用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問音統處教得好嗎?
go

請問音統處教得好嗎? [複製鏈接]

兒子學單黃管一年了,學得麻麻,報了音統處初班面試,請問收生資格高嗎?師資怎樣呢?有冇家長可分享?謝謝!

4    0    0    0

回覆:IreneIrenechan 的帖子

音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八人,進度不會好快,初級是兩年,中級三年,高級三年,如順利升上,共八年(一定有八級程度)。相反,若私人教授學八年,多數已八級以上,甚至演奏級,單對單教授當然會比較理想和進度快。
可考慮明年三月香港演藝學院的Junior Course(青少年音樂課程),師資確實有保證,但考入競爭亦相對大,報考前最好準備充足,如練定兩首不同風格的曲目以準備應考,和盡量表現自己的音樂感,這都是考入的關鍵!

引用:音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八

原帖由 jandtfamily 於 12-08-27 發表
音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八人,進度不會好快,初級是兩年,中級三年,高級三年,如順利升上 ...
謝謝你!其實佢學校要學,樂器是佢揀,現在教的老師令佢越學越唔開心,所以我決定試試音統處,希望幫倒佢!

引用:音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八

原帖由 jandtfamily 於 12-08-27 發表
音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八人,進度不會好快,初級是兩年,中級三年,高級三年,如順利升上 ...
謝謝你!其實佢學校要學,樂器是佢揀,現在教的老師令佢越學越唔開心,所以我決定試試音統處,希望幫倒佢!

你囝囝今年幾大?有冇鋼琴底,如果有學開鋼琴是比較好的,對睇譜有一定幫助,而且有樂理基礎程度對日後學樂器有一定幫助的。
通常在學校小組學的,師資很參差的,看你的彩數!不一定有教學保證,而去琴行學亦如是,而且琴行每級加收費,冇保障,又不一定教得好!最好揾一個主修該樂器的導師,出名的當然有一定保證,但亦未必係人都收(琴行係人都收!因吸$$$),私人教大專主修程度收費約$350-$600,演藝畢業或再留學的,收費約$600-$800不等,全部以每小時計。
好的師資,真的好實在,一分錢一分貨!建議切勿找琴行教!(過來人,好後悔!)

回覆:jandtfamily 的帖子

阿仔巳8歲,琴行教咗一輪,老師吃埋琴行個份,要求到我家教,卻大加學費,所以我炒佢,都未找到好的,惟有試音統處,佢冇學過琴,所以學得很吃力。

如果冇鋼琴底,學上四、五級會學得好辛苦!唯一方法,最多係要邊學樂器,邊學樂理。因上到六級必須要五級樂理合格才能報考,所以樂理好重要!
八歲已三年級了,快點打好音樂基礎,現在還可以追趕上,否則追不上也很吃力,而且五、六年級呈分試,時間分配得要好好。
音統灣仔音樂中心教單簧管嘅蘇Sir係最好嘅,不知你有否選到這中心報讀?

上門會貴過琴行收費。

引用:如果冇鋼琴底,學上四、五級會學得好辛苦!

原帖由 jandtfamily 於 12-08-28 發表
如果冇鋼琴底,學上四、五級會學得好辛苦!唯一方法,最多係要邊學樂器,邊學樂理。因上到六級必須要五級樂 ...
蘇sir 邊個中心?

蘇Sir係灣仔藝術中心嘅音統嘅音樂中心

回覆:jandtfamily 的帖子

非常謝謝!

不用客氣!希望幫到你。

IreneIrenechan 發表於 12-8-28 22:24
蘇sir 邊個中心?

蘇sir係教雙簧管的, 不是單簧管,  而且9月份蘇sir辭職了.  單簧管有位阿sir姓謝, 教得幾好的.

回覆:請問音統處教得好嗎?

成日話學樂器最好有鋼琴底,咁究竟應該邊樣高過邊樣好啲?例如樂器有三級,咁鋼琴係咪要同步?否則直接學樂理係咪好啲?

回覆:mkwok 的帖子

蘇Sir係單、雙簧管都有教嘅!而且佢仲會識鋼琴做埋伴奏呢!咁你又知唔知?

回覆:jollyma 的帖子

學鋼琴可以聽聲快,不只是單靠學樂理咁簡單,學了鋼琴後,pick up任何樂器都會快D!所以鋼琴係一項基本音樂訓練原素.....你能理解當中道理嗎?

jandtfamily 發表於 12-8-29 18:52
蘇Sir係單、雙簧管都有教嘅!而且佢仲會識鋼琴做埋伴奏呢!咁你又知唔知?

...

原來佢有教單簧管, 我都吾知, 因之前ms au話佢係音統全職教雙簧管.  今年囝囝參加的音樂小荳芽是由他做伴奏, 9月份開始吾係佢教真係有點失望.  

回覆:mkwok 的帖子

真係好可惜!佢好好人,教音統前係香港華仁書院教音樂㗎!

引用:真係好可惜!佢好好人,教音統前係香港華仁

原帖由 jandtfamily 於 12-08-29 發表
真係好可惜!佢好好人,教音統前係香港華仁書院教音樂㗎!
請問音統處難考入去嗎?我阿仔學過,考入機會會大些嗎?謝謝!

‹ 上一主題|下一主題