唔知派咗去邊。又盼望佢in多幾間可以練大D個膽可能之後會唔喊。唉,都唔知仲報唔報好。

2lovelykids 發表於 12-8-29 22:18
多謝你的分享。我都有給了他很多心理準備,講解了小一面試的流程,只是玩下,和老師傾下計,有禮貌就ok。他 ...

你問下佢,仲想不想去面試?
我本來都放棄了, 結果開了個家庭會議, 他說想,於是我就報了

好喜歡這個加油站,有很多正能量!各位家長加油,我哋互相鼓勵,直至完成整個過程啦!

littlemaygan 發表於 12-8-29 22:46
好喜歡這個加油站,有很多正能量!各位家長加油,我哋互相鼓勵,直至完成整個過程啦!

...

那大家就多點交流, 開心唔開心都要搵地方分享發洩, 始終這是一場持久戰,看見很多家長都很緊張(包括我) 我們是普通人,我們平時幾強都好,都會有累和洩氣的時候, 希望這裡比大家抖一抖

請問父母領洗紙是不是很重要?

SY_Joanne  所有基督教(尤其是天主教) 都要架!  發表於 12-8-30 12:41

回復 carriebaby111 的帖子

但我領洗了九世, 從來都冇攞個張CERT, 而家問教會攞返唔知得唔得

JoJo  請到領洗了的堂區查詢. 有 record一定可以補返比你的  發表於 12-9-1 17:11

回復 carriebaby111 的帖子

開心返D喇, 我會努力加油...
多謝您的提點呀Carriebaby !!!~

support
各位加油

我都想向到o羅一些正能量, 因為我e+好down !!

今日同呀仔in 了一間自己好like 的小學.  呀仔出黎, 講使比我g 考了o羊, 不過呀仔話佢唔識答!! 好多都係答老師"我唔知道", "我唔識講" 同"I don't know" !! 我心唸, 咁今次真係"食鬆糕" 喇

畫圖畫, 我問佢有無油埋color, 佢話無, 我問佢點解唔油埋, 無color 筆o羊? 佢話, 有color 筆, 不過我唔想油!

望住佢, 都唔g講o羊好!! 我雖然好down, 不過, 呀仔, 我好愛你....."down" & "unhappy" 留比我啦!

WINNIE168168  我個仔同你個仔一樣, 我得翻半條人命佢都毛動於中.  發表於 12-9-1 01:52
‹ 上一主題|下一主題