用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請各專家媽媽分析一下小女學校DSE結果
go

請各專家媽媽分析一下小女學校DSE結果 [複製鏈接]

Pass rate : 98.點幾 % (因為太突然講, 初時無心裝載, 所以記唔切)
達標入U rate : 87.5%
經JUPAS 成功入U rate: 70% (全級168人, 有119個入左U , 當中未計海外升學)

我完全豪無概念,我乜都唔識呀,好似好好咁喎,想問下係咪2以上就係pass?另外JUPAS入的是否都係政府資助的八大?麻煩可唔可以分析一下以上結果?
   1    0    0    0

回復 minijelly 的帖子

可否告知是哪間學校?這裏有位專家爸爸,讓他出手吧!

vincher  我也擔凳仔  發表於 12-8-27 23:39
khmama  ANChan59, 等緊你....  發表於 12-8-27 22:57

回復 MC1128 的帖子

首先多謝專家爸爸,小女學校東華三院黃芴南中學

minijelly,

you may refer the link below for reference:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

中學文憑試整體入大學率報料區

回復 cowboymama 的帖子

Thanks cowboymama

回覆:minijelly 的帖子

jupas包括8間大學開辧之學位、副學位、高級文憑
入u率如包括埋以上所有課程,就可以好高百分比!

回復 701003 的帖子

jupas包括8間大學開辧之學位、副學位、高級文憑

以上的課程都係無用,認受性低的嗎?

引用:回復+701003+的帖子 [table=98%]jupas包括

原帖由 minijelly 於 12-08-27 發表
唔關認受性高低之事!
如果信奉精英理論,大學學位一定要有!唔信的話,咩數據都只係徒然!

好複雜呀,我自己讀得書少,咩都唔識,因為聽人講又話呢樣無用,果樣side時間,所以想了解一下

學校肯講出黎已經好唔錯啊!

以前會考年代, 好多中學都有5班F5, 之後升中6, 中途清洗, 有些F6只留2班/3班,

能保持3班, 而文科收18分, 理科收23分以上, 叫做地區出位中學, 而中學都能保持9X%入學, 不過現在DSE, 就無得甘做了.

樓主千金間中學應係唔錯, 有70%入學. 以前估間中學質數, 好多時睇間中學留番幾多班中6.

有些中學自己人都無14分, 中途換了血, 亦可有9X%升大學, 原因已西走一班壞血再加新血, 而有了DSE, 亦無沒有辦法,施展這個伎倆.

正確講係JUPAS 入U率應只計 政府資助大學學位(government funded university degree programme)
張祝珊中學網頁寫有 66.5%  http://www.ccsc.edu.hk/hkdse.html
‹ 上一主題|下一主題